خبرگزاری مهر، گروه استانها: در دوران پساکرونا گردشگری ارزان قیمت با تقاضای زیادی روبرو شد و این امر فرصتی را برای استانهایی که کمتر میزبان گردشگران هستند مانند سمنان فراهم کرده تا به واسطه نزدیکی به استانهای تهران، خراسان رضوی و شمالی، گلستان و مازندران و قم و… به جذب گردشگر بپردازند.
در سلسله گزارشهای نوروزی تلاش داریم تا مسیرهای گردشگری ارزان قیمت را مبتنی بر بوم گردیها و اقامت گاههای ارزان گردشگری و همچنین مسیرها کوتاه مملو از زیباییهای تاریخی، طبیعی، موزهها و مکانهای گردشگری را معرفی کنیم تا برای مسافران نوروزی جذابیتهای دیار قومس را مطرح سازیم.
در گزارش قبل با عنوان گرمسار دیار تاریخ و فرهنگ / طبیعت زیر پای گردشگران یک مسیر گردشگری ارزان قیمت تنها با ۶۵۰ کیلومتر مسیر را مطرح کردیم که از تهران و قم و سپس گرمسار آغاز میشد و در ادامه به سرخه و فیروزکوه و مجدداً به تهران ختم میگشت در این مسیر سه الی چهار روزه تمام جاذبههای گردشگری گرمسار و نواحی آن را معرفی کردیم و در گزارش پیش رو به دامغان دیار صد دروازه و پایتخت دیرینه ایران سری میزنیم.
سفر به دامغان
سفر از دامغان هم میتواند از تهران و مسیر کریدور مشهد و هم از ساری و شیرگاه در مسیر کیاسر آغاز شود اما از آنجا که پیش فرض ما این است که یک خانواده چهار نفری از تهران چطور میتواند در سه الی چهار روز با کمتر از ۱۰ میلیون تومان هزینه دامغان را بگردد پیش فرض را از کریدور اصلی تهران - مشهد قرار میدهیم اما این مسیر میتواند به صورت قرینه برای خانوادههای مازندرانی نیز محاسبه شود با این تفاوت که ورود به دامغان از مسیر کیاسر صورت میگیرد. گفتنی است فاصله تهران تا دامغان ۲۱۶ کیلومتر است
گردشگران در ورودی دامغان میتوانند از تاریخانه بازدید کنند تاریخانه، قدیمیترین مسجد ایران و مربوط به دوره ساسانیان در سدههای دوم و سوم هجری است این مسجد نمونهٔ بسیار زیبا و کاملی از مساجد سدههای آغازین اسلام بهشمار میرود و معماری مسحور کنندهای دارد برخی پژوهشگران بر این عقیده هستند که این مسجد بر روی آتشکده زردشتیها بنا شده است این مسجد در خیابان ایستگاه دامغان قرار دارد که از بلوار شهید بهشتی راه دسترس دارد.
در جنب مسجد تاریخانه سمت شمال مناری وجود دارد که با آجر ساخته شده و ۲۲۶ متر ارتفاع دارد که در نوع خود، با چنین قدمتی سازهای بلند محسوب میشود این منار سکو ندارد و از روی زمین مدور ساخته شده و همین امر معماری آن را منحصر به فرد کرده است.
دیدنیهای تمام نشدنی
پس از آن باید به خیابان امام خمینی (ره) رفت تا از برج چهل دختر دامغان دیدن کرد برجی خشتی متعلق به سده چهارم هجری که در میان شهر دامغان مانند نگینی میدرخشد و هنوز پابرجا است برخی عقیده دارند که این بنا به دوران قبل از اسلام باز گشته که در دوران اسلامی آن را بازسازی کرده اند. الگوهای هندسی و خطاطی زیبای این بنا متعلق به هزار سال قبل است که جاذبه دیدنی را خلق کرده است. طرح درون برج بهشکل دایره و بدنه آن نیز همانند نمای خارجی بهصورت استوانهای است
برج پیر علمدار سومین جاذبه دیدنی دامغان است این بنای تاریخی، آرامگاه ابی جعفر محمد بن ابراهیم، پدر یکی از فرمانروایان حکومت آل زیار محسوب میشود عمر این بنا به هزار سال قبل یعنی حدود سده چهارم و پنجم باز میگردد که دوران شکوه دامغان و دیار صد دروازه بوده است.
