به گزارش ایسنا، گردشگری غذایی یکی از انواع گردشگری است که به طور خاص به خوردن غذاهای محلی و بومی در مناطق مختلف مرتبط میشود، این نوع گردشگری، تجربه طعمها و غذاهای متفاوت کشورها و شهرها را به سفر کنندگان ارائه میدهد، افرادی که به دنبال تجربه چشیدن طعم غذاهای محلی هستند به رستورانها، کافهها و بازارهای محلی میروند تا غذاهای جدید و متفاوت را تجربه کنند، این تفاوتهای غذایی میتواند به اندازهی دیگر جاذبههای تاریخی، فرهنگی و طبیعی جذاب باشد.
اهمیت گردشگری غذا در این است که میتواند آگاهی جامعه را نسبت به فرهنگهای آشپزی محلی مقصد افزایش دهد، همچنین این نوع گردشگری میتواند بر رفتار مصرفکنندگان نیز تاثیر داشته باشد، اگر مسافری از طعم غذاهای منطقهای که به آن سفر کرده است، لذت ببرد، قطعاً سعی خواهد کرد در محل سکونت خود شروع به خرید غذاهای محلی آن منطقه کند.
تجربه چشیدن طعمهای متنوع و ارگانیک در کنار جاذبههای گردشگری منحصر به فرد میتواند خاطره خوشی را از سفر در ذهنمان شکل دهد.
در چهارمحال و بختیاری، غذاهای محلی و بومی با تنوع بالا و طعمهای بینظیری وجود دارند، از جمله خوراکیهای محلی و معروف این استان میتوان به آش کاردین، نان تیری، نان اگردک، آش دوغ، کباب بختیاری، شله قیمه، پلو گردو، کاکولی اشاره کرد، اگر به دنبال تجربه طعمهای بینظیر غذاهای محلی این استان هستید، حتماً سفری به این منطقه داشته باشید.
شغل مردمان چهارمحال و بختیاری از دیرباز کشاورزی و دامداری بود و بنابراین معیشت خود را از مراتع و جنگلها فراهم میکردند، غذاهای مردم باتوجه به سردسیر بودن منطقه در فصول مختلف تغییر میکرد و مناسب با محصول و گیاهان خوراکی که در فصول مختلف برداشت میشد، غذاهای متنوعی نیز طبخ میشد.
مهمترین تاثیر گردشگری غذا، حفظ فرهنگ نیاکان آن منطقه است
مرضیه سلطانی- راهنمای گردشگری در گفتوگو با ایسنا با اشاره به تاثیرات گردشگری غذا، اظهار کرد: اولین تاثیر غذا بر روی جسم فرد بوده و یکی از موضوعات حائز اهمیت در سفر توجه به مسئله خوراک و غذا است، وقتی گردشگر با شیوه طبخ غذاهای بومی و محلی آشنا میشود، نگرش فرد در رابطه با آن غذا شکل میگیرد، امکان دارد که این نگرش مثبت و یا منفی باشد.
وی افزود: مهمترین تاثیر گردشگری غذا، حفظ فرهنگ نیاکان آن منطقه است، در چهارمحال و بختیاری غذاهای بومی بسیاری طبخ میشد که هنوز در ، مادربزرگها در دورهمیهای خانوادگی این غذاها را به یاد ایام گذشته طبخ میکنند، اما این غذاها در حال فراموشی هستند.
سلطانی در ادامه با تاکید بر اینکه رونق گردشگری غذایی موجب میشود تا اجازه ندهیم فرهنگ غذایی نیاکانمان به فراموشی سپرده شود، یادآور شد: در چهارمحال و بختیاری سه غذای بومی از جمله آش کاردین، آش دوغ و کاچی شیر ثبت ملی شده است، کاچی شیر یک غذا برای درمان سرماخوردگی محسوب میشود، اما به دید غذا به آن نگاه نمیکنیم، همچنین آش دوغی که در این استان طبخ میشود، مزه متفاوتی دارد و عموماً برای گردشگران کمنظیر و یا بینظیر است.
این راهنمای گردشگری در چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه تلاشی برای شناساندن غذاهای بومی و محلی خودمان نکردهایم، توضیح داد: در حوزه تبلیغات ضعیف عمل کردهایم، در چهارمحال و بختیاری آیین پخت کاکولی وجود دارد، اما به آن توجه جدی صورت نگرفته است.
