مراسم افتتاحیه هفته جهانی فضا با شعار «فضا و تغییرات اقلیمی»، صبح شنبه، ۱۴ مهر ۱۴۰۳، در پژوهشگاه فضایی ایران برگزار شد. «ستار هاشمی»، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در این مراسم کمک به توسعه صنعت فضایی کشور را از برنامههای اصلی وزارت ارتباطات دانست و گفت این وزارتخانه توأمان به هر دو حوزه اقتداری و اقتصادی این صنعت توجه خواهد کرد.
هاشمی زیرساخت پایهای این توجه را «حفظ و نگهداشت نیروی انسانی» برشمرد و تصریح کرد حاکمیت دشواریهایی در نگهداشت نیروهای نخبه دارد و بخش خصوصی باید در این زمینه تقویت شود. او همکاری شایسته «حسن سالاریه»، رئیس سازمان فضایی ایران، با بخش خصوصی را دلیل دعوت از او برای ماندن در دولت چهاردهم دانست.
وزیر ارتباطات با اشاره به دیدار خود با رتبههای برتر کنکور ریاضی، گفت: «باید کاری کنیم که این نخبگان هم با مسائل کشور آشنا شوند و هم ذهنشان را بهسمت حل این مسائل ساماندهی کنیم. باید این دوستان را به ماندن ترغیب کنیم که ماندن آنها برکات زیادی برای کشور و مشخصاً صنعت فضایی کشور خواهد داشت.»
هاشمی در ادامه درباره اهمیت صنعت فضایی گفت: «اگر برای دولت الکترونیک سه رکن اساسی در نظر بگیریم که بدون تحقق آنها به اهداف خود دست پیدا نمیکند، عبارت خواهند بود از: هویتبخشی به افراد با محوریت سازمان ثبتاحوال، هویتبخشی به کسبوکارها و هویتبخشی به مکان و جغرافیا. در زمینه هویتبخشی به مکان اگرچه اقدامات زیادی انجام شده است، این اقدامات کافی نیست.»
او در اهمیت این اقدامات برای حکمرانی کشور اشاره کرد: «بهرهگیری از تصاویر ماهوارهای و ظرفیت ماهواره برای تعیین تکلیف اراضی کشور، میتواند به این سؤال پاسخ دهد که چه کسی در چه مکانی چه کاری انجام میدهد.»
وزیر ارتباطات نبود همافزایی و اقدامات جزیرهای را آسیب اصلی فعالیتهای انجامشده در این حوزه دانست و گفت: «آیا زمان آن نرسیده که بعضی برنامههای راهبردی و اقدامات انجامشده را بازنگری کنیم و از آنها درس بگیریم؟»
«حسن سالاریه»، رئیس سازمان فضایی ایران، نیز در این مراسم بر اهمیت پررنگکردن نقش بخش خصوصی در صنعت فضایی کشور تأکید کرد و آن را مترادف با شتابگیری و افزایش بهرهوری دانست.
رئیس سازمان فضایی ایران با اشاره به پرتاب ماهواره «چمران» در روزهای گذشته، از پرتاب ماهوارههای «کوثر»، «طلوع» و «ظفر۲» در سال جاری خبر داد. سالاریه درباره پرتاب ماهواره کوثر توضیح داد: «ماهواره خصوصی کوثر با حمایت کامل سازمان فضایی توسعه یافته و این سازمان تمام ظرفیت تصاویر این ماهواره را یکجا خریده است.»
به گفته سالاریه، ماهوارههای آزمایشی منظومه IoT نیز بهزودی پرتاب میشود و از سال آینده بخش خصوصی در پرتاب ماهوارهها نیز فعالیت میکند.
او اعتماد به بخش خصوصی را وظیفه سازمان فضایی دانست و تأکید کرد که این سازمان بخش خصوصی را جدا از خود نمیداند؛ چراکه بسیاری از این شرکتها برآمده از دل همین سازمان هستند.