این برج، با ارتفاع ۱۳ متر دارای گنبدی زیبا است و یکی دیگر از جلوههای معماری زیبا و کهن ایرانی دیده میشود بقعه ایوانی مقرنس آن بسیار زیبا است و یکی از باشکوهترین معماریهای بناهای تاریخی در استان سمنان را به خود اختصاص داده است. این بنا هم در نزدیکی تاریخانه و در فاصله حدود هزار متری آن قرار دارد.
مسجد جامع و بازار قدیمی
ضلع سوم این مثلث مسجد جامع دامغان است که آن هم ۵۰۰ متری پیرعلمدار قرار دارد بنایی که از علاقمندان به معماری ایرانی دلربایی میکند مسیر دسترسی خودرویی این مسجد از خیابان مطهری است و عدهای، قدمت مناره این مسجد را به نیمه قرن پنجم هجری قمری متعلق میدانند در ضلع جنوبی مسجد سه ایوان وجود دارد که سالانه حجم بسیاری از عکاسان و علاقمندان به معماری را با سمت خود جلب میکند همچنین کوچههای باریکی که به سمت مسجد میرسد نیز میتواند برای مسافران جاذبه زیبای گردشگری باشد.
اگر فرض را بر این بگیریم که یک خانواده تهرانی صبح به سمت دامغان حرکت کرده باشد حالا وقت آن رسیده که بازار قدیمی دامغان را بازدید و بعد از ساعتی گردشگر در دامغان به استراحت پرداخت دامغان مکانهای گردشگر پذیر زیادی دارد اما مدارس هم میزبان اسکان مسافران نوروزی است و میتوان در آنها هم اقامت کرد همچنین اقامتگاههای گردشگری ارزان قیمتی هم در این شهرستان وجود دارد که به دلیل عدم تبلیغات بازرگانی از ذکر نام آنها معذور هستیم هرچند با یک سرچ کوتاه میتوان آنها را یافت.
صبح روز بعد نوبت به بازدید از تپه حصار در سه کیلومتری دامغان در مسیر خط راه آهن است این تپه که از جاهای دیدنی دامغان به شمار میرود، در شهریورماه سال ۱۳۱۰ خورشیدی در فهرست میراث ملی کشور به ثبت رسید بر اساس نتایج کاوشها و پژوهشهای باستانشناختی استقرار و زندگی در تپه حصار از ۴۲۰۰ تا ۱۷۰۰ پیش از میلاد یعنی از دوران مس و سنگ یا مس سنگی تا عصر برنز تداوم داشته است.
برج طغرل
مقصد بعدی شهر مهماندوست در فاصله ۲۰ دقیقهای دامغان در مسیر شاهرود است تا از بنای تاریخی برج مهماندوست بازدید کرد برج طغرل که با نامهای برج معصومزاده و برج مهماندوست نیز شناخته میشود، از جاذبههای تاریخی و جاهای دیدنی دامغان به شمار میرود و قدمت آن به دوران سلجوقیان باز میگردد.
بعد از بازدید از این مکان زیبا باید به سمت دامغان بازگشت و از مسیر کیاسر به سمت چشمه علی تغییر مسیر داد علاقمندان به عکاسی میتوانند در میانه راه سری هم به سد شاهچراغی بزنند که در جوار جاده و در فاصلهای نزدیک قرار دارد و در نهایت میتوان تا ظهر روز دوم خود را به چشمه علی رساند تا در آنجا استراحت کرد.
