بایدن دم به تله اسرائیل و نتانیاهو می‌دهد؟

افکار نیوز شنبه 21 مهر 1403 - 15:51
اسرائیل سعی دارد آمریکا را ترغیب کند تا در طرح حمله به ایران مشارکت کند.

دولت اسرائیل از ارائه جزئیات مربوط به طرح تلافی‌جویانه خود علیه ایران به دولت بایدن سرباز زده و این اطلاعات را محفوظ نگه داشته است. 

بر اساس گزارش «وال استریت ژورنال» و «ان‌بی‌سی نیوز»، دولت نتانیاهو همچنان از ارائه اطلاعات درباره برنامه‌ها و طرح‌های خود برای اقدامات تلافی‌جویانه علیه ایران به ایالات متحده امتناع می‌کند. این وضعیت حتی پس از آنکه مقامات ارشد نظامی آمریکا در مورد احتمال حمایت از این اقدامات، از جمله ارائه اطلاعات نظامی یا انجام حملات هوایی، بحث و تبادل نظر کرده‌اند، همچنان بدون تغییر باقی مانده است.

به گفته دو مقام آمریکایی، این عدم همکاری همچنان ادامه دارد و اسرائیل از به‌اشتراک‌گذاری جزئیات برنامه‌های خود با آمریکا خودداری می‌کند.

قطع ارتباط اسرائیل با ایالات متحده به‌خودی‌خود موضوع مهمی است؛ اما نگرانی اصلی اینجاست که ارتش آمریکا احتمال انجام حملات هوایی علیه مواضع ایران را در حمایت از حمله احتمالی اسرائیل مطرح کرده است. از لحاظ قانونی، ایالات متحده مجاز به آغاز حمله نظامی به‌منظور حمایت از اقدامات تلافی‌جویانه اسرائیل علیه ایران نیست، حتی اگر دولت آمریکا سعی کند این اقدام را تحت عنوان یک «اقدام دفاعی» توجیه کند. همچنین، طبق قانون اساسی ایالات متحده، نیرو‌های آمریکایی نمی‌توانند بدون تأیید و رضایت کنگره در حمله به کشوری دیگر مشارکت کنند. تنها در صورتی که حمله‌ای مستقیم به خاک یا نیرو‌های آمریکایی انجام شود، رئیس‌جمهور این اختیار را دارد که به‌تنهایی دستور اقدام نظامی صادر کند. بنابراین، نیرو‌های نظامی آمریکا نباید صرفاً بر اساس دستور رئیس‌جمهور در چنین حمله‌ای شرکت کنند.

حمایت و پشتیبانی ایالات متحده از هرگونه حمله اسرائیل به ایران می‌تواند پیامد‌های جدی و خطرناکی به دنبال داشته باشد. چنین حملاتی از سوی اسرائیل، به جای پایان دادن به درگیری‌ها و جلوگیری از واکنش‌های تلافی‌جویانه، احتمالاً منجر به تشدید خشونت و درگیری‌های بیشتر بین دو کشور خواهد شد و ایران را به پاسخ مشابه تحریک می‌کند. علاوه بر این، در صورت حمایت واشنگتن از این حمله یا ارائه کمک نظامی به اسرائیل، نیرو‌ها و ناو‌های آمریکایی مستقر در منطقه ممکن است هدف حملات انتقام‌گیرانه ایران قرار گیرند.

حملات مستقیم آمریکا به نیرو‌ها یا تأسیسات ایرانی به‌طور قطع واکنش‌های تهاجمی بیشتری را علیه پرسنل و منافع آمریکا به دنبال خواهد داشت. اگرچه دولت بایدن همچنان به حمایت بی‌قید و شرط از اسرائیل ادامه می‌دهد، فارغ از اقدامات این کشور، روابط میان ایالات متحده و اسرائیل به پایین‌ترین سطح خود رسیده است. اسرائیل بار‌ها حملاتی را در خاک سوریه، لبنان و ایران انجام داده است، بدون اینکه اطلاعات کافی یا هشدار‌های لازم را به واشنگتن ارائه کند؛ این در حالی است که آمریکا با حمایت‌های گسترده نظامی و تأمین امنیت از اسرائیل پشتیبانی کرده است.

