مردم‌نگار در دوران همه گیری، خود در بطن بحران قرار دارد

ایرنا چهارشنبه 19 آذر 1399 - 02:27
تهران- ایرنا- عضو هیات علمی پژوهشکده مردم شناسی وزارت میراث فرهنگی با بیان اینکه در دوران اپیدمی اولین کسی که از موضوع پژوهشش رانده می‌شود؛ مردم نگار است، گفت: این در حالی است که مردم‌نگار برای انجام پژوهش، همیشه به سمت ناشناخته و «دیگری» می‌رود و در بطن بحران قرار دارد.
مردم‌نگار در دوران همه گیری، خود در بطن بحران قرار دارد

به گزارش  گروه فرهنگی ایرنا از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، میترا اسفاری  این مطلب را  در نشست روش مطالعات مردم‌شناسی در عصر کرونا که در چارچوب برنامه های هفته پژوهش توسط پژوهشکده مردم شناسی برگزار شد مطرح کرد و افزود: امروز بیش از این که به نوآوری در روش‌های مردم‌نگاری در عصر کرونا بپردازم سعی دارم ابزارهای سنتی این روش را در برابر موقعیت همه گیری مورد بررسی قرار دهم.
او اظهار داشت: انجام مشاهده مشارکتی و بدست آوردن تجربه زیسته و در نهایت دسترسی به ذهنیت «دیگری» عناصر بنیادین روش‌ مردم‌نگاری محسوب می‌شوند، بدین ترتیب مهم‌ترین نکته تماس و ملاقات با مخاطبان میدان پژوهش است که بدون آن، در دوران همه‌گیری، مردم‌نگار گویی از مایه‌ حیات خود دور مانده است.
این پژوهشگر گفت: ازآن‌جایی که مردم‌نگار برای انجام پژوهش، همیشه به سمت ناشناخته و «دیگری» می‌رود در دوران همه گیری اولین کسی است که از موضوع پژوهش خود رانده می‌شود؛ زیرا در این زمان اصرار برای برگشت به فضای خصوصی و مصون داشتن فضای شخصی است.
وی با بیان این نکته که در این حال، مردم‌نگار خود در بطن بحران قرارگرفته و بخشی از این واقعیت اجتماعی-بهداشتی است پس از درون و به طور ذهنی این بحران را تجربه می‌کند تصریح کرد: درگیری او شاید عینی‌گرایی و فاصله‌ علمی را که مردم‌نگاری می‌طلبد با چالش مواجه کند شاید هم بتواند با توسعه‌ نظریات رفلکسیویتی یا بازتاب مردم‌نگار در میدان به کمک آن بیاید.
برخی از مردم‌شناسان در ابتدای قرنطینه از لزوم اقدام به خودمردم‌نگاری صحبت کردند و چه بسا بتوان از تجربیات خود، حتی از تجربه‌ ترس و تهدیدی که خصوصی‌ترین بعد بدن را مورد گزند قرار داده است، برای انجام تحلیل مسائل عام‌تر در جامعه در قالب خودمردم‌نگاری بهره برد.
اسفاری با اشاره به این نکته که برای بررسی این موضوع خودمردم‌نگاری از دیدگاه لئون آندرسون مورد بررسی قرار گرفته گفت: این جامعه‌شناس، خودمردم‌نگاری را نه به عنوان یک گسست بلکه در امتداد تعامل‌گرایی نمادین می‌داند وبه نظر می‌رسد که با این دیدگاه و با رعایت اصولی که آندرسون برای خودمردم‌نگاری تعریف می‌کند، می‌توان محدودیت‌های ناشی از بحران همه‌گیری را به فرصت تبدیل کرد به طوری‌که فضاهای «شخصی» و «خصوصی» را (ادوارد تی. هال، ۱۹۶۶)، که برای مردم‌نگار جایگاهی بسیار ذهنی دارند، با نگاهی عینی نگریست و از این محدودیت‌ها به عنوان «فاصله‌گذاری روش‌شناختی» بهره جست.

مطالعه میان رشته ای برای فهم مردم شناختی همه گیری کرونا
در ادامه این بحث سید قاسم حسنی عضو هیئت علمی دانشگاه مازندران نیز به معرفی روش مردم نگاری برخط و آن لاین پرداخت و دستور العمل های دانشگاه لایدن را در روش مطالعات مردم شناسی در دوره کرونا به بحث و نقد  کرد.
وی مطالعه مردم شناسی از داخل خانه (ANTHROPOLOGY FROM HOME)  را سومین موج روش شناختی مطالعات مردم شناسی در جهان برشمرد که اکنون در حال آزمون عملکرد آن هستیم.
در ادامه علیرضا حسن زاده عضو هیئت علمی پژوهشکده مردم شناسی اهمیت تجربه درونی از واقعیت را با توجه به ابعاد بین الذهانی و دیالوجیک (گفت و گویی) مردم شناسی از نیمه قرن بیست به این سو به عنوان پارادیمی پسا استعماری و نماد مطالعه بومی (ANTHROPOLOGY AT HOME) دانست و گفت: بیشتر مطالعات مردم شناسی در زمینه فاجعه مطالعات پسا فاجعه ای یا (POST DISASTER) است.
 وی پیشنهاد کرد تا تیم های بین رشته ای با حضور مردم شناسان، پزشکان و پرستاران برای مطالعه مردم شناختی اپیدمی کرونا شکل گیرد.

به گزارش ایرنا، بیماری کووید ۱۹ بر اساس آمار رسمی کشورها تاکنون بیش از ۶۷ میلیون نفر را در دنیا مبتلا کرده و بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر نیز بر اثر این بیماری جان خود را از داده‌اند. در ایران نیز تاکنون بر اساس اعلام وزارت بهداشت تاکنون بیش از یک میلیون نفر به طور قطعی به این بیماری مبتلا و شناسایی شده اند و از این تعداد حدود ۵۱ هزار نفر تاکنون جان خود را از دست داده اند.

منبع خبر "ایرنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.