خبرگزاری مهر، گروه استانها: هفته گذشته عزت الله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سفری چند ساعته به خراسان جنوبی داشت. سفری که بسیاری از فعالان حوزه میراث فرهنگی از مدتها قبل منتظر آن بودند.
ضرغامی در این سفر استان را به واسطه بناهای تاریخی ارزشمند و آثار ثبت شده جهانی، قلب میراث فرهنگی کشور دانست.
میراث فرهنگی خراسان جنوبی از نگاه وزیر
وی مسجد جامع قاین که در گذشته در کنار یک آتشکده بنا شده است را نشان همزیستی افکار و ادیان مختلف در ایران دانست و تأکید کرد که ترویج این میراث فرهنگی ایران هراسی ترویج شده توسط غرب را کاهش میدهد.
ضرغامی همچنین با توجه به وجود مسجد شکر و آثار شکست نظامی آمریکا در صحرای طبس، خراسان جنوبی را یکی از مقاصد گردشگری مقاومت دانست.
هر چند همه این موارد نشان از ظرفیتهای خراسان جنوبی برای جذب گردشگر دارد ولی متأسفانه موانع بی شماری از جمله ضعف در زیرساختهای حمل و نقل و نبود تبلیغات کافی در مسیر رونق گردشگری خراسان جنوبی وجود دارد.
شهروندان خراسان جنوبی نیز در این زمینه مطالباتی دارند که شنیدن آن برای برنامهریزی های آتی ضروری است. خبرگزاری مهر نیز بنا بر وظیفه و رسالت خبرنگاری خود پیگیر این مطالبات شد.
ریز و درشت مشکلات گردشگری در خراسان جنوبی
به یکی از مناطق گردشگری شهر بیرجند، منطقه گردشگری بادامشک رفتیم و همان مکان نظر مردم و مطالباتشان را در حوزه گردشگری شنیدیم.
فرشته بارانی از شهروندان خراسان جنوبی که به همراه چند تن از دوستانش به این محیط تفریحی آمده بود در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار کرد: گردشگری در استان مشکلات عدیده ریز و درشت دارد که مساله بزرگ آن نبود خطوط ریلی در مرکز استان و تعداد کم پروازهای فرودگاه بیرجند است.
وی افزود: از مشکلات کوچک حوزه گردشگری همین عدم روشنایی کافی مسیرهای دسترسی به مناطق گردشگری است و به عنوان مثال از دانشگاه آزاد تا روستای بیدخت و از روستای بیدخت تا بادامشک به هیچ وجه روشنایی خوب و مطلوبی وجود ندارد.
گلایه از عدم روشنایی مسیرهای دسترسی به مناطق گردشگری
بارانی افزود: از بیدخت تا منطقه گردشگری بادامشک جاده باریک است که عدم روشنایی کافی رانندگی در شب در این مسیر را بسیار خطرناک کرده است.
مرضیه خسروی از دیگر شهروندان خراسان جنوبی نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: مسجد تاریخی قاین، روستای خراشاد، بیابان لوت، روستای دهسلم با زیباییهای بی بدیلی خود، باغ و عمارت جهانی اکبریه و رحیم آباد همه از جاذبههای منحصر به فرد خراسان جنوبی و شرق کشور است.
طرح یک سوال تأمل برانگیز
خسروی با تأکید بر اینکه زیر ساختهای نامناسب حمل و نقل چوب لای چرخ رونق گردشگری گذاشته است، گفت: حتی برای همین بیابان لوت با توجه به شرایط پروازی فرودگاه بیرجند آیا یک گردشگر ترجیح میدهد از خراسان جنوبی وارد بیابان لوت شود و یا تمایل خواهد داشت بی دغدغه با یک پرواز به استان کرمان و یا زاهدان سفر کرده و از آنجا وارد بیابان لوت شود.
این شهروند خراسان جنوبی ادامه داد: البته تبلیغات خوبی برای جاذبههای گردشگری خراسان جنوبی نشده است وگرنه باید در این فصل، که فصل گردشگری در لوت است بیش از شرایط فعلی گردشگر میداشتیم.
