هزار مسجد خراسان تنها در سختی‌ها

خبرگزاری ایسنا شنبه 30 تیر 1403 - 14:35
هزار مسجد؛ بخشی در شهرستان کلات که با تپه ماهورها و کوه‌های هزار مسجد محاط شده است، از سویی وضعیت توپوگرافی این منطقه به گونه‌ای است که با کمترین بارش شاهد سیلاب‌های شدید و خسارت‌های هنگفتی در این بخش هستم.

گرچه همه ساله حتی در تابستان سیلاب‌ها به حدی هستند که موجب مسدود شدن بسیاری از مسیرهای روستاها و مناطق عشایری و از سویی خسارت‌های هنگفتی می‌شوند اما متأسفانه این بخش؛ محروم از هرگونه امکانات لجستیکی و امدادی دولتی است به طوری که در مواقع بحرانی باید منتظر امکانات از مرکز شهرستان با فاصله ۴۰ کیلومتری باشند.

​مسیرهای برخی محلات عشایری همچنان مسدود هستند

علیرغم اینکه حدود یک ماه از سیلاب شدید بخش هزار مسجد می‌گذرد امام همچنان مسیرهای برخی محلات عشایری این بخش به دلیل نبود تجهیزات مسدود است و تاکنون نتوانسته‌اند آن‌ها را بازگشایی کنند.

بخشدار هزار مسجد کلات در همین خصوص گفت: در پی بارندگی‌ها و سیلاب‌های اخیر راه‌های ارتباطی بسیاری از محلات عشایری بخش هزار مسجد قطع شد اما با تلاش‌ها و اقداماتی که صورت گرفت توانستیم طی چندین مرحله حدود ۱۷ تا ۱۸ کیلومتر از مسیرها را بازگشایی کنیم.

جواد دولتخواه در گفت و گو با ایسنا با انتقاد از بی‌توجهی جهاد کشاورزی خراسان رضوی به نامه مدیریت بحران استان گفت: گرچه مدیریت بحران استانداری خراسان رضوی دو هفته قبل برای سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی نامه‌ای مبنی بر تأمین بولدوزر جهت بازگشایی محلات عشایری بخش هزار مسجد زده اما تاکنون هیچ اقدامی از سوی این سازمان صورت نگرفته است.

  وی با بیان اینکه هنوز دو مسیر دیگر از محلات عشایری به مسافت ۷ کیلومتر مسدود است، بیان کرد: توانستیم با کمک بخش خصوصی یک دستگاه لودر به منطقه اعزام کنیم تا مقداری مسیر هموار شود و عشایر بتوانند به وسیله چارپا یا پیاده وسایل مورد نیازشان را منتقل کنند.

هزار مسجد خراسان تنها در سختی‌ها

بخشدار هزار مسجد کلات با اشاره به اینکه تاکنون همه تجهیزات اعزام شده به منطقه متعلق به بخش خصوصی بوده است، افزود: این شهرستان و بخش هزار مسجد از داشتن تجهیزات دولتی محروم است.

وی با اظهار تأسف از اینکه امور عشایر و راهداری شهرستان هیچ کدام مسئولیت خانوارهای عشایر منطقه را قبول نکرده‌اند، گفت: ستاد مدیریت بحران خراسان رضوی به سازمان جهاد کشاورزی اعلام کرده تا خدمات‌رسانی لازم را انجام دهد اما جهاد شهرستان امکانات لازم را ندارد و استان باید حمایت کند.

دولتخواه با بیان اینکه تاکنون بخش خصوصی همکاری خوبی داشته اما متأسفانه حق و حقوقات آنها داده نشده است، افزود: شهرستان و بخش هزار مسجد کلات از نبود امکانات لجستیکی رنج می‌برد.

وی بارندگی‌های اخیر را در شهرستان بی‌سابقه دانست و اظهار کرد: سیلاب و بارندگی‌های امسال مشکلات بسیاری به وجود آورده به طوری که به دلیل نبود امکانات تاکنون نتوانسته‌ایم برای برخی محلات کاری انجام دهیم.

دولتخواه با بیان اینکه دو محله از بخش هزار مسجد که هنوز مسیرهایشان مسدود است ۱۵ خانوار دارد، گفت: عشایر دیگر محلات هم گرچه از شهرستان درگز هستند اما به لحاظ تقسیمات کشوری در حوزه ما هستند که جمعیت قابل توجهی دارند.

