بهگزارش خبرگزاری تسنیم از اراک، رستم قاسمی ظهر امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه با اشاره به قرارگاه خاتمالانبیا اظهار داشت: در یک دوره دفاع مقدس اقدامات مهندسی رزمی انجام میدادم و زمانی که جنگ تمام شد بازسازی و سازندگی کشور آغاز و با همکاریها قرارگاه خاتمالانبیا ایجاد شد و با اهدافی از جمله تجهیزات و امکانات و تجهیزات باقی مانده از دوران جنگ و با تکیه بر نیروی انسانی آموزشدیده دوران جنگ برای بازسازیها به کار گرفته شد.
وی افزود: مهمترین هدف بازسازی کشور در دورههای مختلف بود به طوری که با وجود اینکه بسیاری از کشورهای خارجی که خود مسبب بودند و کمک میکردند و به دنبال این بودند تا از بازسازی کشور منافع ببرند اما به دنبال این بودیم که این باور را در کشور ایجاد کنیم و این طلسم شکسته شود و با تکیه بر کشور و توانمندیها به لحاظ نیروی انسانی مستعد، دانش فنی و تجربه دوران دفاع مقدس به ویژه مهندسیها بازسازی انجام دهیم و نشان دهیم که کشور را میتوانیم بازسازی کنیم.
وزیر سابق نفت ادامه داد: مبتنی بر این تفکر در دورههای مختلف با طرحهای بزرگ، بازسازی کشور آغاز شد و این باور ایجاد کردیم که در بخشهای دیگر کشور تاثیرگذار است به طوری که در اکثر حوزههای کشور طرحهای عظیم توسط ایرانیها بدون حضور خارجیها انجام شد و آمار و ارقام و تاریخ گواه این است که همه اقدامات با این اعتقاد در کشور ساخته شد و نیازی به حضور خارجیها برای ساخت نبود.
قبل انقلاب در حوزه دریا مرزهای طولانی داشتیم اما بنادر بزرگ و متوسط وجود نداشت
قاسمی تصریح کرد: اقداماتی در حوزه صنعت، آب، پالایشگاه و حوزههایی که کشور نیاز به سازندگی داشت انجام شد و در آن دوران مذاکراتی با خارجیها شکل میگرفت و این اعتقاد که با تکیه بر توان داخلی میتوان کشور را بازسازی کرد وجود نداشت زیرا معتقد بودند که تجربه کافی در کشور وجود ندارد به عبارتی در حوزه دریا مرزهای طولانی داشتیم اما بنادر بزرگ و متوسط وجود نداشت و بنادر کوچک قبل از انقلاب هم توسط خارجیها ساخته شده بود اما پس از بازسازی و دوره سازندگی نیاز به بنادر عظیم در کشور احساس میشد که در پارس جنوبی بزرگترین پایتخت انرژی دنیا و مجموعه عظیمی از پالایشگاه کشور با تولید فرآوردههای متنوع ایجاد شد و این بندر به عنوان بزرگترین بندر خاورمیانه در حوزه پتروشیمی و دنیا توسط ایرانیها ساخته شد و پس از آن بنادری از جمله بندر شهید رجایی حدود 7 میلیون تی ای یو ظرفیت کانتینری کشور را اضافه کرد و بندر شهید بهشتی در چابهار و سایر بنادر در شمال و جنوب کشور باهمکاری بخش خصوصی و غیره ساخته شد.
انتقال خروجی آب به مرکزیت کشور یکی از مهمترین طرحهای بزرگ بود
وی با اشاره به اینکه ایران جزو کشورهای کم آب در دنیاست و یکی از موضوعات مهم مهار آب بود، گفت: قبل از انقلاب همه سدها توسط خارجیها ساخته شده بود اما با تلاش ایرانیها سد کرخه و حدود 160 سد ساخته شد و در زمینه خطوط انتقال آب حدود یک سوم به عبارتی از 24 میلیارد مترمکعب آب روخانه کشور حدود 8 میلیارد مترمکعب به خارج از کشور میریخت که تصمیم گرفته شد تا خروجی آب به مرکزیت کشور منتقل شود و این اقدام جزو یکی از مهمترین طرحهای بزرگ کشور بود.
وزیر سابق نفت بیان کرد: اکثر استانهای کشور نیازمند انتقال خطوط آب با سازههای زیرزمینی بودند که میتوان به تهران اشاره کرد به طوری که با توجه به مشکل آب در تهران خطوط انتقال آب باید از سد لار و تمام ارتفاعات زیرزمین و از زیر رودخانه جاجرود عبور میکرد و به تهران میرسید که با تکنولوژی آن مقطع زمانی این کار انجام شد.
