بازی دو سر باخت اسرائیل در سوریه؛ شکست استراتژی «جنگ میان جنگ‌ها»/ حزب‌الله نتانیاهو را مهار کرد

اقتصادنیوز جمعه 16 شهریور 1403 - 20:03
اقتصادنیوز: گروهی از ناظران با اشاره به حملات اسرائیل به مواضع مقاومت در سوریه، مدعی‌اند که تل‌آویو بدین طریق تلاش دارد تا خطوط تدارکاتی اعضای مقاومت را مختل کند، اما تا به حال شکست خورده است.

به گزارش اقتصادنیوز، وال استریت ژورنال با انتشار گزارشی مدعی شد، اسرائیل از آغاز جنگ در غزه، حملات هوایی خود علیه اهداف مقاومت در سوریه را گسترش داده است، با این همه این حملات نه تنها پویایی مقاومت بالاخص حزب الله لبنان را تحت تاثیر قرار نداده، بلکه این نتیجه را در پی داشته که محور مقاومت چگونه می‌تواند در سوریه، بازیگری هم مرز با سرزمین‌های اشغالی به تهدیدی جدی و در عین حال قدرتمند علیه اسرائیل تبدیل شود. این نشریه در ادامه ادعا کرده که همین گزاره می‌تواند زمینه ساز رویارویی تمام عیار در خاورمیانه باشد.

استراتژی ناکارآمد جنگ بین جنگ‌ها

وال استریت ژورنال در ادامه یادداشت ادعایی‌اش آورده، بر اساس داده‌های «مکان و رویداد درگیری مسلحانه»، اندیشکده غیرانتفاعی و موسسه مطالعات امنیت ملی مستقر در تل‌آویو، حمله اخیر اسرائیل به سوریه در قیاس با گذشته افزایش یافته است. به ادعای این نهاد، این حمله بخشی از الگوی تهاجمی‌تر است که تل‌آویو به واسطه‌اش تلاش دارد تا خطوط تدارکاتی مقاومت را هدف قرار دهد. لینا خطیب، یکی از اعضای فعال در چتم هاوس لندن، در این باره مدعی است: «افزایش حملات اسرائیل به مواضع محور مقاومت در سوریه پاسخی به افزایش تهدید از جانب این گروه است». او در ادامه ادعا کرد، «اسرائیل دیگر نمی‌تواند نفوذ و قدرت ایران و مقاومت در سوریه را تاب بیاورد. تل آویو مدعی است که جهاد اسلامی در تلاش است تا هم صدا با حزب الله، سرزمین های اشغالی را هدف حملات سختی قرار دهد.»

همزمان دولت سوریه اسرائیل را متهم کرده که 23 اوت به مواضعی در شرق این کشور حمله و هفت غیرنظامی را مجروح کرده است. به ادعای وال استریت ژورنال اسرائیل از حدود یک دهه پیش حملات هوایی به سوریه را آغاز کرد، زیرا جنگ داخلی در این کشور عربی زمینه‌ساز خلاء امنیتی شد و بستر را برای حضور مستشاری محور مقاومت هموار کرد. برای نیم دهه از سال 2017، اسرائیل برای محدود کردن نفوذ و قدرت ایران و متحدانش در سوریه بیش از 400 حمله هوایی را انجام داد، استراتژی که به «جنگ میان جنگ‌ها» معروف شد. مقام‌های پیشین اسرائیل مدعی‌اند، برای محدود کردن پیامدهای هرگونه حمله هوایی خاص، اسرائیل از پذیرش مسئولیت حمله‌ها سرباز می‌زند و عمدتاً محموله‌های تسلیحات یا زیرساخت‌های نظامی را هدف قرار می دهد.

استراتژی شکست خورده تل آویو

به ادعای «وال استریت ژورنال» قوانین رویارویی از آغاز جنگ غزه در 7 اکتبر دستخوش تغییر شد و علیرغم تلاش‌های حزب‌الله جهت جلوگیری از گسترش دامنه رویارویی با اسرائیل، مقاومت برای منازعه احتمالی آینده برنامه‌ریزی کرده و به ادعای این نشریه از سوریه به عنوان نقطه عبور تسلیحات استفاده می‌کند. چنین تحولی  در قوانین درگیری موجب شد که اسرائیل به سمت افزایش حملات هوایی و حمله به مواضع جهاد اسلامی و حزب‌الله در خاک سوریه سوق داده شود. با این حال حملات هوایی پرشمار اسرائیل در خاک سوریه، اگرچه در مواردی ضرباتی وارد آورد اما نتوانست ساختار نظامی حزب‌الله و مسیر تدارکاتی مقاومت را به شکلی منفی تحت تاثیر قرار دهد. حزب‌الله زرادخانه عظیمی از موشک‌ها را در اختیار دارد که بردشان سراسر اسرائیل را زیر پوشش قرار می‌دهد.