وی با اشاره به اینکه حتی برای رأی‌گیری در روز انتخابات به سختی صندوق اخذ رأی را توانستیم به منطقه برسانیم، خاطرنشان کرد: هر روز یک نفر پای پیاده ۷ کیلومتر را باید بپیماید تا بتواند مایحتاج روزانه و داروی مورد نیاز را جهت درمان تهیه کرده و برای دیگر خانوارها ببرد.

بخشدار بخش هزار مسجد کلات با اعلام اینکه چون جاده‌های عشایری در مسیر رودخانه هستند عملاً در سیلاب‌ها تخریب می‌شود و امکان تردد با وسیله نقلیه نیست، گفت: تمام تلاش خود را به کار گرفته‌ایم تا اوایل هفته آینده بتوانیم مسیر را به طور کامل بازگشایی کنیم.

وی با بیان اینکه طی همین ماه چندین دفعه مسیرهای محلات عشایری به دلیل سیلاب و بارندگی مسدود شده است، افزود: در حد توان توانستیم بخشی از مسیرها را بازگشایی کنیم.

دولتخواه با اشاره به اینکه مهم‌ترین مشکل ما نبود تجهیزات است، افزود: هیچ تجهیزاتی شامل بولدوزر، بیل مکانیکی، لودر و ... در منطقه نداریم و عملاً در بحران‌ها با مشکلات جدی مواجه می‌شویم.

وی بیان کرد: اگر اتفاقی بیفتد به جز تجهیزات بخش خصوصی هیچ امکانات دیگری در شهرستان نداریم، از سویی هزینه‌های آنها را هم تاکنون نتوانسته‌ایم پرداخت کنیم.

بخشدار بخش هزار مسجد با اشاره به اینکه جهاد کشاورزی در بخش ششطراز به دلیل نبود تجهیزات ضعیف عمل کرده است، گفت: امکانات شهرستان جوابگوی مشکلات کلات و بخش هزار مسجد در بحران‌ها نیست.

هزار مسجد خراسان تنها در سختی‌ها

وی ادامه داد: چون بخش خصوصی حقوق و حقوقشان را نگرفته‌اند مقداری برای کمک مجدد تعلل کردند، اما با پیگیری انجام شده طی روزهای اخیر لودر برای بازگشایی مسیر به منطقه رفته است.

دولتخواه با بیان اینکه شهرستان هیچ کوتاهی نداشته و همکاری در منطقه وجود دارد اما نیاز داریم استان توجه بیشتری داشته باشد.

بر اساس آنچه اعلام شده حدود ۲۵۰ خانوار عشایر با جمعیتی حدود ۷۵۰ تا ۸۰۰ نفر در بخش هزار مسجد حضور دارند، اما هنوز اداره امور عشایر با وجود مکاتبات بسیار، دامداران بخش را به رسمیت نشناخته است.

دولتخواه گفت: چون بین سازمان آمار و امور عشایر به لحاظ آمار اختلاف است و می‌گویند برخی از آنها دامدار فصلی و کوچ رو هستند جزو عشایر محسوب نمی‌شوند، در صورتی که دامداران ما هم کشاورز و هم دامدار هستند و سه ماه از سال به دامنه کوه رفته و باقی سال را برگشته و به کشاورزی می‌پردازند لذا این وضعیت موجب شده در حق دامداران و عشایر جفا شود.

​جهاد کشاورزی ماشین‌آلات ندارد

ایسنا در پی انتقاد بخشدار بخش ششطراز کلات از کم کاری سازمان جهاد کشاورزی در این بخش برای پیگیری بهتر و علل این اتفاق به سراغ رییس اداره مدیریت بحران و کاهش مخاطرات کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی رفت و موضوع را جویا شد.

فرهاد فرخ‌منش در گفت و گو با ایسنا با اشاره به اینکه جهاد کشاورزی دستگاهی نیست که بخواهد بولدوزر، تراکتور، گریدر و یا سایر ماشین‌آلات را تحویل کسی دهد، اظهار کرد: البته در زمان‌های خاص و بر اساس اولویت‌ها ممکن است اقداماتی صورت گیرد.

وی با اشاره به خسارت‌های وارده به بخش کشاورزی شهرستان کلات ناشی از وقوع سیلاب و تگرگ افزود: در این راستا با پیگیری‌ها و تلاش‌هایی که صورت گرفت توانستیم ۳ میلیارد تومان برای رفع بحران بخش کشاورزی کلات از ستاد مدیریت بحران استانداری خراسان رضوی دریافت کرده و به این شهرستان اختصاص دهیم.

فرخ‌منش با بیان اینکه این مبلغ ویژه بخش کشاورزی است، اظهار کرد: با هماهنگی‌های انجام شده ۳ میلیارد تومان در اختیار بخش کشاورزی شهرستان کلات قرار داده شده تا با هماهنگی فرماندار به عنوان رئیس ستاد مدیریت بحران شهرستان اولویت‌های بحران بخش کشاورزی را تعیین و هزینه کنند.

