همشهری آنلاین - سیدسروش طباطباییپور: شفق قطبی؛ پدیدهای که این روزها در آسمان ایران هم دلبری کرد و چشمها را محو خودش ساخت.
شفق قطبی چیست؟
شفق قطبی بازی با رنگهاست؛ نورهایی به رنگ سبز و آبی و بنفش که آسمان سیاه شب را شگفتانگیز میکند. البته معمولا این پدیده فیزیکی، همانطور که از اسمش پیداست، در آسمان قطب دیده میشود. دلیل وقوعش را نیز دانشمندان اینطور شرح میدهند که ذرات باردار خورشیدی بهسوی جو فوقانی زمین رها میشوند و توسط میدان مغناطیسی زمین که بهسمت قطبهاست، به دام میافتند و از خود نورهای رنگی تولید میکنند؛ نورهایی که از سفید به طیفهایی با رنگهای چشمنواز تبدیل میشوند که میتوان آنها را در آسمان شب مناطق قطبی حتی با چشم غیرمسلح نیز دید.
بیشتر بخوانید:
هنگام وقوع سیل چه کنیم ؟ | توصیههای کاربری برای مواقع پیش از سیل ، هنگام سیل و پس از سیل
چرا در ایران؟
اداره ملی اقیانوسی و جوی آمریکا (NOAA) هفته گذشته، اطلاعیهای صادر کرد و خبر از توفان شدید ژئومغناطیسی خورشیدی داد؛ توفانی که توانست دامنه شفق قطبی را تا مدارهای پایینی زمین هم گسترش دهد و ما در ایران هم بتوانیم شفق قطبی را ببینیم
بهگفته ناسا، توفانهای خورشیدی قوی، البته میتوانند بر ارتباطهای رادیویی، شبکههای برق و سیکنالهای ناوبری اثر منفی بگذارند و خطراتی برای فضاپیماها ایجاد کنند.
تعدادی تصویر شگفتانگیز از شفق قطبی در گوشهگوشه جهان را ببینید:
کویر سه قلعه در استان خراسان جنوبی – عکس: آزاد کریمی
روستای دیلنس، سوئیس
کلیسایی در ایالت آریزونا در جنوب غربی آمریکا
آسیاب مولنویرگانگ در هلند
شهرکی در ولز
بر فراز مجسمه لنین در سیبری روسیه