سافتبال یا Softball ورزشی گروهی است که به بیسبال شباهت دارد. این ورزش در بعضی از کشورها مخصوصا آمریکا طرفداران زیادی را به سمت خود جذب کرده است.
داستان پیدایش رشته ورزشی سافت بال از آن جایی سرچشمه میگیرد که در یک روز دانش آموختگان دانشگاههای هاروارد و ییل برای شنیدن گزارش رادیویی یکی از مسابقات فوتبال در باشگاه قایقرانی فارگارت تجمع یافتند. پس از این که نتیجه مسابقه اعلام شد و پول شرطبندی را پرداخت کردند، یکی از دانشجویان دانشگاه ییل یک دستکش بوکس را به سمت یکی از هواداران دانشگاه هاروارد پرتاب میکند. که او هم در مقابل چوبی را بر میدارد تا شخص مورد نظر را بزند.
در این میان جرج هانکوک فریاد میزند که به جای دعوا توپ بازی کنید. او دستکش بوکس را برمیدارد و آن را گره میزند و به شکل یک توپ درمیآورد. از دسته جارو هم به عنوان چوب بازی استفاده میکند. به این ترتیب اولین مسابقه سافتبال در روز ۱۶ سپتامبر ۱۸۸۷ در باشگاه قایقرانی فارگارت برگزار شده و با نتیجه ۴۴–۴۰ به پایان رسیده است.
جرج هانکوک یک هفته بعد از این مسابقه توپ دستکشی را به توپ و چوبی کوچکتر از چوب بیسبال تغییر شکل میدهد. توپی که او ساخته نرم است و نوعیست که ارتفاع زیادی نمیگرفته و برای گرفتن آن نیاز به دستکش نداشتند.
جرج هنکوک با این فکر که بازیکنان بیسبال با این بازی بتوانند در طول زمستان هم این ورزش را در داخل سالن بازی کنند و تا آمادگیشان حفظ شود ورزش سافت بال را طراحی میکند. کم کم باشگاه فاراگات به مرکز ورزش سافت بال تبدیل میشود و یک سال بعد این بازی با نام اوت دُر-این به بیرون راه مییابد. همچنین نخستین مجموعه قوانین سافتبال دو سال بعد در ۱۸۸۹ به صورتی چاپی منتشر شد.
در بازی سافت بال توپی به قطر ۱۱ الی ۱۲ اینچ توسط بازیکنی به نام پیچر به سوی بازیکنی از تیم حریف که بتر نام دارد، پرتاب میشود. که بتر با یک چوب نرم و دایره مانند به نام بت به توپ ضربه میزند.
بازیکنان تیم مدافع برای گرفتن توپ در محل های مختلفی از زمین بازی آرایش میگیرند. چنانچه که یکی از بازیکنان تیم مهاجم بتواند قبل از گرفته شدن توپ توسط بازیکنان تیم مقابل، سه علامت مشخص شده در زمین را که بیس نام دارند را لمس کند و در پایان دست خود را به جایی که در انتهای مسیر مشخص شده برساند، امتیاز به نام تیم آنها ثبت میشود.
بتر باید پس از پرتاب توپ توسط پیچر حرکت خود را شروع کند.
جهت طراحی سافتبال مستقیماً از بیسبال ایدهبرداری شده است. به همین خاطر بیسبال را در مقابل سافت بال، هارد بال هم نامگذاری کردهاند. اما سافتبال و بیسبال تفاوت های ریز و درشتی باهم دارند که مهم ترین آنها عبارتند از:
⦁ در سافت بال توپی كه توسط پيچر پرتاب میشود بايد به صورت آندِر آرم باشد درحالی كه در ورزش بيس بال به صورت اُوِر آرم پرتاب میشود .
⦁ توپ سافت بال نسبت به توپ بيس بال بزرگتر ، سنگينتر و غير متراكمتر میباشد.
⦁ در قوانين سافت بال و بیس بال هم نیز تفاوتهايی وجود دارد .
⦁ بازی سافت بال در زمين كوچكتری برگزار میشود .
⦁ تعداد اينينگهای بازی در سافت بال 7 و در بيس بال 9 می باشد .
سافت بال طبق آمار در محدوده صد کشور یا بیشتر از صد کشور برگزار میشود. در حال حاضر صدوسیزده کشور مستقل عضو فدراسیون بینالمللی سافتبال هستند.
ورزش سافت بال در آمریکا بیشترین تعداد بازیکنان را در میان تمام رشتههای ورزشی دارد. به طوری که بيش از 56 ميليون آمريكايی در سال حداقل برای يكبار سافت بال بازی می كنند .
در اکثر شهرهای آمریکا تیمهای سافتبال توسط میکدهها سازماندهی میشوند. به همین جهت اصطلاح لیگ_آبجو سافتبال رایج میباشد. بسیاری از تیمها هم دارای بازیکن مرد و هم زن هستند که در نهایت به صورت مختلط با سطوح مهارتی بسیار متفاوت تشکیل میشود. به طور عمده تمام این لیگها سافت بال اسلوپیچ را بازی میکنند.
علاوه بر آمریکا سافتبال در کشور های ژاپن، استرالیا، نیوزلند، چین،تایوان، کانادا، کوبا و ایتالیا هم بسیار پر طرفدار میباشد.
نام سافت بال در ۱۹۲۶ پیداشد. قبل از آن از نامهایپامپکین بال (کدوتنبل) و بیسبال داخل سالن استفاده میشد. نامهای دیگر هم کیتنبال (بچه گربه)، دایاموند بال(لوزی و زمین بیسبال) و ماش بال (بلال) بودند.
در دهه ۱۹۳۰ سافت بال در سراسر ایالات متحده بازی میشد و در ۱۹۳۴ شورای همسانسازی قوانین سافتبال شکل گرفت.
هم چنین توپ ۱۶ اینچی هانکوک و باشگاه فاراگات جای خود را به یک توپ دوازده اینچی داد که در مسابقاتی که در سال ۱۸۹۵ توسط سر لوئیس رابر برای آتش نشانان برگزارشد، استفاده شدهبود. امروزه از توپ ۱۶ اینچی فقط در شیکاگواستفاده میشود.
در ۱۹۳۹ ورزش سافت بال به استرالیا وارد شد. پس از جنگ جهانی دوم هم سربازان کانادایی سافتبال را به هلند بردند. سافتبال در ۱۹۶۳ وارد انگلیس شد و اولین لیگ سافتبال زنان بریتانیا در سال ۱۹۸۲ شکل گرفت.
مسابقات جام جهانی سافت بال در بازه زمانی چهار سال یکبار برگزار میشود.
گردآوری:بخش ورزشی بیتوته