رییس اداره مدیریت بحران و کاهش مخاطرات کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: با توجه به سیلاب، تگرگ و بارش‌هایی که از ابتدای امسال در شهرستان کلات داشته‌ایم خواسته شد این اعتبار در بخش‌هایی که از قبل اولویت‌بندی شده هزینه شود، این اولویت‌ها می‌تواند برای تأمین لوله‌های انتقال آب، کانال‌های انتقال آب، سربندها، بندسارها، خزانه برنج و ... باشد.

وی اظهار کرد: در گذشته قبل از ادغام جهاد سازندگی و کشاورزی، این سازمان تجهیزات و ماشین‌آلاتی داشت که بلافاصله اعزام می‌شدند اما در سال ۱۳۸۰ که این دو مجموعه ادغام شدند، جهاد کشاورزی دیگر بولدوزر، گریدر، لودر و ... برای اعزام ندارد.

هزار مسجد خراسان تنها در سختی‌ها

فرخ‌منش افزود: تنها کاری که توانستیم برای جبران بخشی از خسارت‌های وارده به بخش کشاورزی شهرستان کلات انجام دهیم اختصاص مبلغ ۳ میلیارد تومان بوده است.

وی بیان کرد: خوشبختانه مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کلات تاکنون تلاش‌های بسیاری برای رفع مشکلات این بخش داشته است، گرچه وظیفه اصلی‌شان بازگشایی جاده بین مزارع است اما حتی در حوزه بازگشایی راه‌ها هم ورود کرده و تاکنون از هیچ کاری دریغ نکرده‌اند.

رییس اداره مدیریت بحران و کاهش مخاطرات کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در ادامه با بیان اینکه از تمامی شهرستان‌های خراسان رضوی نامه‌های مختلفی می‌آید و با توجه به بحران‌های به وجود آمده درخواست مساعدت دارند، گفت: مدیران بحران شهرستان‌ها می‌دانند ما ابزارآلات و ماشین‌آلات نداریم و هر آنچه باشد به بخش خصوصی از جمله کشاورز، دامدار و شرکت‌های تعاونی می‌دهیم.

وی با اشاره به اینکه پیگیری‌ها، کمک‌ها و حمایت‌ها برای بخش کشاورزی تمامی شهرستان‌های خراسان رضوی در طول سال ادامه دارد و مختص زمان خاصی نیست، گفت: با کمک اداره کل بحران وزارت جهاد کشاورزی چند خط اعتباری دیگر از بانک مرکزی داریم که بتوانیم تسهیلاتی که کشاورزان دریافت کردند ولی به دلیل خسارت‌ها و بحران‌ها و مشکلاتی که برایشان پیش آمده نمی‌توانند اقساط را پرداخت کنند بتوانیم بخشودگی و استمهال دیرکرد بدهیم یا جرائم را ببخشیم.

فرخ‌منش گفت: همچنین با ستاد بیمه استان هم جلسات متعددی داشته‌ایم تا در حوزه بیمه و ارائه راهکارهای جدید توسعه پوشش بیمه‌ای بخش کشاورزی کمک کنند که از چه طریقی می‌توانیم کمک کنیم تا پوشش افزایش یابد.

بدون شک بخش هزار مسجد به حضور میدانی ادارات خدمات رسان نیاز دارد که در همه ساعات در منطقه حضور داشته باشند، هرچند مدیران شهرستان تلاش بسیاری می‌کنند اما نیاز است، مدیران کل برای رفع کمبودهای بخش هزار مسجد توجه ویژه داشته باشند البته نمی‌توان خدماتی که آنجا شده را نادیده گرفت اما باید برای رفع کمبودها و مشکلات توجه بیشتری به این منطقه داشته باشند.  متأسفانه در سیلاب‌ها بسیاری از محلات و جاده‌های عشایری بخش تخریب می‌شوند که می‌طلبد علاوه بر تخصیص به موقع اعتبار مورد نیاز ماشین آلات هم برای خدمت‌رسانی به موقع برای همیشه در بخش مستقر شوند.

شهرستان کلات سه بخش دارد که هزار مسجد با جمعیت ۸۰۰۰ نفر یکی از این بخش‌هاست که ۴۰۰۰ نفر از این تعداد در شهر لائین و بقیه در ۱۳ روستای این بخش سکونت دارند.

انتهای پیام

منبع خبر "خبرگزاری ایسنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

بیشتر بخوانید