اقتصاد سیاسی رشد بدون توسعه

دنیای اقتصاد شنبه 17 شهریور 1403 - 00:06
عربستان‌سعودی در دهه 1970 با سرعتی حدود 15‌درصد در سال رشد کرد. این نرخ رشد بالا و شگفت‌انگیز نه با پیشرفت‌‌‌های تکنولوژیک، نوآوری یا حتی بهبود کارآیی در تخصیص منابع، بلکه با صادرات نفت در دوره‌‌‌ای به دست آمد که طی آن قیمت انرژی شش‌برابر شد. در این دوره، حتی محتوای برنامه‌‌‌های درسی آموزشی بدتر شد و به‌طور فزاینده‌‌‌ای به سمت بنیادگرایی روی آورد و تا حدود بسیاری فرصت‌‌‌های اقتصادی برای کارگران سعودی کاهش یافت.

 چهار کارگر از هر پنج‌کارگر شاغل در بخش خصوصی در عربستان‌سعودی اکنون خارجی هستند.اگرچه عربستان‌سعودی یک مورد افراطی است، اما به‌وضوح نشان می‌دهد که چرا نرخ رشد به‌تنهایی معیار کافی برای اندازه‌گیری موفقیت و توسعه یک اقتصاد نیست. دو جنبه مشکل‌ساز این نوع رشد در مورد عربستان مشخص است. اول اینکه رشد با بهره‌وری و پیشرفت‌های تکنولوژیک هدایت نمی‌شد. این امر نشان می‌دهد که اقتصاد پتانسیل تولیدی خود را ارتقا نمی‌دهد. همچنین اقتصاد در چنین حالتی اغلب با یک نوع رشد کمتر پایدار همراه است. در مورد عربستان، این عدم‌پایداری ریشه در وابستگی اقتصاد به قیمت‌های بین‌المللی انرژی داشت. برای مثال، از سال ۲۰۱۴، با کاهش شدید قیمت نفت، رشد عربستان‌سعودی به ۱.۸‌درصد کاهش یافت.دوم، با توجه به نظام سیاسی بسته و غیر‌دموکراتیک در عربستان‌سعودی، دستاوردهایی که در ابتدا به شرکت ملی نفت، آرامکو تعلق گرفت، توسط خانواده سلطنتی و نزدیکان آن کنترل و تصرف شد. در نتیجه، عربستان‌سعودی کشوری به‌شدت نابرابر باقی ماند. داده‌های جهانی نابرابری سطوح بسیار بالایی از نابرابری را برای عربستان نشان می‌دهد. به‌عنوان مثال، ۵۰‌درصد پایین در اقتصاد عربستان سعودی ۸‌درصد از درآمد ملی را دریافت می‌کنند، در حالی که یک‌‌درصد بالا ۲۰‌درصد درآمد ملی را  در اختیار دارند.

هم پیشرفت‌‌‌های بهره‌‌‌وری/فناوری و هم توسعه رفاه از نظر اجتماعی مطلوب هستند، حتی اگر به‌‌‌شدت در تجربه عربستان غایب باشند. اولی به این موضوع اشاره می‌کند که آیا رشد اقتصادی رشدی با «کیفیت بالا» است یا خیر و دومی به این موضوع اشاره می‌کند که دستاوردهای آن چقدر است.رشد با کیفیت بالا در درجه اول به این بستگی دارد که آیا رشد از طریق بهبود بهره‌وری و ارتقای فناوری ایجاد می‌شود یا خیر. رشد بهره‌وری کل عوامل یا TFP به این معناست که چقدر از رشد درآمد (یا تولید ناخالص داخلی) ناشی از پیشرفت در فناوری و تخصیص کارآمدتر منابع در مقابل افزایش نیروی کار یا موجودی سرمایه اقتصاد است.رشد بهره‌وری کل عوامل صفر به این معنی است که اگر یک اقتصاد دارای همان سطح موجودی سرمایه و نیروی کار یکسان (با همان مهارت‌‌‌ها) در سال بعد باشد، تولید ناخالص داخلی آن در همان سطح باقی می‌‌‌ماند. در مقابل، رشد ۲درصدی TFP به معنای آن است که چنین اقتصادی ۲‌درصد تولید ناخالص داخلی بالاتری خواهد داشت.

بنابراین، رشد TFP یک موهبت برای اقتصاد است. علاوه بر این، میزان بهبود پتانسیل تولیدی یک اقتصاد را نشان می‌دهد. با تمرکز بر اقتصادهای پیشرفته در مرزهای فناوری جهانی، رشد TFP همچنین نشان‌دهنده میزان موفقیت آنها در اختراع و معرفی فرآیندها یا محصولات جدید تولید است. برای اقتصادهای در حال توسعه که معمولا پشت مرزهای فناوری قرار دارند، رشد TFP نشان می‌دهد که آنها چقدر می‌‌‌توانند فناوری‌‌‌های موجود را وارد کنند و بپذیرند و ناکارآمدی‌‌‌های تولیدی غالب را حذف کنند و از فرصت‌های تکنولوژیک موجود بهره‌مند شوند.TFP معمولا در معرض خطای اندازه‌گیری قابل‌توجهی قرار دارد. در چنین شرایطی بررسی سایر شاخص‌های قابلیت‌های تکنولوژیک یک اقتصاد مفید است. اندازه‌گیری محتوای صادرات یکی از این شاخص‌هاست. همان‌طور که اقتصادها فناوری‌های جدید را اتخاذ می‌کنند، در زنجیره ارزش بالا می‌روند و محتوای صادرات آنها به سمت محصولات با فناوری بالاتر و ارزش‌افزوده بیشتر تغییر می‌کند. با در نظر گرفتن این مشاهدات، ما به ترکیب صادرات به عنوان معیاری جدید از قابلیت‌‌‌های تولیدی و فناوری یک اقتصاد نگاه می‌‌‌کنیم. با نگاه کردن از دریچه محتوای فناورانه صادرات و پیچیدگی، باز هم اقتصاد عربستان چیزی برای ارائه ندارد.

 

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.