علیاصغر امانیان در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه برداشت پسته از سطح ۲۷۰۰ هکتار باغات بارده این شهرستان به پایان رسیده است، افزود: شهرستان سبزوار ۳۰۰۰ هکتار باغ پسته دارد که ۲۷۰۰ هکتار آن بارور هستند.
وی افزود: هرچند این شهرستان نتوانسته در محصول پسته جایگاه بین اول تا پنجم را داشته باشد اما به لحاظ ارقام از تنوع خوبی برخوردار است.
معاون رییس سازمان و مدیر جهاد کشاورزی سبزوار با اشاره به اینکه در قالب طرح تحول کشاورزی در محصول پسته برنامههایی برای افزایش تولید در واحد سطح را داشتیم، خاطرنشان کرد: گرچه در این طرح تلاش داشتیم افزایش عملکرد را در واحد سطح از ۸۰۰ کیلوگرم به یک تن و ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار برسانیم اما به یک تن و ۱۰۰ کیلوگرم رسید.
وی در پاسخ به این سؤال که چرا این هدفگذاری محقق نشد، اظهار کرد: خاموشی چاههای کشاورزی موجب شد که مدار آبیاری باغات پسته به هم بریزد و از سویی تنش آبی که به باغات وارد شد عملاً نتوانستیم به برنامه مدنظر برسیم.
امانیان گفت: برخی از کشاورزان که مدیریت آب را انجام دادند کمتر خسارت دیدند، اما اغلب پسته کاران به دلیل خاموشی چاهها، به دلیل به هم خورد مدار آبیاری و خرده مالکی خسارت دیدند.
وی با بیان اینکه بیشترین خسارت وارد شده مربوط به رقم کله قوچی بود، افزود: متأسفانه بین ۲۰ تا ۷۰ درصد این رقم پوکی داشت و عملاً موجب شد که مقداری نسبت به برنامهریزی که داشتیم کاهش عملکرد اتفاق بیفتد.
مدیر جهاد کشاورزی سبزوار با اشاره به اینکه در مجموع با مدیریتهایی که صورت گرفت و کلاسهای آموزشی که برگزار کردیم امسال توانستیم ۲۵۰ کیلوگرم در واحد سطح عملکرد پسته را افزایش دهیم، گفت: پیشبینی میشد امسال در هر هکتار حدود ۳۵۰ کیلوگرم افزایش عملکرد داشته باشیم ولی عملاً موجب شد که بین ۱۵ تا ۲۰ درصد کاهش عملکرد در واحد سطح نسبت به برنامهریزی عقب باشیم.
امانیان گفت: در قالب میز محصولی امسال ۶۸۰ هکتار از باغات پسته تحت پوشش قرار گرفتند. ضمن اینکه ۵ شهرستان خراسان رضوی با توجه به ظرفیتهایی که دارند برخی مسائل برایشان در محصولاتی مانند جو، گندم، پنبه و پسته تبیین شده است.
وی افزود: در این طرح کشاورزان تحت کنترل و نظارت مجموعه جهاد کشاورزی قرار میگیرند و کلاسهای مورد نیاز برایشان به طور منظم برگزار میشود تا بتوانیم به عملکرد مورد نظر در واحد سطح برسیم.
بیشترین میانگین برداشت محصول پسته کشور مربوط به شهرستان سبزوار
معاون رییس سازمان و مدیر جهاد کشاورزی سبزوار با بیان اینکه در محصولاتی مانند جو، گندم و پنبه افزایش عملکرد داریم، گفت: بیشترین میانگین برداشت محصول پسته در کشور مربوط به شهرستان سبزوار است.
وی با بیان اینکه پسته کله قوچی مهمترین و قدیمیترین رقم منطقه است، اظهار کرد: درختان این رقم عمری بالغبر ۲۵ سال در منطقه دارند.
امانیان با اشاره به اینکه ۴۰ تا ۵۰ درصد پسته سبزوار مربوط به رقم کله قوچی است، خاطرنشان کرد: کشاورزانی که نتوانستند مدیریت داشته باشند به خصوص خرده مالکان متحمل خسارت شدند.
۹۵ درصد کشاورزی شهرستان خرده مالکی است
وی از کله قوچی، اوحدی، سفید فیضآباد، اکبری و فندقی به عنوان مهمترین ارقام پسته تولیدی سبزوار نام برد و گفت: متأسفانه بیش از ۹۵ درصد کشاورزی شهرستان خرده مالکی است و چون هر منبع آبی متوسط بین ۱۲ تا ۹۰ نفر مالک دارد عملاً هر ساعتی که چاهها خاموش شود مدار آبیاری به هم میریزد.
