رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تربتحیدریه در گفت و گو با ایسنا گفت: از یک سو قرار گرفتن تربتحیدریه در یکی از مسیرهای فرعی جاده ابریشم و از سوی دیگر با توجه به اینکه یکی از کالاهای مورد مبادله در این مسیر، ابریشم و منسوجات ابریشمی بوده و تربتحیدریه تنها شهر کشور است که این هویت همچنان در آن پابرجا است لذا این شهرستان عضو مجمع جهانی شهرهای جاده ابریشم شد.
مهدی زاهدی، با بیان اینکه در حال حاضر ۷۰ درصد ابریشم ایران در این منطقه تولید میشود، افزود: در همین رابطه درخواستی از مجمع جهانی شهرهای جاده ابریشم داشتیم که پس از بررسیهای انجام گرفته روز گذشته گواهی عضویت شهر تربتحیدریه در مجمع جهانی شهرهای جاده ابریشم به شورای شهر تربتحیدریه داده شد.
وی با اشاره به اینکه امیدواریم بتوانیم در راستای احیای هویت بسیار غنی تربتحیدریه گام برداریم و این شهرستان را به نحو شایسته معرفی کنیم، خاطرنشان کرد: شاید در بسیاری از شهرها به دلیل تغییرات آب و هوایی و یا تغییر مسیرها، موضوع جاده ابریشم منسوخ شده باشد اما تربتحیدریه، نیشابور و سبزوار به واسطه قرار گرفتن در کریدورهای اصلی کشور همه ساله پذیرای جمعیت بسیاری از شهروندان به خصوص سایر کشورها هستیم که از این مسیر به مشهد مقدس مشرف میشوند.
زاهدی با بیان اینکه جاده ابریشم امروزه همچنان در این شهر رونق دارد، اذعان کرد: بر اساس بررسیهای صورت گرفته تربتحیدریه اولین شهر خراسان رضوی است که به عضویت مجمع جهانی شهرهای جاده ابریشم درآمده است.
وی با اعلام اینکه شهر سبزوار هم برای عضویت در این مجمع اقدامات لازم را انجام داده و به زودی عضو این مجمع خواهد شد، اذعان کرد: منعی برای پیوستن سایر شهرها از جمله نیشابور، سرخس و ...که در مسیر جاده ابریشم هستند وجود ندارند.
زاهدی این اقدام را یک اقدامات فرهنگی دانست و گفت: در این راستا یکسری فعالیتهای مشترک برای کمک به احیاء جاده ابریشم باید انجام شود.
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تربتحیدریه با بیان اینکه تربتحیدریه یکی از شهرهای مؤثر در تاریخ ایران اسلامی است، افزود: این شهر نیاز به احیاء هویت قوی و غنی خودش دارد حال آنکه متأسفانه شهروندان ما خیلی با هویت و پیشینه خود و شهرشان آشنا نیستند.
وی گفت: امیدواریم با تلاشهای انجام شده بتوانیم هویت تاریخی شهر تربتحیدریه را به روزرسانی کنیم و به مردم برگردانیم.
زاهدی افزود: عضویت در این مجمع به جذب اعتبارات بیشتر برای حوزه گردشگری کمک میکند، ضمن اینکه انجام یکسری برنامههای مشترک و همزمان در کشور میتواند جایگاه تربتحیدریه را در بین سایر شهرها متمایز کرده و کمک به معرفی بهتر این شهر کند.
وی ادامه داد: همزمان با اهداء گواهی عضویت شهر تربتحیدریه در مجمع جهانی شهرهای جاده ابریشم، خیابانی به نام شیخ احمد تربتی (اولین روزنامهنگار شهید ایران) در منطقه ۶ تهران نامگذاری شد.
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تربتحیدریه گفت: شیخ احمد تربتی اولین فردی بود که به دلیل نقدهای تندش برعلیه محمدعلی شاه قاجار و متفقین در دادگاه مطبوعات که برگزار شد با حمایت برخی از آزادی خواهان از جمله علی اکبر دهخدا رأی به تبرئه او صادر شد اما او بعد از به توپ بستن مجلس و حمله به دفاتر روزنامهها، دستگیر و به طرز فجیعی به شهادت رسید و لقب اولین شهید روزنامهنگار ایران را از آن خود کرد.
وی همچنین از افتتاح بازارچه صنایع دستی و سوغات تربتحیدریه و نمایشگاه عکس زعفران در محل پارک لاله تهران به مدت ۱۰ روز خبر داد و گفت: فضای بسیار خوبی در این نمایشگاه برای استقبال از بازدیدکنندگان ایجاد شده است.
عضویت تربت حیدریه در مجمع جهانی شهرهای جاده ابریشم
باتوجه به اینکه شهرستان تربت حیدریه بهعنوان پایتخت ابریشم کشور و تنها منطقهای که هنوز نام ابریشم را با فعال بودن ۴۰۰ کارگاه ابریشم کشی، زنده نگه داشته، یکی از دلایل مهم تحقق این اتفاق است.
شهرستان تربت حیدریه از گذشتههای دور نیز در مسیر فرعی جاده ابریشم بوده و وجود ۱۳ کاروانسراها و سرا در سطح شهرستان شاهدی بر این ادعا است.
شهر بایگ و روستای بسک تربت حیدریه بهعنوان تنها شهر و روستای ملی ابریشم کشی کشور توسط وزارت میراث فرهنگی ثبت ملی شدهاند.
انتهای پیام