۱۲.۵ میلیارد دلار در ۴ سال خرج صنعت دارویی شد/رئیس سازمان غذا و دارو: مشکل نقدینگی داریم

تابناک یکشنبه 25 شهریور 1403 - 11:06

بر اساس آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی، تولید مواد و محصولات شیمیایی ۱/۲ درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل و تولید دارو‌ها و فرآورده‌های دارویی شیمیایی و گیاهی ۷/۵ درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل کاهش داشته، این درحالی است که برای واردات مواد اولیه دارویی و تجهیزات پزشکی امسال ۱ میلیارد و ۴۶۳ میلیون دلار ارز تأمین شده است گزارشی که تابناک پیش تر با عنوان « یک میلیارد و ۴۶۳ میلیون دلار ارز دارو کجا خرج شد؟ » منتشر کرد و سازمان غذا و دارو در این خصوص حاضر به پاسخگویی نشد، اما پس از گذشت چند روز رییس سازمان غذا و دارو توضیحاتی دراین خصوص ارائه داد.  

افزایش قیمت دارو به این دلیل بود که قیمت واقعی نبود

سیدحیدر محمدی، معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو در خصوص میزان ارز تخصیص یافته به دارو در سال‌های اخیر به خبرنگار تابناک گفت: ارز دارو در سال ۱۴۰۰ بیش از ۵ میلیارد دلار بود که بخشی از آن برای تامین واکسن کرونا و بخشی نیز برای دارو و تجهیزات پزشکی اختصاص یافت، اما در سال ۱۴۰۱ این میزان تغییری نداشت. همچنین سال گذشته سهمیه ارزی ۴ میلیارد دلاری اختصاص یافت و امسال این رقم به ۳.۵ میلیارد رسید.

وی افزایش قیمت دارو را ناشی از قیمت پایین دارو در سال‌های گذشته خواند و افزود: زمانی که سیاست ارزی اصلاح می‌شود، قیمت دارو بالا می‌رود و بخشی از مصرف نادرست دارو که ناشی از قیمت پایین دارو است کاهش پیدا می‌کند. برای مثال محصولی که رایگان یا بسیار ارزان ارائه می‌شود مصرف آن بی رویه بالا می‌رود. بنابراین این ارزانی قیمت دارو، یکی از دلایل مصرف داروی زیاد شده بود. در نتیجه اصلاح نرخ ارز ترجیحی، در سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ مصرف دارو اصلاح شد و به تبع آن تولید کاهش یافت.  

کاهش تولید دارو زیاد ملموس نیست!  

وی در مورد علت کاهش تولید دارو در سال جاری توضیح داد: میانگین مصرف برخی از دارو‌ها بررسی شد که بر اساس آن، تولید برخی، ۱۰ درصد کاهش داشت که این عدد ملموسی نیست. بار‌ها اعلام کردیم یکی از نیاز‌های ما نقدینگی است و شرکت‌ها نیاز به تسهیلات نقدی و ارزی دارند و باید مطالبات شان را از سازمان‌های بیمه گر بگیرند.

۸ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان با دستور رئیس جمهور پرداخت شد 

رئیس سازمان غذا و دارو درمورد اصلاح سیاست‌های ارزی دارو گفت: اصلاح سیاست ارزی، نیاز به نقدینگی و تسهیلات ارزی و ریالی دارد. همچنین مطالبات حوزه دارو باید از سوی سازمان‌های بیمه گر پرداخت شود. این درحالی است که مسعودی پزشکیان، رییس جمهوری، مبلغ ۸ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان از مطالبات داروخانه ها، شرکت‌های دارویی و پخش را دستور به پرداخت داد. همچنین مبلغ ۶ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان از سوی سازمان برنامه و بودجه دستور به تامین اعتبار شد.  

معاون وزیر بهداشت مصوبات دولت را در بخش دارویی موثر خواند و افزود: از مصوبات خوب دولت انتقال بخشی از منابع هدفمندی یارانه‌ها به بودجه عمومی بود که قبلا اعلام کردیم که منابع دارو باید از هدفمندی جدا شود و منابع دارویار به بودجه عمومی منتقل شود که با تصویب هیات وزیران بخش زیادی از منابع دارویار به بودجه عمومی منتقل شد.

وی تاکید کرد: اجازه نمی‌دهیم صنایع دارویی آسیب ببینند و با پیگیری تسهیلات ریالی و نقدینگی کمک می‌کنیم که این حوزه تقویت شود. همان گونه که در سال ۱۴۰۲ روند تولید در بسیاری از شرکت‌ها رشد مثبت داشت امسال نیز امیدواریم مشکلات حوزه دارو برطرف شود.

معاون اجرایی رئیس جمهور: میزان تولید دارو ۳۰ درصد کاهش داشت

گفته‌های رئیس سازمان غذا و دارو، کاهش میزان نامحسوس تولید دارو در کشور در حالی مطرح می‌شود که چندی پیش جعفر قائم‌پناه، معاون اجرایی رئیس جمهور دراین خصوص گفت: مشکلات مربوط به عدم تخصیص بودجه طرح دارویار، باعث شده که در سال جاری نسبت به سال گذشته میزان تولید دارو ۳۰ درصد کاهش داشته باشد.

به گفته قائم پناه، بازار دارویی کشور تا چندسال پیش ۶۵ همت بود که در سال ۱۴۰۲ پس از اصلاح سیاست‌های ارزی به ۱۶۰ هزار میلیارد تومان رسید که به دلیل افزایش نیاز به نقدینگی، باعث بروز مشکل در تامین دارو‌ها شد.

وی معتقد است یکی دیگر از مشکلات تامین دارو، تخصیص ارز است و تغییر نرخ ارز ترجیحی از ۴۲۰۰ به ۲۸۵۰۰ تومان نیاز تولیدکنندگان به نقدینگی را ۷ برابر افزایش داده است. همچنین سیاست‌های انقباضی بانک مرکزی مانع تامین منابع مالی دارو شده است. از سوی دیگر مشکلات مربوط به عدم تخصیص بودجه طرح دارویار، باعث شده که در سال جاری نسبت به سال گذشته میزان تولید دارو ۳۰ درصد کاهش داشته باشد.

به گزارش خبرنگار تابناک، حال سوال اینجاست که باوجود تغییر نرخ ارز ترجیحی و تغییر نرخ ارز از ۴۲۰۰ به ۲۸۵۰۰ تومان و همچنین حمایت‌های مالی دولت از بودجه به سازمان غذا و دارو چرا شرکت‌های دارویی باوجود کمک ۸ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان جهت پرداخت مطالبات داروخانه‌ها و شرکت‌های دارویی، اما به گفته معاون اجرایی رئیس جمهور نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد کاهش تولید داشته اند و نکته حائز اهمیت این است که چنانچه ۳۰ درصد کاهش تولید دارو از نظر رئیس سازمان غذا و دارو کاهش ناچیز و نامحسوس محسوب می‌شود مشخص نیست فرمان صنعت دارویی کشور که در دست این سازمان است با نگاه چنین مدیرانی به کدام سو پیش می رود؟!

منبع خبر "تابناک" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.