صادرات چین ماه گذشته با حدود 9 درصد افزایش نسبت به سال قبل به 309 میلیارد دلار رسیده است که بالاترین ارزش صادرات از سپتامبر 2022 است و بسیار بالاتر از انتظارات بوده است. واردات اما تنها 0.5 درصد رشد داشته است و به این صورت مازاد تجاری به 91 میلیارد دلار رسید.
صادرات چین نقطه روشنی برای اقتصاد این کشور محسوب میشود که با «بحران مسکن» و «کاهش تورم» روبروست. با اینحال، هجوم کالاهای ارزان قیمت چینی به بازارهای جهانی واکنش شدیدی را از جانب ایالات متحده، آمریکای جنوبی و اروپا برانگیخته است که پایداری این استراتژی رشد چین را مورد تردید قرار میدهد.
ژیوی ژانگ، اقتصاددان ارشد در Pinpoint Asset Management به خبرگزاری بلومبرگ گفته است اقتصاد چین با «تقاضای داخلی ضعیف» و «رقابت پذیری صادراتی بالا» همچنان روندهای متفاوتی را نشان میدهد؛ اما سوال این است که باتوجه به ضعیف شدن رشد آمریکا و افزایش تنشهای تجاری، صادرات آن میتواند قوی بماند؟
سرمایه گذاران اما چندان از این دادهها تحت تاثیر قرار نگرفتند. شاخص CSI 300 در بحبوحه نگرانیها از اقتصاد این کشور به پایینترین حد خود از سال 2019 رسید و بازده اوراق 10 ساله دولتی نیز نزدیک به پایینترین رکورد خود قرار گرفت. درحالی که یوان در معاملات خارجی پس از کاهش اخیر در مقابل دلار آمریکا تنها اندکی تغییر کرد.
شاخصهای اقتصادی ماه آگوست تاکنون نشان دهنده اقتصادی هستند که پس از شروع دشوار در نیمه دوم سال در تلاش برای بازیابی سرعت خود است. «فعالیت کارخانهای» برای چهارمین ماه متوالی کاهش یافت، درحالی که «تورم هسته» به کمترین میزان خود در طول سه سال قبل رسید.
درحالی که رشد صادرات برای اقتصاد چین مثبت است، شرکتهای چینی مجبورند برای تضمین فروش، قیمتها را کاهش دهند بطوری که حجم محمولهها در ماههای اخیر سریعتر از ارزش آنها افزایش یافته است. دادههای روز دوشنبه نیز نشان داد که قیمتهای تولیدکننده در چین همچنان با کاهش مواجه است.
موج فزاینده کالاهای ارزان چینی کشورهای بیشتر و بیشتری را نگران میکند. و برخی از آنها تعرفههایی را بر خودروهای برقی، فولاد و سایر کالاهای این کشور اعمال کردهاند.
صادرات تقریبا به همه بازارها رشد داشته است، بطوری که به اتحادیه اروپا، هند و برزیل رشد دورقمی را ثبت کرده است. صادرات به آمریکا نیز 5.1 درصد رشد داشته است که بیشترین رشد از سال 2022 است.
صادرات محصولات فولاد چین باوجود مخالفت شرکای تجاری، به 9.5 میلیون تن جهش داشته است، که بالاترین سطح در سه ماهه گذشته است.
به اعتقاد ریمونگ یونگ، اقتصاددان ارشد در گروه بانکداری استرالیا و نیوزلند، ضعف واردات چین منعکس کننده تقاضای ضعیف داخلی این کشور است؛ و مازاد تجاری قوی نگرانی از مازاد ظرفیت تولید چین را افزایش میدهد، که موضوع مورد بحث سیاستگذاران در اروپا و آمریکاست.