به گزارش خبرآنلاین در ابتدای این جلسه، معاون مدیریت حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی گلستان با معرفی آفت مگس مدیترانه ای گفت: بیشترین خسارت آفت مگس مدیترانهای در باغهای میوه هستهدار است و حدود ۲۲ هزار هکتار از باغات میوه استان شرایط میزبانی این آفت را دارند.
عطیه کیانی خاطرنشان کرد: در صورت انجام نشدن مدیریت تلفیقی، تلهگذاری و سمپاشی، احتمال گسترش آلودگی در باغات مرکبات، انار و خرمالو نیز وجود دارد.
وی با اشاره به اقداماتی که در قالب طرح پایشی با حضور ۵ کلینیک گیاهپزشکی در استان برای مبارزه با آفت مگس مدیترانه ای انجام شده است، گفت: تا کنون در سطح وسیعی از باغ های استان عملیات سمپاشی با توصیه کارشناسان و مشارکت باغداران به همراه توزیع بستههای حمایتی اجرا شده است.
در ادامه این جلسه، مبشری مروج-محقق ارشد استان گلستان با اشاره به علت و چرایی گسترش آفت مگس مدیترانه ای گفت: آین آفت مخرب می توانست در همان ابتدا در محدوده بندرگز و کردکوی کنترل و محدود شود اما در حال حاضر دامنه گسترش آن به گالیکش گنبد کاووس رسیده و حتی در پایین ترین قسمت دشت آق قلا در انار کانسار خزر ید نیز جمعیت بالای این آفت مشاهده شده است.
محمدتقی مبشری افزود: روش های مبارزه با مگس مدیترانه ای به دو بخش تقسیم می شوند، نخست مبارزه در محدوده نسل پیشتاز یعنی نسل زمستان گذران، نسل اول و دوم و از نسل دوم به بعد باید نوع مبارزه فرق کند چرا که مدیریت تلفیقی دیگر جواب نخواهد داد.
وی ادامه داد: باید مدل مدیریتی در مبارزه با مگس مدیترانه ای را تغییر داد وگرنه خسارت قطعیت خواهد داشت ما هرگاه نتوانیم نسل پیشتاز و نسل های اول آفت را کاملا مدیریت کنیم در تولید سه محصول پایان سال با مشکلات جدی روبرو می شویم.
محقق و حشره شناس گلستانی با اشاره به افزایش نسل این آفت گفت: از آنجایی که جمعیت آفت مگس مدیترانه ای تصاعدی و تکثیر آن بسیار ناگهانی است، بنابراین با هر یک نسل که اضافه می کند، می تواند صدها هزار برابر جمعیتش بیشتر شود و این به معنای یک معضل و خسارت است.
مبشری با تآکید بر همکاری و هماهنگی دستگاههای مختلف برای مبارزه با مگس مدیترانه ای گفت:مبارزه با آفت مدیترانه ای تنها به عهده وزارت جهاد کشاورزی نیست بلکه این اقدام مربوط به دستگاهها و نهادهای مختلف از جمله فضای سبز شهری، صنعت، معدن و تجارت، وزارت کشور و آموزش و پرورش است، در واقع این مبارزه یک کار جمعی می طلبد.
در ادامه این جلسه، دکتر افشاری آزاد مدیر جلسه و رئیس گروه گیاهپزشکی دانشگاه پردیس با ابراز نگرانی از وضعیت سمپاشی هایی که برای مبارزه با مگس مدیترانه ای انجام می شود گفت: اگر سمپاشی ها تسری پیدا کنند و این عمل زیاد انجام شود امنیت غذایی ما دچار مشکل خواهد شد.
وی افزود: اگر امنیت غذایی ما به خطر بیفتد برای مردم مشکل ساز خواهد شد و ما بین مردم و باغدار موظف هستیم مردم را انتخاب کنیم.
دکتر یزدانیان، یکی از اساتید گروه گیاهپزشکی بیان کرد: ما می بایست با آفت مگس مدیترانه ای مانند کرونا با وضع قوانین جانبدارانه از سوی دولت و تجمیع وزارتخانه های مسئول مبارزه کنیم تا بیش از این، آفت مگس مدیترانه ای به محصولات ما آسیب و خسارت وارد نکند.
در ادامه بانوان دکتر سالاری مدرس دانشگاه و دکتر شریفی محقق مرکز تحقیقات نیز بیاناتی در خصوص آفت مگس مدیترانه ای ارائه دادند و ضمن نگرانی از افزایش جمعیت این آفت به خالی بودن دست بهره بردار از علم و دانش اشاره کردند.
در پایان کیانوش حق نما مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی گلستان با اشاره به پیش بینی طغیان این آفت در صورت عدم کنترل به موقع گفت: مجموعه ای که امروز در کنار هم گرد آمدند باید راهکار مناسبی برای مبارزه با آفت مگس مدیترانه ای نه تنها برای استان بلکه برای کشور نیز تدوین و ارائه کنند.
گفتنی است در این جلسه که با پیگیریهای مدیریت حفظ نباتات سازمان و دانشگاه علوم کشاورزی گرگان برگزار شد، ضمن اعلام آخرین وضعیت مگس میوه مدیترانه ای توسط مدیریت حفظ نباتات و کلینیک های مجری ایستگاه های مدیریت تلفیقی شهرستان های کردکوی، گرگان، آزادشهر و گنبد، خلاصه ای از اقدامات انجام شده در راستای ردیابی، پایش و کنترل آفت مذکور ارائه شد و باتوجه به پیش بینی طغیان آفت درصورت عدم کنترل به موقع، مشکلات و چالش های پیش رو مطرح و تصمیمات لازم در خصوص برنامه های مدیریت تلفیقی آفت اتخاذ شد.
همچنین مقرر شد جلسه بعدی در مرکز تحقیقات کشاورزی با مدیریت بخش تحقیقات گیاه پزشکی تشکیل شود.