احتمال تخمک گذاری در نزدیکی پریود موضوعی است که بسیاری از زنان درباره آن کنجکاو هستند. چرخه قاعدگی یکی از پیچیدهترین فرآیندهای بدن انسان است که با تنظیمات دقیق هورمونی کنترل میشود و در این مقاله، به گوشهای از اعجاب آن میپردازیم.
احتمال تخمک گذاری در نزدیکی پریود به طور معمول پایین است، زیرا تخمک گذاری عموماً در میانه چرخه قاعدگی (یعنی حدود دو هفته قبل از شروع قاعدگی بعدی) رخ میدهد، اما در برخی از زنان با چرخههای کوتاه یا نامنظم این احتمال وجود دارد که تخمک گذاری نزدیک به پریود نیز اتفاق بیفتد. عوامل مختلفی مانند استرس، تغییرات هورمونی یا تغییرات ناگهانی وزن میتوانند زمان تخمک گذاری را جلو یا عقب بیندازند و در نتیجه، باعث شوند تخمک گذاری شما در حوالی پریود تغییر زمان دهد.
پاسخ دکتر کتایون برجیس، جراح و متخصص زنان و زایمان و فلوشیپ نازایی: دوست عزیز تخمک گذاری حوالی اواسط سیکل یعنی ۱۳-۱۴ روز بعد از پریود اتفاق میافتد و نزدیک پریود بعدی دیگر تخمکی وجود ندارد و بلافاصله بعد از تخمک گذاری توان باروری تخمک کم میشود و تا ۲۴ ساعت هم بیشتر زنده نمیماند، اما این قضیه تضمین نمیکند که اگر نزدیک پریود، مقاربت بدون پیشگیری داشته باشید بارداری برایتان اتفاق نیفتد.
در این مقاله میخوانید:
- مراحل چرخه قاعدگی و تخمک گذاری
- نزدیک پریود احتمال تخمک گذاری وجود دارد؟
- علائم و نشانههای تخمک گذاری
- عوامل مؤثر بر زمان تخمک گذاری
- سوالات متداول
چرخه قاعدگی شامل سه مرحله اصلی است که در بدن زنان در طول تقریبی ۲۸ روز تکرار میشود. این مراحل به ترتیب عبارتند از:
- فاز فولیکولی: این فاز از اولین روز قاعدگی آغاز شده و حدوداً ۱۴ روز ادامه دارد. در این مدت، هورمون تحریک کننده فولیکولی (FSH) برای تولید فولیکولهای حاوی تخمک شروع به تحریک تخمدانها میکند. در نهایت، یکی از این فولیکولها غالب شده و تخمکی آماده برای تخمک گذاری میسازد.
- فاز تخمک گذاری: فاز تخمک گذاری تقریباً در میانه چرخه قاعدگی (حدود روز ۱۴ در یک چرخه ۲۸ روزه) رخ میدهد و هورمون لوتئینه کننده (LH) در آن افزایش شدیدی پیدا میکند که منجر به آزاد شدن تخمک از فولیکول میشود. این تخمک پس از آزاد شدن از تخمدان وارد لوله فالوپ شده و منتظر برخورد با اسپرم میماند. عمر تخمک تنها ۱۲ تا ۲۴ ساعت است و اگر در این مدت با اسپرم ترکیب نشود، از بین میرود.
- فاز لوتئال: این فاز پس از تخمک گذاشتن آغاز میشود و به مدت حدود ۱۴ روز ادامه مییابد. اگر تخمک بارور نشود، سطح هورمونها کاهش پیدا کرده و پوشش داخلی رحم تخریب میشود که باعث شروع دوره قاعدگی بعدی خواهد شد.
بیشتر بخوانید: بهترین قرص برای تنظیم هورمون های زنانه کدام است؟/ انواع قرص
بر اساس چرخه قاعدگی معمول، تخمک گذاری باید در میانه چرخه و حدود دو هفته قبل از شروع دوره بعدی قاعدگی رخ دهد. با این حال، همه افراد چرخههای دقیقی ندارند. برخی زنان به دلیل عدم تعادل هورمونی، سبک زندگی یا حتی بیماریهای خاص، چرخههای نامنظمی دارند که میتواند احتمال تخمک گذاری در نزدیکی پریود را بالا ببرد.
به طور کلی، زنانی که چرخههای کوتاه یا نامنظم دارند، ممکن است با تخمک گذاری دیرهنگام یا زودتر از موعد مواجه شوند. به طور مثال، اگر فردی چرخه کوتاه ۲۱ روزه داشته باشد، ممکن است تخمک گذاری او در فاصله کوتاهی قبل از قاعدگی بعدی رخ دهد. همچنین، عواملی مانند استرس یا تغییردر وزن بدن نیز میتوانند زمان تخمک گذاری را به پریود شما نزدیک کنند.
