نام دو مهندس ایرانی، «شایا کریمکاشی آرانی» و «علیرضا ماهانفر»، اخیراً در یک پتنت مهم استارلینک مشاهده شده است. نام این پتنت «دیافراگم آنتن در سیستمهای آنتن آرایه فازی» است و در توسعه ماهوارههای استارلینک نقش بسزایی ایفا میکند. پتنت این مهندسان نسبت به فناوری آنتنهای قبلی باعث کاهش وزن، کاهش اندازه و هزینه ساخت کمتر شده است.
در سند پتنت آنتن استارلینک اسپیسایکس نام 5 فرد را میبینیم که دو نفر از آنها ایرانی هستند: علیرضا (نیما) ماهانفر، دانشآموخته کارشناسی دانشگاه صنعتی امیرکبیر در سال 1373 و شایا کریمکاشی آرانی، ورودی سال 1377 دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی در رشته مهندسی برق. این دو نفر اکنون با شرکت اسپیسایکس همکاری میکنند.
یک آنتن (مانند آنتن دوقطبی) بهعبارت ساده بهطور معمول تشعشعات را در الگویی تولید میکند که جهت ترجیحی دارد؛ به عبارتی الگوی تشعشعات تولیدشده در برخی جهات قویتر و در جهات دیگر ضعیفتر است. به همین ترتیب، هنگام دریافت سیگنالهای الکترومغناطیسی، آنتن همان جهت ترجیحی را دارد. کیفیت سیگنال (یعنی نسبت سیگنال به نویز) نیز در هنگام ارسال یا دریافت، میتواند با ترازکردن جهت ترجیحی آنتن با جهت منبع یا هدف سیگنال، بهبود یابد.
بااینحال، تغییر جهت فیزیکی آنتن با توجه به منبع یا هدف سیگنال اغلب غیرعملی است. علاوهبراین، ممکن است محل دقیق منبع یا هدف مشخص نباشد. برای غلبه بر برخی از این مسائل، میتوان یک آنتن آرایه فازی ایجاد کرد. مزیت آنتن آرایه فازی (که نوعی از آن در پتنت مهندسان ایرانی توصیف شده) این است که توانایی ارسال یا دریافت سیگنال در جهت دلخواه بدون تغییر موقعیت فیزیکی یا تغییر جهت را فراهم میکند.
همچنین این پیکربندی در آنتنهای آرایه فازی، مزایای مختلفی مانند کاهش وزن، کاهش اندازه، هزینه ساخت کمتر و نیاز به توان کمتر را به ارمغان میآورد.