مدیر جهاد کشاورزی سبزوار افزود: علاوه بر خسارتی که به دلیل خاموشی چاه موتورها به محصولات وارد میشود خسارتهای بسیاری هم به تجهیزات و تأسیسات چاهها وارد میکند.
مجهز شدن ۸۰ حلقه چاه به پنلهای خورشیدی تا پایان سال
وی در همین خصوص به وضعیت اجرا پنلهای خورشیدی در شهرستان اشاره کرد و گفت: در این خصوص جلسات متعددی با کشاورزان خرده مالک و بزرگ مالک برگزار شده و تاکنون ۸ تا ۹ قرارداد منعقد و یک پروژه نیز اجرا شده است.
امانیان با اعلام اینکه اخیراً بانک مهر نیز تسهیلاتی را برای اجرای پنلهای خورشیدی به کشاورزان پرداخت میکند، افزود: امیدواریم تا دو ماه آینده شاهد اجرای پنلهای خورشیدی باشیم. ضمن اینکه قرارداد یک نیروگاه یک مگاواتی در شهرستان منعقد شده و دو نیروگاه دو مگاواتی دیگر هم در دستور کار داریم.
وی با تأکید بر اینکه چارهای جز رفتن به سمت پنلهای خورشیدی نداریم، اظهار کرد: گرچه کشاورزان تمایل به اجرای پنلهای خورشیدی دارند، اما به دلیل محدودیتهای مالی عملاً با مشکلاتی مواجهاند.
معاون رییس سازمان و مدیر جهاد کشاورزی سبزوار تصریح کرد: علیرغم خسارتهایی که به کشاورزان وارد شده و کاهش نقدینگی اما از سویی خرده مالکی موجب شده که استقبال کمتری از اجرای پنلهای خورشیدی بشود.
وی با اشاره به اینکه با استفاده از ظرفیت بنیاد علوی، بنیاد برکت و بانک مهر توانستیم تسهیلات خوبی را جذب کنیم، تصریح کرد: امیدواریم تا پایان سال ۷۰ تا ۸۰ حلقه از چاههای را مجهز به پنلهای خورشیدی کنیم.
امانیان از وجود ۴۶۱ حلقه چاه کشاورزی عمیق و نیمه عمیق در شهرستان خبر داد و گفت: اجرای پنلهای خورشیدی در جلوگیری از خاموشی چاه موتورها بسیار حائز اهمیت است.
آفت پسته دیگر دغدغه باغداران نیست
وی در ادامه از پسیل پسته به عنوان مهمترین آفت این محصول نام برد و گفت: پسیل پسته باعث مشکلات شدید در رشد و باروی درختان پسته و به دنبال آن ریزش برگ، جوانهها، کاهش محصول و خشک شدن درخت میشود.
مدیر جهاد کشاورزی سبزوار با بیان اینکه جلوگیری از خسارت بستگی به نوع مدیریت کشاورزان دارد، افزود: کشاورزان باید با مراقبتهای ویژه در زمانهایی که این آفت طغیان میکند بتوانند به خوبی مبارزه کنند.
وی اظهار کرد: اگر از آفت پسیل پسته غفلت شود، طی مدت کوتاهی ضمن اینکه محصول همین سال را از بین میبرد حتی محصول سالهای آینده را هم از بین میبرد.
وی با اشاره به اینکه با کلاسهای آموزشی که در این خصوص برگزار شده خوشبختانه کشاورزان نسبت به این افت آگاه هستند، خاطرنشان کرد: کشاورزان چون زمان طغیان را میدانند در موعد مقرر درخت را شستشو داده و با این آفت مبارزه میکنند.
معاون رییس سازمان و مدیر جهاد کشاورزی سبزوار با بیان اینکه در سبزوار آفت پسته دیگر دغدغه باغداران نیست، گفت: خوشبختانه این آفت به خوبی کنترل شده است.
وی در ادامه از فعالیت ۱۳ کارگاه پسته پاککنی در شهرستان خبر داد.
شهرستان سبزوار دارای ۳۵ هزار هکتار کشتزار، ۱۶ هزار هکتار عرصه باغی و حدود ۲۰ هزار بهرهبردار در این بخش است که سالانه حدود ۱۵۰ هزار تن انواع محصولات کشاورزی در این شهرستان تولید میشود.
انتهای پیام