خسروی گفت: در روستاهای خراسان جنوبی بوم گردیهای متعددی ساخته شده است و زیرساختهای اقامتی مطلوبی داریم ولی باید به مردم حتی همین مردم داخل استان معرفی شود.
وی ادامه داد: بسیاری از همین مردم خراسان جنوبی نیز با برخی از آثار تاریخی استان آشنا نیستند و برخی از گردشگران نیز هنگام بازدید از بناهای گردشگری به ویژه در شهر بیرجند با در بسته رو به رو میشوند.
این پروازها گردشگر جذب نمیکند
حجت کفاشی، رئیس مجمع مطالبه گران خراسان جنوبی با اشاره به تعداد کم پروازهای فرودگاه بیرجند و باطل شدن مکرر این پروازها گفت: وقتی وضعیت پروازهای فرودگاه بیرجند اینگونه است چگونه انتظار ورود گردشگر به خراسان جنوبی را داریم.
وی بیان کرد: این موضوع مطالبه همیشگی مردم بوده است و ما نیز به عنوان مجمع مطالبه گران و از دل خود مردم بارها و بارها این موضوع را پیگیری کردهایم ولی هنوز این مشکل ادامه دارد.
محمد آذرکار از فعالان حوزه گردشگری نیز در این زمینه بیان کرد: سریعترین راه توسعه در خراسان جنوبی مسیر گردشگری دانست.
وی اظهار کرد: خراسان جنوبی از گمنامی رنج میبرد که باید رسانههای ملی، برنامههای شایستهای برای عرضه و ارائه تواناییهای مردمان این استان فراهم کنند.
حتی یک متر اتوبان نداریم
آذرکار وضعیت راههای ورودی به استان را از مشکلات پیشروی گردشگری دانست و افزود: در سومین استان پهناور کشور حتی یک متر اتوبان و خطوط هوایی نداریم و وضعیت پروازها در استان رضایتبخش نیست.
وی گفت: حتی قوانین حاکم در استان اعم از مالیات و تأمین اجتماعی مانند دیگر استانهای برخوردار بوده که بیانصافی در حق مردم استان است و باید برای ساکنان این استان حقوق مرزبانی تعیین شود.
هادی شاه وردی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی در گفت و گو با مهر اظهار کرد: همه مواردی که در سفر وزیر میراث فرهنگی به استان طرح موضوع شد مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت که از آن جمله بحث حریم برخی از اماکن تاریخی خراسان جنوبی است.
مهمترین مانع رونق گردشگری از نگاه مدیر کل
وی بیان کرد: به نظر من یکی از بزرگترین مؤلفهها در رونق گردشگری خراسان جنوبی بحث معرفی جاذبههای گردشگری است که در این زمینه در سنوات گذشته خوب کار نکردهایم و باید بیشتر از این در این خصوص فعالیت داشته باشیم.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی گفت: یکی از مهمترین عواملی که در رونق گردشگری به استان تأثیر منفی گذاشته مشکلات زیر ساختی در حوزه حمل و نقل چه در حوزه پرواز و چه خطوط ریلی است که در هر دو مورد مشکل داریم.
پیگیری برای تأمین اعتبار پروژههای زیرساختی
شاه وردی با اشاره به گلایه برخی از شهروندان در زمینه عدم روشنایی کافی برخی مسیرهای گردشگری یادآور شد: به دنبال تأمین اعتبار برای اجرای پروژههای زیرساختهای گردشگری از جمله روشنایی مسیرهای گردشگری هستیم
همان طور که در ابتدای گزارش مطرح شد، وزیر میراث فرهنگی در سفر خود به خراسان جنوبی استان را قلب گردشگری ایران دانست ولی این سوال در ذهن مردم مطرح است که آیا اختصاص اعتبارات به خراسان جنوبی در حوزه گردشگری و میراث فرهنگی نیز متناسب با این عنوان است و یا تنها در سخن بر ظرفیتهای بی بدیل گردشگری استان تأکید وجود دارد.
مردم خراسان جنوبی افرادی مهمان دوست و صمیمی هستند و این ویژگیها آنان را برای پذیرایی از گردشگران آماده کرده است ولی صد افسوس که موانع بی شمار و سنگهای در مسیر گردشگری فراوان است.