این واقعیت برخی از مسئولان کنونی و پیشین اسرائیل را بر آن داشت تا تاکید کنند که به‌رغم کارآمدی نسبی برخی از حملات هوایی، این تاکتیک برای برطرف کردن تهدیدهای ناشی از حزب‌الله کافی نیست. به ادعای این محافل، تل‌آویو نیازمند استراتژی فراگیرتر و گسترش عملیات در سوریه به شکلی است که توانمندی‌های عملیاتی حزب‌الله را خنثی کند.

وال استریت ژورنال در ادامه مدعی شد، قوانین بازی در 7 اکتبر تغییر کرد، حزب الله و جهاد اسلامی به تلافی جنگ اسرائیل در غزه، مواضع این بازیگر را هدف پرتابه‌های خود قرار دادند. دانیل سوبلمن، محقق اسرائیلی در خاورمیانه مدعی است: «در دهه گذشته، قوانین بازی این بود که اسرائیل برخی محموله‌ها را در سوریه هدف قرار می داد، آنچه امروز تغییر کرده این است که اسرائیل همزمان هم بر خطوط تدارکاتی متمرکز است و هم تلاش دارد اعضای مقاومت را هدف قرار دهد، استراتژی که تاکنون بی نتیجه بوده است.»

760b06da8697a4ffdd9404d424bc96ff5a622159

تنش های مدیریت شده

موضع تهاجمی جدید تل آویو، که توسط مقامات سابق این بازیگر تأیید شده ، در برخی مواقع می‌تواند زمینه ساز گسترش درگیری‌ها شود. در ماه آوریل، حمله این بازیگر به ساختمان دیپلماتیک ایران در دمشق بستر را برای رویارویی تهران و تل آویو هموار کرد. تهران نزدیک به دو هفته بعد با پرتاب بیش از 300 موشک و پهپاد به شکلی بی‌سابقه رویاروی اسرائیل قرار گرفت و پاسخی جدی به این بازیگر داد. کارمیت والنسی، پژوهشگر مؤسسه مطالعات امنیت ملی، در این باره مدعی است: «اسرائیل دائما به فکر ترور چهره های ارشد مقاومت است آن هم در شرایطی که جنگ میان جنگ ها ادامه دارد».

سوریه به واسطه جنگ داخلی و مبارزه همزمان با گروه تروریستی داعش، قادر نیست آنچنان که باید با مقاومت هم صدا شود. این گزاره‌ای است که اعضای مقاومت درک کرده و بدان احترام می‌گذارند. اسرائیل تلاش کرده با هدف قرار دادن خطوط تدارکاتی مانع از تسلیح مقاومت به تجهیزات پیشرفته شود، اما در این مسیر نیز شکست خورده است. تا جایی که ناظران تخمین زده‌اند که پاسخ احتمالی تند حزب الله می تواند برای اسرائیل ویرانگرتر باشد. حزب‌الله به‌عنوان بزرگترین و مسلح‌ترین عضو مقاومت شناخته می‌شود و تحلیل‌گران تخمین می‌زنند که حدود 150 هزار موشک و راکت قدرتمند در اختیار دارد، پرتابه‌هایی که می‌تواند تمامی سرزمین‌های اشغالی را هدف قرار دهند.

سید حسن نصرالله، رهبر حزب الله، در سخنرانی 19 ژوئن گفت: «دشمن در سال‌های اخیر نبردی به نام «جنگ میان جنگ‌ها» به راه انداخته تا مواضع حزب‌الله و متحدانش در سوریه را هدف قرار دهد، اما هرآنچه قرار بود به دست لبنان برسد، رسید». مقامات سابق اسرائیل و تحلیلگران منطقه‌ای مدعی‌اند که تلاش‌های تاکتیکی اسرائیل برای در هم شکستن (ادعایی) خطوط تدارکاتی حزب الله بی‌نتیجه بوده و این حملات صرفا می‌تواند زمینه ساز تصاعد بحران شود. عاموس یادلین، رئیس سابق اطلاعات نظامی اسرائیل در این باره ادعا کرد «ما اکنون درگیر یک جنگ هستیم. ما درگیر جنگ میان جنگ ها نیستیم. آنچه در سوریه جریان دارد جنگ میان جنگ نیست».

اسرائیل تقریباً هر روز با حزب الله و حماس تبادل آتش دارد.حزب الله در 8 اکتبر، یک روز پس از حملات حماس به جنوب سرزمین های اشغالی که 1200 کشته برجای گذاشت و زمینه ساز جنگ در غزه شد، پرتابه های خود را از مرزهای شمالی به سوی اسرائیل شلیک کرد. از آن زمان به بعد، دو طرف مواضع یکدیگر را هدف قرار داده اند، اما عموماً از قوانین خشن درگیری پیروی نمی‌کنند، از همین رو رویارویی در یک سطح باقی مانده و فعلا تنش ها تشدید نشده است.

منبع خبر "اقتصادنیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.