در جریان حملات هوایی که به ترور سید حسن نصرالله، رهبر حزب‌الله، و احتمالاً صد‌ها غیرنظامی دیگر منجر شد، گزارش‌ها نشان می‌دهد که دولت اسرائیل پیش از انجام این عملیات هیچ‌گونه اطلاعی به ایالات متحده نداده است. به نظر می‌رسد که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، چنین ارزیابی کرده بود که این حملات به‌قدری شدید و تهاجمی است که در صورت اطلاع قبلی به واشنگتن، ممکن بود با مخالفت آنها روبه‌رو شود.

بر اساس گزارش لورا روزن، روزنامه‌نگار معتبر، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، سفر یوآو گالانت، وزیر دفاع این کشور، به ایالات متحده را برای دیدار با لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا و جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی، به تعویق انداخته است. به نظر می‌رسد نتانیاهو شرط کرده که تا زمانی که جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، شخصاً با او تماس نگیرد و کابینه اسرائیل برنامه حمله را تأیید نکند، گالانت اجازه سفر به واشنگتن را نخواهد داشت. از ماه اوت تاکنون، بایدن و نتانیاهو تماسی نداشته‌اند. همچنین، گزارش‌ها حاکی است که بایدن قرار است روز چهارشنبه با نتانیاهو گفتگو کند.

دولت بایدن متهم شده که دولت اسرائیل را به سمت رفتاری سوق داده که باری پوزن، محقق روابط بین‌الملل، از آن به‌عنوان «رانندگی بی‌محابا» یاد می‌کند. پوزن در کتاب خود با عنوان «مهار» این مفهوم را چنین توضیح می‌دهد: «کشور‌های کوچک یا بازیگران غیردولتی که به دلایل مختلف به تعهدات ایالات متحده اطمینان یافته‌اند، رفتار‌های پرخطر و بی‌پروایی از خود نشان می‌دهند. آنها منافع محدود و خاص خود را دنبال می‌کنند، حتی اگر این منافع با منافع ایالات متحده در تضاد باشد.»

به دلیل حمایت بی‌قید و شرط ایالات متحده از اسرائیل در تمامی مراحل و همچنین کمک به این کشور برای اجتناب از پیامد‌های اقدامات نظامی علیه دیگر کشورها، بنیامین نتانیاهو از این پشتیبانی مستمر به‌طور کامل بهره‌برداری کرده و دست به ریسک‌هایی بسیار فراتر از حد معمول زده است. این اقدامات پیامد‌های فاجعه‌باری برای منطقه داشته و به منافع ایالات متحده نیز آسیب‌های جدی وارد کرده است. چنین وضعیتی به‌واسطه تعهد بی‌چون و چرای واشنگتن به اسرائیل امکان‌پذیر شده است.

لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده، رفتار اسرائیل را به‌عنوان «بازی با پول دیگران» توصیف کرده است. به گزارش «واشنگتن پست»، منظور آستین این است که اسرائیل با اطمینان از حمایت نظامی و دیپلماتیک ایالات متحده، به‌عنوان مهم‌ترین متحد خود، دست به ریسک‌های بزرگی علیه دشمنانش می‌زند. مقامات دولت آمریکا به‌خوبی از اثرات منفی و ناسازگاری‌های ناشی از این حمایت بی‌قید و شرط بر تصمیم‌گیری‌های اسرائیل آگاه هستند؛ اما تمایلی به تغییر رویکرد خود و مهار اقدامات نتانیاهو نشان نمی‌دهند.

ایالات متحده باید از نفوذ گسترده خود برای ترغیب اسرائیل به خودداری از حملات بیشتر علیه ایران و نیرو‌های ایرانی استفاده کرده و اطمینان حاصل کند که اسرائیل دست به حمله جدیدی نمی‌زند. با توجه به خسارات محدود و نبود تلفات در دو حمله موشکی اخیر ایران، یک دور دیگر از حملات تنها به تشدید درگیری‌ها و تحریک اقدامات تلافی‌جویانه بیشتر منجر می‌شود. اسرائیل و ایالات متحده در موقعیتی نیستند که بتوانند هزینه‌های یک جنگ تمام‌عیار با ایران را بپذیرند و دولت آمریکا باید تمام تلاش خود را برای کاهش احتمال وقوع چنین جنگی به کار گیرد. با این حال، به نظر می‌رسد که دولت بایدن تمایل چندانی به جلوگیری از تشدید تنش‌ها و حرکت به سمت یک درگیری گسترده‌تر، که ممکن است پای نیرو‌های آمریکایی را نیز به میان بکشد، ندارد.

 

منبع خبر "افکار نیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.