طراحی و اجرای 20 فاز از پارس جنوبی توسط ایرانیان بیانگر توانمندی کشور است
قاسمی ادامه داد: در حوزه نفت بعضی از فازهای پارس جنوبی از جمله توتال توسط خارجیها ساخته شده بودند اما اصرار بر ساخت ایرانی بود و برای نخستین بار فاز 15 و 16 پارس جنوبی طراحی و اجرای آن به دست ایرانیها انجام شد و پس از آن حدود 20 فاز باقی مانده پارس جنوبی را ایرانیان انجام دادند که نشاندهنده توانمندی کشور در این عرصهها است.
وی با اشاره به دوران کوتاهمدت مسئولیت در وزارت نفت گفت: در این دوران تحریمهای آمریکا علیه ایران و تحریم سازمان ملل و اروپا در حوزه نفت به عنوان اصلیترین درآمد کشور تلقی میشد به طوری که برای نخستین بار نفت ایران را پس از 100 سال با تحریمهای بسیار شدیدی مواجه کردند و تحریمها را فلجکننده نامیدند و متعقد بودند که تحریم نفت ایران توسعه صنعت نفت کشور و خزانه کشور را با مشکل مواجه میکند و در نهایت منتظر فلج شدن اقتصاد ایران بودند.
وزیر سابق نفت عنوان کرد: در این مقطع وابستگی زیاد بود به طوری که تعدادی شرکت بزرگ خارجی در صنعت نفت ایران حضور داشتند و بالادستی نفت ایران بیشتر دست شرکتهای خارجی بود، بسیاری از تجهیزات از خارج از کشور وارد میشد، حدود 40 درصد بنزین مصرفی داخل کشور از خارج وارد میشد و اعلام کردند که پمپ بنزینها شلوغ میشود.
قاسمی با اشاره به اینکه در آن مقطع زمانی تحریمهای نفت جلساتی در کشور با توجه به پیشبینی بحران در نفت، اقتصاد کشور و گازرسانی به استانها و بنزین تشکیل شد، گفت: در زمینه تغییر سبد بنزین کشور گاز جایگزین شد و با ساخت حدود 2 هزار و 500 جایگاه سی ان جی نزدیک به 25 میلیون مترمکعب گاز جایگزین 25 لیتر بنزین و در همه پالایشگاههای کشور طرح توسعه کمی و کیفی تسریع شد.
وی عنوان کرد: پالایشگاه اراک 5 میلیون لیتر بنزین با اپتان 87 تولید میکرد که حداکثر اپتان در تولید بنزین کشور 87 بود و پایان سال 91 با تولید 15 میلیون لیتر بنزین یورو 4، طرح توسعه بسیاری از پالایشگاهها به جز اراک، اصفهان و بندرعباس و همه پالایشگاهها در دولت دهم اجرا شد که میتوان به پالایشگاه آبادان، تهران، تبریز و غیره اشاره کرد.
بزرگترین طرح کشور طرح برداشت از میدان مشترک پارس جنوبی بود
وزیر سابق نفت افزود: بزرگترین طرح کشور طرح برداشت از میدان مشترک پارس جنوبی بود که همه نگران بودند با رفتن خارجیها به شدت با مشکل مواجه میشویم، توتال و شرکتهای خارجی 4 ماه زمان اعلام کردند و هیچ کشور خارجی در صنعت نفت ایران نبود.
قاسمی افزود: تا قبل از آغاز تحریمها در فاز پارس جنوبی بیشتر از 4 فاز با یکدیگر کار نمیکردند و در دولتهای گذشته حدود 8 فاز کار شده بود که در دولت دهم تصمیم سخت و غیرقابل باور برای عملیاتی کردن آن گرفته شد به طوری که قرار شد حدود 17 فاز باقی مانده پارس جنوبی با هم کار کنند درحالی که همه شرکتهای خارجی رفته بودند.
وی با اشاره به دیدار با کارکنان شرکت نفت استان و قدردانی از آنها برای نجات کشور گفت: اینکه همه شرکتهای ایرانی جایگزین شرکتهای خارجی شدند و بیشتر کالاهای صنعت نفت که در آن دوران وارد میشد را شرکت آذراب و ماشین سازی اراک در استان مرکزی با پیشرفت بسیار خوبی میساختند باید به زمان پیشرفت پارس جنوبی در دوران تحریمها توجه کرد.
وزیر سابق نفت خاطرنشان کرد: همه کارکنان صنعت نفت مسئولیت داشتند و کار بزرگی انجام دادند که در آن مقطع وزیر نفت ایران رئیس اوپک بود فرصت خوبی برای کشور پس از انقلاب بود و فرصتی فراهم شد تا دیپلماسی انرژی و اقتصادی در دنیا به لحاظ وجود اوپک داشته باشیم.