علاقه فتحعلی شاه به دامغان سبب شد تا یک کاخ زیبا در میان یک استخر پر از آب در این شهرستان بسازد و حالا بنایی زیبا بهنام چشمه علی را شاهد هستیم که از گردشگران دلبریایی میکند آن هم در مکانی پر از درخت و زیبا؛
چشمه علی دارای دو دریاچه است که یکی در شمال و دیگری در جنوب عمارت فتحعلی شاه قرار دارد و نشیمن شاههای قاجار نیز در وسط آنها قرار دارد این مجموعه دارای گرمابه و مسجد هم بوده که اکنون ویران شده است. در منابع نوشته شده بنای سر در مجموعهی چشمهعلی به آقا محمد خان نسبت داده میشود اما با توجه بهشکل و نوع معماری آن احتمالاً به دورههای پیش از قاجار (صفویه) برسد.
کیاسر یا دیباج
در چشمه علی مسیر دوراهی وجود دارد که یک سوی آن به سمت دیباج و سوی دیگر به سمت کیاسر میرود بعد از ظهر روز دوم فرصتی است تا به سمت دیباج حرکت کرد تا شب را در این منطقه زیبا گذراند بازدید از پیرخوشدر در کلاته رودبار و سپس حرکت به سمت اوسج در دیباج حتماً در ادامه سفر توصیه میشود حالا شب فرا رسیده و در دیباج میتوان از مهمان پذیر ها و همچنین بوم گردیها استفاده کرد به مسافران توصیه میشود که در تلوستان دیباج حضور یافته و حتماً طلوع خورشید را بنگرند که صحنهای فراموش نشدنی در تمام طول عمرشان را رقم خواهد زد.
صبح روز سوم فرصتی برای حضور در تپههای مریخی و آبشار توی دربار است که در فاصله ۱۵ کیلومتر شمال دیباج و در همسایگی استان مازندران قرار دارد ظهر فرصتی است تا به سوی چشمه علی بازگشت و عزم مسیر را به سمت استان مازندران داشت گفتنی است مسیر چشمه باداب سورت که از جاذبههای زیبای گردشگری محسوب میشود هم در همین مسیر قرار دارد اما حتماً توصیه میشود که با حضور در کیاسر از دریاچه آلندان بازدید کرد. روز سوم را میتوان در کیاسر و یا ساری به اتمام رساند.
گفتنی است فاصله دامغان تا کیاسر تنها ۱۱۱ کیلومتر است و لذا صبح روز چهارم ابتدای مسیر میتواند ساری و در نهایت برای کسانی که قصد دارند از دریای خزر بازدید کنند، بابلسر ادامه پیدا کند و بعد از یک روز اقامت در بابلسر مسیر به سمت تهران ادامه یابد.
ادامه مسیر به ساری و تهران
برای کسانی هم که احتمالاً به واسطه شلوغی ایام نوروز تمایلی به حضور در دریای خزر ندارند میتواند مسیر به سمت قائم شهر، شیرگاه، ورسک و طبیعت زیبای شمال ادامه یابد و از زیباترین نقاط ایران به سمت فیروزکوه و سپس تهران ادامه یابد.
نکته قابل توجه این است که فاصله بین کیاسر تا ساری حتی ۷۰ کیلومتر هم نیست در نتیجه تمام سفر از تهران تا ساری از مسیر دامغان به ۵۰۰ کیلومتر هم نرسیده و این یعنی ۴۰ لیتر بنزین! لذا به راحتی میتوان از مسیر گردشگری کوتاه و ارزان قیمت بازدید کرد.
بعد از حرکت از ساری در صبح روز بعد، پارک جنگلی اندارگلی در فاصله ۲۵ کیلومتری قائم شهر میتواند مقصد بعدی باشد مکانی بسیار زیبا که گویی قطعهای از بهشت است سپس مسیر تا ورسک و پل دیدنی آن ادامه خواهد داشت در ادامه میتوان از روستای اساس هم دیدن کرد که سالانه حجم وسیعی از دوست داران محیط زیست و منابع طبیعی را به سمت خود جلب میکند. عصر همان روز میتوان در فیروزکوه استراحت کرد و در ادامه با ۶۵ کیلومتر رانندگی میتوان در تهران بود. فاصله بین ساری از مسیر فیروز کوه تا تهران ۲۲۰ کیلومتر است در نتیجه همه این سفر پنج روزه روی هم ۷۳۰ کیلومتر مسیر را در بر میگیرد که میتوان با ۵۰ لیتر بنزین آن را در نوردید.