به گزارش خبرگزاری فارس از بم، سید مهدی طبیبزاده پیش از ظهر امروز در همایش ملی مبارزه با آفت سوسک سر خرطومی حنایی که در تالار پرستو ارگ جدید بم برگزار شد، اظهار کرد: خرمای مضافتی بم در معروف است و حاصل دسترنج کشاورزان بمی تنها رطب مضافتی است. وی بیان داشت: کشاورزی به شکل فعلی با تغییر اقلیم و آفتهای نوظهور توان ادامه دادن ندارد، بنابراین باید تجدید ساختار شود و کشاورزی مدرن صورت گیرد.
طبیبزاده ادامه داد: باید با انجام تحقیقات و کار مطالعاتی در جهت حفظ کشاورزی بم قدم برداشته و مبارزه با آفت سوسک سر خرطومی حنایی را جدی بگیریم.
محمد برزنگ فرماندار بم نیز در این همایش با بیان اینکه خرمای مضافتی بم بهتریننوع خرماست، اظهار داشت: در ایام ماه مبارک رمضان صادرات خرما منع میشود و این به نفع کشاورز و بازار نیست و تنظیم بازار باید توجه بیشتر داشته باشد و بازار خرما را بههم نریزد.
همایش ملی مبارزه با آفت سوسک سرخرطومی حنایی
وی گفت: ۹۸ درصد مردم شرق استان زندگی آنها وابسته به خرما است. این آفت میتواند ضرر زیادی به مردم و کشاورزان وارد کند، باید مبارزه با آفت سوسک سرخرطومی و خشکیدگی خوشه خرما جدی گرفته شود. این آفت جدید سوسک سرخرطومی اصل درخت خرما را از بین میبرد.
برزنگ تأکید کرد: باید از ظرفیتهای علمی در کشاورزی استفاده شود. هنوز بعد از ۳۰ سال از وجود این آفت در کشور هیچ کار علمی دانشگاهی مبارزه با این آفت انجام نشده است.
رشیدیفرخی رئیس انجمن ملی خرمای ایران نیز اظهار کرد: حساسیتهای موجود در بخش کشاورزی و مبارزه با آفتها باید جدی گرفته شود. امنیت اجتماعی و معیشیت مردم این منطقه به خرما بستگی دارد و حفظ و بقاء نخلستانها بر عهده ماست.
صادرات نیم میلیون دلاری خرما در کشور
وی عنوان داشت: در کشور یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن خرما تولید میشود و سالانه صادرات نیم میلیون دلاری خرما را در کشور داریم و اگر صادرات نباشد بخش تولید ضرر خواهد کرد.
رئیس انجمن ملی خرما تصریح کرد: محدودیت صادرات خرما سبب ایجاد مشکلاتی برای کشاورزان و صادرکنندگان میشود.
وی خاطرنشان کرد: باید ستاد بحران مبارزه با آفات کشاورزی تشکیل شود و برای مبارزه با آفت سوسک سرخرطومی حنایی حساسیت بیشتری ایجاد شود.
بدرآبادی رئیس اتاق بازرگانی شهرستان بم نیز گفت: پایش مبارزه با آفت سوسک سرخرطومی بهصورت حرفهای و علمی صورت نگرفته است و باید پایش علمی و واقعی در نخلستانها صورت گیرد.
وی اضافه کرد: سطح آلوده نخلستانها ۱۶ در صد است و تعداد ۱۷۰ درخت آلوده شده و تعداد ۷ درخت نخل به کلی در اثر این آفت از بین رفته است.
بدرآبادی افزود: سالانه برای پایش مبارزه با این آفت ۳۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است که دولت باید کمک کند.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و کشاورزی بم با بیان اینکه پست قرنطینه در شهرستانها باید ایجاد شود، ادامه داد: تا کنون هیچ پست قرنطینهای در شهرها ایجاد نشده و انتقال پاجوش سبب فراگیری این آفت در منطقه شده است.
آسیب آفت سوسک سرخرطومی حنایی به نخلستان
پست قرنطیه در شهرستانها جدی گرفته شود
علی باقری رئیس جهاد کشاورزی استان کرمان نیز در این همایش اظهار داشت: در خیلی از شهرستانهای استان کرمان اقتصاد مردم وابسته به کشاورزی است و در مبارزه با آفات و هجوم آفتها باید از مردم و بسیج کمک بگیریم و با این آفات مبارزه کنیم.
زهرا جلیلیمقدم مدیرکل دفتر امور میوههای گرمسیری و نیمه گرمسیری وزارت جهاد کشاورزی نیز گفت: در دنیا ۹ و نیم میلیون تن خرما تولید میشود که سهم کشورمان یکمیلیون و ۶۰۰ هزار تن است.
وی بیان داشت: خرما از اهمیت ویژهای برخوردار است و در دنیا بهعنوان یک غذا در مواقع بحران محسوب میشود.
حذف باغات قدیمی خرما در دستور کار است
جلیلیمقدم تصریح کرد: حذف باغات قدیمی و جایگزین شدن باغات جدید در دفتر باغبانی کشور در دستور کار است.
وی تصریح کرد: احداث خزانه پاجوش خرما میتواند برای کنترل و کاهش آفت کمک کند و احداث خزانه پاجوش خرما از برنامههای اصلی باغبانی وزارت جهاد کشاورزی است.
جلیلیمقدم افزود: مجوز تولید کشت نهال در استان کرمان بهصورت کشت بافت بزودی صادر و این نوع نهال تولید خواهد شد. همچنین اولین پایانه صادراتی خرما در استان کرمان راهاندازی میشود تا شاهد توسعه صادرات خرما باشیم.
وی از شناسنامهدار کردن باغات خبر داد و افزود: شناسنامهدار کردن باغات خرما در کشور شروع شده است و قابلیت ردیابی محصول در تمام کشور را دارد.
جلیلیمقدم گفت: ما با هر ممنوعیت صادرات خرما مخالف هستیم.
کریمی رئیس پدافند غیرعامل استان کرمان نیز گفت: مبارزه با آفت سوسک سر خرطومی حنایی در استان کرمان با پدافند غیرعامل در استان گره خورده است و باید مبارزه با این آفت جدی گرفته شود. وضع ما در زمینه مبارزه با آفت سرخرطومی حنایی اصلا خوب نیست و این آفت در حال گسترش است و تهدیدی برای امنیت غذایی محسوب میشود.
وی تصریح کرد: در استان کرمان وحدت رویه مبارزه با این آفت نیست، بنابراین باید تحقیقات هدفمند مبارزه با این آفت انجام شود و نیاز به تحقیقات حرفهای در این زمینه است.
مریم جلیلیمقدم رئیس سازمان حفظ نباتات کشور هم عنوان داشت: از سال ۱۳۶۹ این آفت وارد کشور شده است و هیچ راه مبارزهای با این آفت نیست. باید نهضتمردمی مبارزه با این آفت شکل بگیرد.
وی با بیان اینکه جابهجایی پاجوش ممنوع است، خاطرنشان کرد: فعالیت آفت الان در فصل سرما کم است و طغیان این آفت در فصل گرماست، اما نباید غافلگیر شویم. همه کارشناسان باید در عرصه و باغات باشند و آفت را رصد کنند و پایش مداوم و مستمر ضروری است.
این مسؤول از پیگیری اخذ اعتبار مبارزه با آفت سوسک سرخرطومی برای استان کرمان خبر داد.
پایان پیام/۸۰۰۷۰/ب