نبیالله مرادی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، از وجود ۱۴ تالاب در استان فارس خبر داد و گفت: با توجه به اینکه ماههاست بارندگی نشده است، عموم این تالابها اکنون خشک هستند و تنها تالابهایی که چشمه دائمی دارند در حد خیلی معمولی آب دارند.
وی با بیان اینکه به طور کلی تمام تالابهای استان به جز تالابهای هفت برم، برمشور و هیرم خشک هستند، وضعیت برخی از این تالابها را اعلام کرد و گفت: هماکنون تالاب بختگان خشک، کمجان خشک، طشک فقط در محدوده چشمه گمبان آب دارد، هفت برم آب دارد، پریشان خشک، کافتر خشک، ارژن خشک، برمشور نورآباد ممسنی آب دارد، هیرم چون یک چشمه دائمی دارد کمی آب دارد، مهارلو به واسطه ورود پساب تصفیهخانه تنها در محدوده ابتدایی کمی آب دارد.
مرادی با تصریح اینکه امید داریم بارندگی کمی وضعیت را بهتری کند، افزود: ۵ تالاب استان شامل بختگان، طشک، بختگان، کمجان، ارژن و پریشان مشمول کنوانسیون رامسر هستند.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی محیط زیست فارس در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه موضوع تالابها به مدیریت منابع آبی باز میگردد، گفت: عواملی که باعث خشکی تالاب شده است، برداشت آب بیش از حد از حوضههای آبخیز و مصارف بیش از تغذیه بوده است به ویژه در بحث آبهای زیرزمینی این اتفاق افتاده است.
وی ادامه داد: ۸۰ درصد آب مصرفی استان فارس آب زیرزمینی است لذا سفرههای آب زیرزمینی بسیار پایین رفته است به حدی که پیرامون برخی تالابها مثل مهارلو و پریشان فرونشست زمین داریم.
مرادی با بیان اینکه همه تالابها در زیربستر، کسری مخزن داریم، افزود: هیچکدام از شرایطی که باعث به وجود آمدن این وضعیت شده است، تغییر نکرده است و برداشت زیاد آب در حوزه کشاورزی که از چاهها برداشت میشود، همچنان انجام میشود.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی محیط زیست فارس تصریح کرد: تقریبا تغییر اقلیم رخ داده است چرا که بارندگیها نسبت به بلند مدت کاهش یافته است و هم پراکنش زمانی هم مکانی به هم ریخته است و همه اینها نشان دهنده تغییر اقلیم است.
تغییر شرایط تالابها با خواست عمومی محقق میشود
وی تأکید کرد: تغییر شرایط تنها با خواست عمومی محقق میشود و باید همه بخواهند و یک تغییرات اساسی به ویژه در موضوع مصرف آب کشاورزی اتفاق افتد که برای این کار هم طبیعتا باید تغییر نگرش رخ دهد و مدت زمان بسیار طولانی هم مراقبت کنیم که تغییرات اقلیمی رخ دهد، البته تغییرات در طبیعت بسیار کند و برعکس سرعت تخریب بیشتر است.
مرادی بیان کرد: باید در شرایط بلندمدت اتفاقی بیفتد تا امید به احیای تالابها داشته باشیم که البته به صورت ۱۰۰ درصد آن روزهای آرمانی با این شرایط بازنخواهد گشت چون بسیاری از آبخوانها و آبخیزهای ما دچار مشکل شدهاند؛ همین فرونشست زمین به دلیل تخریب آبخوان است که مراحل آخری تخریب است.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی محیط زیست فارس تأکید کرد: باید همه این مسائل دست به دست هم دهند تا شرایط بدتر نشود، ابتدا باید شرایط فعلی ثابت نگه داریم و بعد کم کم به سمت مثبت شدن بازگردیم که این زمان طولانی هم میطلبد.
انتهای پیام