سعید دهقان در گفت و گو با ایسنا در مورد افزایش قیمت شیرخام اظهار کرد: بر اساس صحبتی که رئیس انجمن صنفی دامداران کشور داشته است، قیمت شیر خام با سه درصد افزایش از ۱۵ هزار تومان درب دامداری به ۱۸ هزار ۱۰۰ تغییر کرد.
وی افزود: قیمت شیر خام و مشتقات آن همیشه در خرداد ماه افزایش مییافت، اما امسال به دلیل شهادت رئیس جمهور تغییری اعمال نشد و فقط افزایش جزئی به خاطر هزینههای حمل و کارگر داشتیم.
دهقان ادامه داد: اما از طرف دیگر محصولات لوکس شیر مثل چربی، خامه، کره و روغن توسط تجار خریداری و به کشورهای شمالی مثل روسیه صادر میشود، چون لبنیات کمی از طرف اروپا به این کشورها صادر میشود برای همین مازاد لبنیات مورد نیاز خود را از ایران تامین میکنند. به همین دلیل اخیرا چربی، خامه، کره شیر گران شده است.
این کارشناس صنایع غذایی گفت: از سوی دیگر این افزایش قیمت در لبنیات باعث میشود که توان مصرف کننده عادی جامعه پایین آمده و سهم لبنیات از سفره مردم کمتر شود. بنابراین دولت باید تدابیری بیاندیشد و یا سوبسیدی به لبنیات اختصاص دهد که مردم بتوانند علی رغم افزایش قیمتها همچنان از لبنیات استفاده کند. یعنی به قیمت پایینتری به مصرف کننده عرضه شود، اما در مقابل دامدار هم بتواند هزینهها و خوراک دامش را تامین کند. در حال حاضر اگر چه نهادههای کشاورزی افزایش قیمت نداشته اما قیمت یونجه که خوراک دام است، به دلیل فرا رسیدن فصل پاییز بالا رفته است.
نائب رئیس اتحادیه لبنیات فروشان کرج گفت: موضوع مهم این است که لبنیات یک خوراک ضروری و مهم است و باید همیشه در سفره خانواده باشد. در حالی که همین حالا هم لبنیات در صبحانه و حتی خوردن صبحانه خیلی کمرنگتر شده و نسل جدید اصلا به خوردن صبحانه و مصرف لبنیات اهمیتی نمیدهد و از خوراکیهای آماده که ظاهری زیبا داشته و هیچ خاصیتی ندارد استفاده میکند. در حالی که در قدیم به دلیل کم بودن تنوع غذاها از لبنیات بیشتر استفاده میشد.
وی یا آور شد: چربی شیر خاصیت ضد سرطانی دارد و برای رشد و سلامت استخوانهای کودکان عالی و ضروری بوده و در فرهنگ عامیانه به آن مغز شیر گفته میشود، ولی متاسفانه نسل امروز این خوراکی ارزشمند را کمتر مصرف میکند.
وی تاکید کرد: با توجه به ضرورت مصرف لبنیات در بین مردم اگر در افزایش قیمتها ملاحظات کافی در نظر گرفته نشود، مصرف لبنیات خانواده هم کم خواهد شد و این موضوع در میزان فروش لبنیات، کسب و کار دامپروریها و فروشندگان نیز تاثیر خواهد گذاشت.
دهقان در ادامه بیان کرد: علاوه بر این با شروع فصل سرما تنها چیزی که میتواند سرب حاصل از آلودگی هوا را دفع کند کلسیم شیر است. در دو سال اخیر نسبت به پنج سال گذشته مصرف لبنیات ۳۰ درصد کم شده است. هر چند بخش صادرات و تولید شیرخشک را هم داریم ولی درکل مصرف شیر کمتر شده و این ماده ارزشمند نباید در سفره مردم جای خود را از دست بدهد.
دهقان ادامه داد: از قدیم بر استفاده از لبنیات تاکید شده و در کشورهای دیگر مثل فرانسه هر روز صبح یک شیر کامل با نان مغزی درب منازل توزیع میشود. ظرفیت تولید در کشورمان در سطح خوبی قرار دارد و از نظر محصولات لبنی باید اول مصرف کشور تامین و بعد صادرات آن انجام شود.
وی افزود: علاوه بر در نظر گرفتن منافع تولید کنندگان و فروشندگان میخواهیم قیمتها مناسب باشد تا مردم بتوانند لبنیات را به راحتی خرید کنند. با این هدف و با در نظر گرفتن لزوم مصرف لبنیات، شیر در لبنیاتهای سنتی به نسبت سایر عرضهکنندگان محصولات لبنی ارزانتر، تازهتر و با چربی استاندارد ۳.۵ درصد عرضه میشود.
وی در مورد تولید شیر در استان اظهار کرد: دامداریهای محمد شهر و ماهدشت حدود ۳۰۰ تن شیر تولید میکنند و قزوین و آبیک هم بیشترین میزان تولید شیر را دارند که همجوار استان بوده و از این لحاظ مشکلی بابت تامین شیر در استان نداریم.
وی بیان کرد: مشکلی که وجود دارد این است که شیر با این قیمت به دست لبنیاتیها نمیرسد و قیمت برای آنها از درب دامداری بالاتر محاسبه میشود. در این زمینه با اتحادیه دامداران صحبت کردهایم تا قیمتی که دولت اعلام میکند برای لبنیاتیها که خرده فروشی هستند با درصد کمتری محاسبه شود. ولی باید ببینیم چه قیمتی اعلام خواهد شد.
انتهای پیام