بیشتر بخوانید: علت پریود نشدن و حامله نبودن (چرا پریود نشدم؟)
شناخت علائم تخمک گذاری میتواند به زنان کمک کند تا روزهای باروری خود را با دقت بیشتری شناسایی کنند. برخی از نشانههای تخمک گذاری موارد زیر را شامل میشوند:
- تغییر در ترشحات دهانه رحم: معمولاً در حوالی تخمک گذاری، ترشحات واژن شفاف، لغزنده و کشسان میشود که شبیه به سفیده تخم مرغ است. این تغییر به دلیل افزایش سطح استروژن و آمادهسازی دهانه رحم برای حرکت اسپرم رخ میدهد.
- افزایش دمای پایه بدن: در زمان تخمک گذاری، دمای پایه بدن به میزان ناچیزی افزایش مییابد که این تغییرات را میتوان با اندازهگیری روزانه دما تشخیص داد. دمای پایه بدن پس از تخمک گذاری تا شروع دوره قاعدگی بالا باقی میماند.
- احساس درد یا ناراحتی در ناحیه شکم یا تخمدانها: بعضی از زنان در هنگام تخمک گذاری، درد خفیفی را در یک طرف شکم یا تخمدانهای خود احساس میکنند. البته این درد معمولاً موقتی است و بدون نیاز به درمان خاصی برطرف میشود.
بیشتر بخوانید: عوارض آمپول های تحریک تخمک گذاری چیست؟
برخی از عواملی که ممکن است احتمال تخمک گذاری نزدیک به پریود را افزایش دهند یا به طور کلی، زمان این فرآیند را تحت تاثیر قرار دهند، عبارتند از:
- اختلالات هورمونی: مشکلاتی مانند سندروم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) و دیگر اختلالات هورمونی میتواند بر نظم چرخه قاعدگی تأثیر بگذارد و باعث تغییر در زمان تخمک گذاری شود.
- تغییرات شدید وزن: افزایش یا کاهش شدید وزن میتواند تعادل هورمونی بدن را مختل کرده و زمان تخمک گذاری را تغییر دهد.
- استرس و تغییرات روانی: استرس میتواند باعث تولید هورمونهایی شود که بر چرخه قاعدگی و تخمک گذاری تاثیر میگذارند و کاری میکنند که پریود شما زودتر یا دیرتر از موعد مقرر رخ دهد.
- داروها: برخی داروها نیز میتوانند بر چرخه قاعدگی تأثیر گذاشته و زمان تخمک گذاری را تغییر دهند.
بیشتر بخوانید: چگونه زمان تخمک گذاری را تعیین کنیم؟
آیا تخمک گذاری نزدیک به پریود احتمال بارداری را افزایش می دهد؟
در صورت وقوع تخمک گذاری نزدیک به پریود، احتمال باروری همچنان وجود دارد، اما باید به این نکته توجه کرد که اگر فردی چرخههای نامنظم داشته باشد، پیشبینی دقیق زمان تخمک گذاری دشوارتر است. بنابراین، برای زنانی که چرخههای کوتاه یا نامنظم دارند، توصیه میشود که اگر قصد پیشگیری از بارداری دارند از روشهای محافظتی مناسب استفاده کنند.
آیا تخمکگذاری همیشه در میانه چرخه قاعدگی رخ می دهد؟
نه، تخمک گذاری به طور معمول در میانه چرخه قاعدگی و حدود ۱۴ روز قبل از پریود بعدی رخ میدهد، اما چرخههای قاعدگی میتوانند بسته به عوامل مختلف تغییر کنند. همانطور که گفتیم، تخمک گذاری در زنانی که چرخههای نامنظم یا کوتاه دارند، ممکن است زودتر یا دیرتر از زمان معمول اتفاق بیفتد.
چگونه بفهمیم که تخمک گذاری در نزدیکی پریود ما رخ داده است؟
زنان میتوانند با دنبال کردن تغییرات در ترشحات دهانه رحم، دمای پایه بدن و حتی علائم جسمی مانند درد خفیف در ناحیه تخمدانها زمان تخمک گذاری را تشخیص دهند. استفاده از کیتهای تخمک گذاری نیز میتواند به تعیین دقیقتر زمان تخمک گذاری کمک کند.
کلام آخر
هر چند که تخمک گذاری نزدیک به پریود به طور معمول رخ نمیدهد، اما برخی از شرایط مانند عدم تعادل هورمونی، تغییرات وزن یا استرس میتواند باعث تغییر زمان تخمک گذاری و وقوع آن در حوالی قاعدگی شود. شناخت علائم تخمک گذاری و استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری در صورت عدم تمایل به بارداری میتواند به زنان کمک کند تا با اطمینان بیشتری چرخه قاعدگی خود را مدیریت کنند.
برای اطلاعات بیشتر و آشنایی با متخصصان زنان، به کلینیک نی نی بان سر بزنید.
منبع:
healthline
منبع خبر "
نی نی بان" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد.
(ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.