وی بیان کرد: آش شنگ و مچه یکی از آشهای معروف و پرطرفدار در چهارمحال و بختیاری است که عموماً در آیین شنبه گردش توسط بانوان باسلیقه طبخ میشود، این آش به واسطه بهرهبرداری از طبیعت طبخ میشد، این مسئله سخاوت طبیعت را نشان میدهد، اما در کشور شناخته شده نیست.
سلطانی با بیان اینکه مردم شهرستان سامان با محصول گردوی تولیدی خود "پلو گردو" طبخ میکنند، عنوان کرد: اما این غذا نیز در بین مردم کشور ناشناخته است، مردم بومی و محلی میتوانند در مراکز بومگردی و اقامتی در یک وعده این غذاها را طبخ و به گردشگران پیشنهاد بدهند که به عنوان یک خاطره خوشمزه در ذهن آنها باقی بماند.
این راهنمای گردشگری چهارمحال و بختیاری یادآور شد: باید در گردشگری غذا به مسائل متعدد مانند ذائقه گردشگران نیز توجه شود، پیشنهاد میشود، غذاهای بومی و محلی در کنار وعده غذای اصلی برای امتحان قرار بگیرد تا اگر با ذائقه غذایی او همخوانی نداشت، فرد برای وعده غذایی خود با مشکل مواجه نشود.
وی افزود: بخشی از مردم به سمت گیاه خواری سوق پیدا کردهاند، آش یک غذایی است که میتواند جایگزین یک وعده غذایی برای گردشگر با این سلیقه باشد، باید قبل از پیشنهاد غذا در مورد سیلقه غذایی گردشگر، بیماری، حساسیت غذایی، دارویی و رژیم غذایی اطلاعات کسب کنیم.
سطانی در خصوص برگزاری جشنوارههای غذایی برای جذب و تقویت گردشگری، توضیح داد: قطعاً تجربه نشان میدهد، انواع جشنوارهها، بهویژه جشنوارههایی که با غذا و موسیقی ارتباط دارد، برای مخاطب بسیار جذاب است، اگر بتوانیم این دو جشنواره را در کنار هم برگزار کنیم تاثیر دوچندانی خواهد داشت..
این راهنمای گردشگری تاکید کرد: برای برگزاری جشنواره غذا باید برنامهریزی دقیقی صورت بگیرد، قطعاً زیرساختها برای طبخ غذا با استانداردهای بهداشتی باید متناسب باشد، باید مخاطب نیز مشخص شود.
در صنعت گردشگری مهمترین رکن بعد از اقامت، غذا است
مرتضی محمدیان- کارشناس ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا با تاکید بر اینکه غذا یکی از مهمترین اقتضائات زندگی بشر است، اظهار کرد: همچنین غذا مهمترین رکن برای بقای فرد و یکی از لذتهای زندگی است.
وی بیان کرد: در صنعت گردشگری مهمترین رکن بعد از اقامت، موضوع غذا است، باتوجه به تنوع غذایی بالا در کشور، این موضوع میتواند در حوزه گردشگری بسیار سودآور باشد.
محمدیان با اشاره به اینکه در کشور ایتالیا و ترکیه بر گردشگری غذا تمرکز ویژهای وجود دارد، گفت: در عصر مدرن گردشگر به سمت درک تجربه و زیست جوامع میزبان است، گردشگران به دنبال درک فرهنگ منطقهای هستند که به آن سفر میکنند، غذا میتواند موید فرهنگ آن منطقه باشد.
این کارشناس ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه این استان یکی از مقاصد جوان گردشگری در کشور محسوب میشود، خاطرنشان کرد: شاهدیم که این استان مورد اقبال گردشگران قرار گرفته است، غذاهایی بومی استان با ریشه زندگی عشایری عجین و با طبیعت پیوند نزدیک دارد.
وی افزود: غذاهای بومی چهارمحال و بختیاری با مواد اولیه ارگانیک و برگرفته از دل طبیعت طبخ میشوند، انواع کبابها، آشها، نانها، خورشتها، سوپها، تنقلات و شیرینیها در فرهنگ غذایی این استان وجود دارد که از معروفترین غذاهای بومی استان میتوان به کباب بختیاری، پلو گردو، کاکولی، آش دوغ، آش کاردین، آش انار و کوفته همراه با شله اشاره کرد.
محمدیان با بیان اینکه ۱۹ نوع غذای بومی مختص به چهارمحال و بختیاری ثبت ملی شده است، توضیح داد: شیرینی " گز" بلداجی استان نیز ثبت جهانی شده است.
انتهای پیام