قاسمی ادامه داد: اقدامات اساسی و بنیادی در صنعت نفت کشور انجام شد به طوری که در دوران مذاکرات، رئیس جمهور آمریکا اعلام کرد تحریمهای فلجکننده بر ایران تاثیر ندارد و بالاترین سطح توسعه در زمینه سرمایهگذاری، پیشرفت و غیره را در سال 90 و 91 با وجود شدیدترین تحریمها داشتیم.
ایستگاه اقتصاد، فرهنگ و دیپلماسی خارجی امروز کشور در نقطه خوبی نیست
وزیر سابق نفت با اشاره به موضوع اقتصاد، فرهنگ و دیپلماسی خارجی گفت: امروز این ایستگاه کشور در نقطه خوبی نیست و مهمترین چالش کشور موضوع اقتصادی است به طوری که موضوعات فرهنگی و اجتماعی هم مهم هستند اما امروز منشا و بخش قابل توجهی از مشکلات فرهنگی، اجتماعی و آموزشی مشکلات اقتصادی است.
قاسمی ادامه داد: مسائل فرهنگی در کشور 360 شاخص دارد که از اهمیت بالایی برخوردار هستند و در کشورهای غیرمسلمان هم شاخصهای فرهنگی دیده میشود اما بسیاری از شاخصهای فرهنگی ما دینی فرهنگی و اجتماعی فرهنگی از جمله فرهنگ کار، فرهنگ خانواده و غیره است.
بسیاری از چالشهای اجتماعی کشور از جمله حاشیهنشینی منشا اقتصادی دارد
وی بیان کرد: امروز معلمها با درآمد 3 و 4 میلیون تومان نمیتوانند با فکرآزاد و تمام توان و آسودهخاطر در حوزه آموزشی اقدام کنند به همین سبب در ابتدا باید اقتصاد آموزش و پرورش تغییر کند که بسیاری از چالشهای اجتماعی کشور از جمله حاشیهنشینی و سایر موارد منشا اقتصادی دارد و اگر ریل اقتصاد تغییر کند در مسائل اجتماعی و فرهنگی کشور تاثیرگذار است.
وزیر سابق نفت ادامه داد: براساس نظرسنجی از مردم توسط دانشگاه تهران و صدا و سیما بالغ بر 87 درصد مردم در پاسخ به اینکه مشکل زندگی خود را اعلام کنند، مواردی را در حوزه اقتصادی از جمله تورم، اشتغال، خودرو و سایر موارد بیان کردند به همین سبب باید مشکلات اقتصادی مردم در اولویت کارها باشد.
قاسمی با اشاره به اینکه در حوزه دیپلماسی بنده پس از وزیر امور خارجه بیشترین سفر به کشورهای دنیا و ملاقات با مقامات اصلی کشورها را داشتم گفت: کشورهای بزرگی از جمله چین و روسیه با وزرا دیدار میکنند اما با وجود پوزشین اوپک که سازمان بزرگی در دنیاست توانستم با بسیاری از مسئولان دنیا و 70 کشور اروپایی، آمریکای لاتین، خاورمیانه و غیره گفت و گو داشته باشم بنابراین کسانی که میخواهند فرمان امروز اجرایی کشور را در دست بگیرند باید در کشورهای دنیا حضور داشته و با نحوه حکمرانی در کشورها آشنا و مسئولیت اقتصادی داشته باشند.
مسکن، صنعت و معدن پیشران اقتصاد امروز کشور هستند
وی افزود: مسکن، صنعت و معدن پیشران اقتصاد امروز کشور هستند که با راهاندازی مسکن، صنعت راهاندازی میشود و راهاندازی معدن میتواند 18 تا 20 درصد اشتغال کشور را داشته باشد و با راهاندازی کشاورزی بسیاری از نیازهای کشور از جمله تخم مرغ که به سبب وارداتی بودن نهادههای دامی تحت تاثیر نوسانات نرخ ارز است، تامین میشود.
افتخار میکنم که سردار سپاه هستم
وزیر سابق نفت با اشاره به اینکه برای قرار گرفتن در جایگاهی نباید رنگ و اسم عوض کرد، گفت: افتخار میکنم که سردار سپاه هستم و در دوران مسئولیتهای مختلف در سپاه اقدامات زیادی انجام دادم و در دوران دفاع مقدس مسئولیت مهندسی رزم را داشتم و پس از جنگ در اقدامات سازندگی و اقتصادی کشور فعالیت داشتم.
قاسمی با اشاره به این موضوع که آیا نظامیها میتوانند در انتخابات شرکت کنند ، گفت: در قانون اساسی هیچ منعی برای حضور و کاندید شدن نظامیها در انتخابات ریاست جمهوری وجود ندارد و برای کاندید شدن برای انتخابات مجلس باید از حدود 6 ماه قبل از انتخابات استعفا دهند و برای ریاست جمهوری در قانون آمده که نیازی به استعفا نیست.
