بازارهای جهانی در محاصره ریسک

دنیای اقتصاد پنج شنبه 12 مهر 1403 - 00:04
ریسک ژئوپلیتیک ناشی از تنش‌های نظامی و سیاسی به بالاترین میزان خود در ماه‌های گذشته رسیده است. با توجه به نقش کلیدی خاورمیانه در تامین انرژی جهان، بازارهای جهانی نیز از این قاعده مستثنی نیستند و در ماه‌های اخیر نوسانات شدید قیمتی را تجربه کرده‌اند. در صورت تشدید درگیری‌‌‌ها، ناگزیر افزایش بیشتر قیمت‌ها در بازار انرژی و کامودیتی‌ها وجود خواهد داشت. از طرف دیگر، تصمیم فدرال‌رزرو آمریکا مبنی بر کاهش نرخ بهره در هفته‌‌‌های اخیر به میزان ۵۰واحد پایه (0.5درصد) تاثیر قابل‌توجهی بر بازارهای جهانی، به‌ویژه قیمت‌های نفت و طلا داشته است.

در حوزه انرژی، کاهش نرخ بهره سبب افزایش تولید توسط شرکت‌های نفتی با بهای تمام‌شده کمتر می‌شود. با کاهش نرخ بهره، رشد اقتصادی با هزینه‌‌‌های پایین‌‌‌تری صورت می‌گیرد که این موضوع سبب افزایش تقاضا برای نفت خواهد شد. با این حال، افزایش انواع ریسک‌ها در خاورمیانه، نوسانات شدید قیمتی را به همراه داشته است؛ به‌طوری که در بالاترین میزان روزهای اخیر، نفت برنت در حدود ۷۶دلار معامله شد. با توجه به تورم موجود در جهان، به‌خصوص در ناحیه یورو به‌عنوان یکی از مصرف‌کنندگان کلیدی انرژی، تقاضای جهانی نفت در سال‌جاری با افزایش چشمگیری نسبت به سال ۲۰۲۳ روبه‌رو نبود؛ در حالی که با توجه به آمار و اطلاعات حاصل از تولیدات نفتی کشورهای عضو اوپک و همچنین آینده نامعلوم و مبهم ریسک موجود در منطقه، روند قیمت نفت کماکان صعودی است. با توجه به دلایل ذکرشده و تحلیل نوسانات قیمت، به نظر می‌رسد هدف این حرکات قیمتی دسترسی به سطوح بالاتر قیمت مثل ۹۲دلار در هر بشکه است.

از طرفی طلا به‌عنوان یک دارایی امن، در مواقع بحران‌های سیاسی و اقتصادی همواره در طول تاریخ مورد توجه سرمایه‌گذاران بوده است. افزایش دراماتیک قیمت طلا و سقف‌‌‌زنی‌‌‌های پرتکرار در هفته‌‌‌های گذشته، نشان‌‌‌دهنده‌‌ نگرانی‌های زیاد سرمایه‌گذاران در سطح خرد و کلان از وضعیت‌‌‌ غیرقابل پیش‌بینی و عدم‌ثبات افکار سیاستگذاران است. نگرانی‌ها در مورد تورم و سیاست‌‌‌های پولی در بین سرمایه‌گذاران غربی افزایش پیدا کرده است؛ چرا که تصمیم فدرال‌رزرو مبنی بر کاهش نیم‌درصدی نرخ بهره در وضعیت شبه‌رکودی با توجه به برآورد گزارش دستمزدها، شاخص مدیران خرید و نرخ بیکاری سه‌ماهه سوم گرفته شده است.

به نظر می‌رسد به‌منظور حمایت از رشد اقتصادی، کاهش فشارهای تورمی و فرار از ریسک رکود اقتصادی، این تصمیم کاملا تهاجمی صورت گرفته است؛ به طوری که در بالاترین حد، هر اونس طلا ناشی از خرید بی‌وقفه‌‌ صندوق‌ها ۲‌هزار و ۶۸۵دلار معامله شد. با نگاهی دقیق‌‌‌تر به سفارش‌های طلا و نزدیک‌شدن موعد سررسید قراردادهای آتی طلا، موسسات مالی و معامله‌‌‌گران بزرگ طی هفته گذشته ۵تن طلای واقعی را در بالاترین سطوح قیمتی به فروش رساندند که با سنتیمنت مارکت (وضعیت کنونی منطقه و افزایش ریسک‌‌‌های ژئوپلیتیک) در تضاد است.

بنابراین، بحران کنونی از لحاظ تنش‌‌‌ها و درگیری‌‌‌ها و عدم‌اطمینان کافی به سیاست‌‌‌های پولی می‌‌‌تواند به نتایج مختلفی منجر شود. در صورت افزایش تحرکات سیاسی و نظامی، احتمال وقوع بحران همه‌جانبه در منطقه وجود دارد. از آنجا که قیمت‌ها هیچ زمان تصادفی حرکتی نمی‌‌‌کنند، در حال حاضر نشانه‌‌‌ای مبنی بر تغییر یا خاتمه‌‌ روند صعودی در بازار کامودیتی‌‌‌ها و انرژی وجود ندارد.

 

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.