به گزارش اقتصادنیوز به نقل از تسنیم، چندین ماه است که اوکراین برای استفاده از سلاحهای دوربرد علیه اهدافی در عمق روسیه تلاش کرده است. بر اساس یک گزارش، بریتانیا اکنون نظر مثبت خود را در این باره اعلام کرده است.
به نوشته روزنامه گاردین، بریتانیا تصمیم گرفته است تا به اوکراین اجازه دهد از موشک های کروز "سایه طوفان" بر روی اهدافی در عمق روسیه استفاده کند. با این حال، بر اساس این گزارش، این تصمیم در دیدار کایر استارمر، نخست وزیر بریتانیا و جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در روز جمعه در واشنگتن به طور علنی اعلام نخواهد شد.
دیوید لامی، وزیر امور خارجه انگلیس و آنتونی بلینکن همتای آمریکایی وی روز چهارشنبه با "ولادیمیر زلنسکی"، رئیس جمهور این کشور در کی یف دیدار کردند. به نوشته گاردین، اگر در مورد موشک های سایه طوفان تصمیم مثبتی گرفته نمی شد، این جلسه برگزار نمی شد. بر این اساس، گفته می شود که برای تحریک بی مورد هیچ اطلاعیه عمومی در کی یف در این باره وجود ندارد.
بر اساس این گزارش، بلینکن در کی یف گفته است که تحویل موشک های بالستیک ایران به روسیه، تفکر استراتژیک لندن و واشنگتن را تغییر داده است. لامی هم نخواست جزئیات مکالمات خصوصی در این باره را که به زعم وی می تواند به پوتین امتیازاتی بدهد، فاش کند.
در گذشته، مؤسسه مطالعات جنگ (ISW) خواستار اعلام نشدن تحویل تسلیحات به اوکراین از قبل برای ایجاد یک اثر غافلگیرکننده شده بود تا در نتیجه بتواند به طور مؤثرتری علیه روسیه عمل کند.
گاردین در حالی این خبر را منتشر کرده است که روزنامه تایمز لندن چندی پیش گزارش داد، بر اساس سیاست دولت انگلیس، نیروهای اوکراین میتوانند از تسلیحات بریتانیا در خاک روسیه استفاده کنند و فقط از موشکهای دوربرد «سایه طوفان» نمیتوانند در حمله به اهدافی در درون مرزهای روسیه استفاده کند.
"بن والاس"، وزیر دفاع پیشین انگلیس هم فاش کرده بود که در دوره وزارتش به اوکراین اجازه داد با هر سلاحی که در اختیار این کشور قرار گرفته است به اهدافی در خاک روسیه حمله کند و در این مورد، فقط استفاده از موشکهای دوربرد سایه طوفان منع شده است.
اخیراً همچنین نشانه های فزاینده ای مبنی بر اینکه ایالات متحده آمریکا نیز می تواند نظر خود را تغییر دهد و به اوکراین اجازه دهد تا با موشک های دوربرد ATACMS به خاک روسیه حمله کند، وجود داشته است. وزیر امور خارجه آمریکا در کی یف اعلام کرد که که آنها با "فوریت فوری کار می کنند تا اطمینان حاصل کنند که اوکراین همه چیزهایی را که برای دفاع موثر از خود نیاز دارد، در اختیار دارد.
جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا نیز اخیراً موضع آشکارتری در این باره اتخاذ کرده است. وی در پاسخ به سوالی از خبرنگاران در این باره گفت: دولت آمریکا در حال "کار" بر روی انتشار سلاح های دوربردی است که ایالات متحده به اوکراین برای حملات به خاک روسیه ارائه می کند.
طبق گزارش ISW، گفته می شود بیش از 200 هدف در برد موشک های دوربرد ATACMS قرار دارند. این اهداف شامل پایگاه های نظامی بزرگ، ایستگاه های ارتباطی، مراکز لجستیک، تأسیسات تعمیر، انبارهای سوخت، انبارهای مهمات و مقرهای نظامی هستند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین بارها خواستار لغو محدودیت استفاده از سلاح های دوربرد غربی برای حمله به فرودگاه ها، پرتابگرهای موشکی و مخازن مهمات، انبار سوخت و مراکز فرماندهی و کنترل مهم روسیه شده است.
همچنین آندری سیبیها، وزیر خارجه اوکراین روز چهارشنبه در کنفرانس خبری مشترکی با حضور "آنتونی بلینکن" و دیوید لامی وزرای خارجه آمریکا و انگلیس در کییف گفت: این مساله مهمی است که هر گونه محدودیت بر استفاده از تسلیحات آمریکایی و انگلیسی علیه اهداف مشروع نظامی روسیه برداشته شود.
تا به امروز، انگلیس و فرانسه موشکهای سایه طوفان به اوکراین ارائه دادهاند که برد آنها بیش از 155 مایل است و مجهز به کلاهک 450 کیلوگرمی است که میتواند علیه اهداف ثابت به کار گرفته شود.
به نوشته رسانه های انگلیسی اوکراین تاکنون از این تسلیحات برای هدف قرار دادن دارایی های مهم روسیه، از جمله یک کشتی جنگی و زیردریایی «Rostov-on-Don» مستقر در شهر بندری کریمه در سپتامبر 2023 (شهریور 1402) استفاده کرده است.