وی با توجه به سخن امام(ره) که نظامیها در سیاست دخالت نکنند، گفت: نظامیها و نیروهای مسلح نباید وارد دستهبندی حزبی شوند و بنده هیچ گاه نگاه حزبی نداشتم به همین سبب در همه دولتها کار کردم زیرا به جز کسانی که از دایره نظام خارج شدند همه افراد با هر دیدگاهی متعلق به کشور هستند.
وزیر سابق نفت ادامه داد: زمانی که وارد وزارت نفت شدم تحریمهای سخت علیه کشور به ویژه در زمینه حفاری و اکتشاف حوزه دریا وجود داشت و همه شرکتها خارجی بودند به طوری که یک دکل حفاری متعلق به ایرانی وجود نداشت و همه شرکتهای خارجی که تجهیزات خود را به ایران آورده بودند کشور را ترک کردند.
قاسمی با اشاره به سفر مقام معظم رهبری به عسلویه در فروردین سال 90 گفت: با رفتن خارجیها نگرانی در کشور وجود داشت به طوری که افرادی معتقد بودند که با ساختن پالایشگاه نمیتوانیم گاز و نفت را استخراج کنیم اما بنده با کار جهادی و انقلابی برای رسیدن به زمانبندی فازهای پارس جنوبی تلاش کردم که 17 فاز را آغاز کردیم.
وی ادامه داد: امروز در پارس جنوبی که به لحاظ مساحت دو سوم آن در قطر و یک سوم آن در ایران است به اندازه قطر برداشت میکنیم و منع قانونی وجود ندارد و مرداد سال 92 که وزارت نفت را ترک کردم تنها 20 دستگاه دکل حفاری متعلق به ایرانیها بود که تنها در پارس جنوبی کار میکردند و به پیمانکاران و سازندگان داخلی در صنعت نفت دادیم تا بتوانند نیازمندیهای استخراج و اکتشاف را تامین کنند.
وزیر سابق نفت عنوان کرد: وزارت نفت بر اساس اصل 44 نمیتواند در زمینه خرید دکل حفاری و تجهیزات وارد شود و شرکتهای پیمانکاری وزارت نفت، بخش خصوصی و نیمهدولتی از جمله قرارگاه خاتم و غیره این کار را انجام دادند.
دکلهای حفاری که ناپدید شدند متعلق به وزارت نفت نبودند
قاسمی عنوان کرد: دکلهای حفاری که ناپدید شدند متعلق به وزارت نفت نبودند بلکه این دکلها متعلق به بنیاد تعاون ناجا و صندوق بازنشستگی صندوق نفت بود که به سبب بدهکاری با مشکلاتی رو به رو شدند و پرونده آن در دادگاه لندن مطرح است و توجه به این نکته ضروری است که وزارت نفت در خرید دکل هیچ نقشی ندارد.
بالاترین فروش نفت ایران در سالهای 90 و 91 در اوج تحریمها بود
وی خاطرنشان کرد: بالاترین فروش نفت ایران در سالهای 90 و 91 در اوج تحریمها بود و بر اساس مجوز شورای عالی امنیت ملی بعضی از شرکتها با مالکیت خارجی برای خرید نفت اقدام میکردند که بابک زنجانی از یکی از شرکتهایی که در خارج از کشور بود نفت خرید و ال سی ارائه داد که در تجارت بینالملل معتبرترین ضمانت است و همزمان بانک را خرید که دومین بانک بزرگ کشور بود و 80 درصد از منابع مالی وزارت نفت در این بانک بود.
اگر پرونده بابک زنجانی سیاسی نمیشد این پولها بر میگشت
وزیر سابق نفت عنوان کرد: در آن مقطع بانک تحریم شد و اقدامات ما جلوگیری از خروج این فرد به خارج از کشور بود که به وزارت اطلاعات مکاتبهای انجام و پرونده او برای ارسال به دادگاه تکمیل شد و به دنبال بازگرداندن پول بودیم که اگر پرونده بابک زنجانی سیاسی نمیشد این پولها بر میگشت.
هیچ کارمندی از وازت نفت در پرونده بابک زنجانی حضور ندارد
قاسمی تصریح کرد: پرونده بابک زنجانی حدود یک متر ارتفاع دارد و بیش از 20 دادگاه علنی درباره این فرد برگزار شد و حدود 8 سال پرونده او دست وزارت اطلاعات دولت یازدهم و دوازدهم بوده که اگر یک کارمند وزارت نفت در پرونده بابک زنجانی متهم باشد بنده پاسخگو هستم به همین سبب هیچ کارمندی از وازت نفت در پرونده بابک زنجانی حضور ندارد.
انتهای پیام/713