برگزیت بدون توافق، شوک به اقتصاد اروپا

صدا و سیما چهارشنبه 19 آذر 1399 - 02:32
در صورت عدم ‏توافق ‏بین لندن و ‏اتحادیه اروپا به اقتصاد دو طرف شوک بزرگ ‏جدیدی وارد خواهد شد.

برگزیت بدون توافق، شوک به اقتصاد اروپابه گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری فرانسه، بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس، اعلام کرده است در چند روز آینده به بروکسل می‌رود تا با اورزولا فُن دِر لاین رئیس کمیسیون اروپا درباره راه‌های از بن بست خارج کردن گفتگو‌ها و رایزنی‌های مربوط به خروج انگلیس از اتحادیه اروپا (برگزیت) دیدار کند. 

این دیدار و گفتگو آخرین امید و ماموریت برای رفع انسداد از مذاکرات خروج انگلیس از اتحادیه اروپا (برگزیت) است.
یک مقام انگلیسی از همین حالا هشدار داده است که وضع بسیار پیچیده به نظر می‌رسد و احتمال اینکه ما موفق نشویم بسیار زیاد است.
اورزولا فُن دِر لاین و جانسون بعد از مذاکرات تلفنی که روز گذشته باهم داشتند هر دو اعلام کردند که شرایط برای نهایی کردن توافق وجود ندارد.
روز ورود نخست وزیر انگلیس به بروکسل هنوز مشخص نشده است، اما وی به هر حال در اجلاس اروپا که قرار است روز‌های پنجشنبه و جمعه در پایتخت بلژیک برگزار شود، شرکت نخواهد کرد.
این دو مسئول تأکید کردند که بحث‌ها در مورد همان سه موضوع همچنان حل نشده است: یعنی دسترسی اروپا به آب‌های انگلیس، چگونگی حل و فصل اختلافات در توافقنامه آینده و تضمین‌های خواسته شده از لندن توسط اتحادیه اروپا در زمینه رقابت در ازای دسترسی بدون تعرفه یا سهمیه به بازار بزرگ آن.
میشل بارنیه، مذاکره کننده ارشد اتحادیه اروپا در امور خروج انگلیس از اتحادیه اروپا (برگزیت)، در دیدار صبح دوشنبه با سفرای بیست و هفت کشور عضو اتحادیه اروپا، پیشرفت نداشتن در این سه موضوع را پنهان نکرد.
وی در دیدار با نمایندگان پارلمان اروپا گفت امکان دستیابی یا دست نیافتن به توافق باید تا روز چهارشنبه، یعنی یک روز قبل از برگزاری نشست سران اروپا اتخاذ شود. وی این سخنان را قبل از شروع بحث با همتای انگلیسی اش دیوید فراست بیان کرد.
سال آینده:
اورزولا فُن دِر لاین قبل از تماس تلفنی خود با جانسون، در یک کنفرانس ویدیویی با امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان و چارلز میشل، رئیس شورای اروپا صحبت کرده بود. چگونگی آماده سازی برای برگزاری نشست سران اتحادیه اروپا موضوع اصلی مورد بحث در این گفتگو‌ها بود. اما مسئله برگزیت نیز در این گفتگو و رایزنی‌ها مطرح شد.
بسته به نتیجه مذاکرات، ۲۷ رهبر اتحادیه اروپا می‌توانند روز پنجشنبه نشست مجازی (ویدئوکنفرانس) خود را برگزار و درباره خطوط اصلی توافق نامه تصمیم گیری کنند.
مذاکره کنندگان تحت فشار شدید جدول زمان بندی شده کار می‌کنند، زیرا توافق تجاری احتمالی - توافق بیش از ۷۰۰ صفحه‌ای - هنوز باید پارلمان انگلیس و اروپا نیز آن را تصویب کنند و بعد از اول ژانویه لازم الاجرا شود. به همین علت این احتمال وجود دارد که زمان گفتگو و رایزنی‌ها دوباره تمدید شود.
ناتالی لوئیزو، نماینده پارلمان اروپا با اشاره به همین موضوع به خبرگزاری فرانسه گفت: خوب اگر روحیه‌ها آماده نیست، چه اشکالی دارد سال دیگر همدیگر را ببینیم.
اما سخنگوی بوریس جانسون، احتمال ادامه مذاکره در سال ۲۰۲۱ را رد کرد. وی در این زمینه گفت ما همچنین باید هوشیاری شدید خود را درباره کشور‌های عضو که امیدوار به توافق هستند، اما نگران داده شدن امتیازات بسیار زیاد به انگلیس هستند مانند فرانسه را در نظر بگیریم که تهدید کرده است اگر توافقنامه برگزیت به نفع نباشد آن را وتو می‌کند.
شوک جدید:
دسترسی ماهیگیران اروپایی به آب‌های انگلیس، موضوعی که به نظر می‌رسد هنوز هیچ پیشرفتی در آن صورت نگرفته است، برای برخی از کشور‌های عضو اتحادیه اروپا به ویژه فرانسه و هلند همچنان حساسیت بالایی دارد.
اما پیچیده‌ترین نکته همچنان شرایط رقابت عادلانه است که برای تضمین همگرایی از نظر کمک‌های عمومی، معیار‌های اجتماعی یا زیست محیطی در نظر گرفته شده است. دشواری یافتن ساز و کاری است که ضمن محافظت از منافع اروپا، به حاکمیت مجدد لندن احترام بگذارد.
دولت انگلیس روز دوشنبه به نشانه کنار آمدن و مماشات اعلام کرد آماده است بند‌های بحث برانگیز را در لایحه‌ای کنار بگذارد که معاهده ناظر بر خروج انگلیس از اتحادیه اروپا را زیر سوال می‌برد. اعلام این خبر در واقع امتیازی به بروکسل در این آخرین مرحله از گفتگو و رایزنی‌ها دو طرف بود. چون اروپائیان واقعاً از زیر سوال رفتن این معاهده توسط انگلیس خشمگین شدند.
انگلیس از زمان خروج رسمی از اتحادیه اروپا، همچنان قوانین اروپا را اعمال می‌کند. تنها در پایان این دوره انتقالی، در ۳۱ دسامبر است که از بازار واحد و اتحادیه گمرک خارج می‌شود اجرای این قوانین و مقررات در انگلیس متوقف می‌شود.
در صورت عدم توافق، تجارت بین لندن و اتحادیه اروپا از اول ژانویه تحت قوانین سازمان تجارت جهانی قرار می‌گیرد که به معنای اعمال تعرفه‌های گمرکی بر محصولات ‏وارداتی و اعمال سهمیه بندی ‏واردات و صادرات کالا و ‏خدمات است که این خود اقتصاد دو طرف را در معرض شوک جدیدی قرار خواهد داد. اقتصاد‌هایی که از قبل به علت بحران بهداشتی ناشی از شیوع بیماری همه گیر کووید-۱۹ دچار شوک شده بودند.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.