به گزارش خبرنگار مهر، به تازگی خبرگزاری کیودو ژاپن گزارش داد که ایران و پاکستان از ساخت غرفه در اکسپوی ۲۰۲۵ ژاپن منصرف شده و به جای آن در غرفههایی که توسط برگزار کننده رویداد آماده شده، حضور پیدا میکنند.
ایران قصد دارد تا غرفه را از نوع A به X تغییر دهد و پاکستان هم میخواهد این غرفه را به نوع C تغییر دهد. برگزارکننده قرار است ۹ غرفه اجارهای تیپ ایکس بسازد، در حالی که تاکنون تنها سه کشور به جز ایران تصمیم گرفتهاند به غرفههای تیپ ایکس نقل مکان کنند.
غرفههای نوع A یک جاذبه کلیدی هستند که پیچیدگیهای طراحی زیادی دارد و هزینههای در نظر گرفته شده برای آنها مانند نیروی کار بر برنامههای ساخت غرفه توسط شرکت کنندگان تأثیر گذار است. تا کنون ۵۱ کشور در حال برنامه ریزی برای ساخت غرفههای خود از نوع A هستند.
بیش از ۱۶۰ کشور و منطقه و همچنین ۹ سازمان بین المللی تا ۱۸ ژوئن، مشارکت خود را در این نمایشگاه که از ۱۳ آوریل تا ۱۳ اکتبر سال آینده در یومهشیما، جزیره مصنوعی در خلیج اوزاکا در نظر گرفته شده است، تأیید کردهاند.
با وجود اینکه ۱۶۱ روز تا برگزاری اکسپوی ۲۰۲۵ اوزاکا کانسای ژاپن زمان باقی مانده است اما هنوز متولیان برگزاری نمایشگاههای خارجی از کشور صحبتی درباره برنامه ریزی های خود در این نمایشگاه نکردهاند.
این درحالی است که تا کنون ۷ جلسه در ستاد نمایشگاههای بین المللی پیرامون برگزاری این رویداد برپا شده است. از طرفی سایت مختص به پاویون ایران در این رویداد نیز گزارشی از کیفیت حضور ایران ارائه نکرده است.
با این وجود و در حالیکه وزارت میراث فرهنگی نیز بخشی از وظایف معرفی ایران را در این اکسپو دارد، هنوز اقدامی انجام نداده است. از سویی نامهای از طرف معصومه رضایی سرپرست دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری کشور با موضوع هماهنگیهای لازم برای حضور استان تهران در نمایشگاه اکسپوی ژاپن بخش هنرهای سنتی و صنایع دستی خطاب به مدیرعامل شرکت سهامی نمایشگاههای ایران نوشته شده است.
در این نامه آمده که اداره کل میراث فرهنگی استان تهران به دلیل نمایندگی و در اختیار داشتن اطلس جامع در تراز کیفی و مطلوب از همه هنرهای سنتی و صنایع دستی برای حضور در این نمایشگاه با تأمین آثار هنری و مدیریت اجرایی اعلام آمادگی کرده است و احسان دهقانی معاون صنایع دستی استان تهران را جهت هماهنگیهای لازم در حوزه هنرهای سنتی و صنایع دستی معرفی کرده است.
پاویون ایران از مدل A به X تغییر کرده و پیمانکار ژاپنی قرار است صرفاً ساخت سازه را انجام دهد
در این باره احسان دهقانی معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی استان تهران در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان کرد: این طور که مشخص است پاویون ایران از مدل A به X تغییر کرده و پیمانکار ژاپنی قرار است صرفاً ساخت سازه را انجام دهد و فضاسازی و دکور داخلی به عهده ایران است. چند ماه پیش مکاتبهای با ستاد نمایشگاهها داشتیم و درخواست برگزاری جلسه را دادیم و اعلام کردیم که تهران بسته متنوعی از هنرهای سنتی اصلی ایرانی و صنایع دستی اختصاصی را دارد و میتوانیم در شرق آسیا که مخاطبان آن موضوع هنر را خوب درک میکنند هم افزایی مثبت و چشم گیری را ایجاد کنیم.
دهقانی بیان کرد: وزیر میراث فرهنگی نیز یکی از استراتژیهای خود را مبارزه با ایران هراسی دانسته است. بنابراین باید از این فرصت طلایی استفاده کرد. چرا که اکسپو در مدت ۶ ماه بازدیدهای میلیونی دارد و از همه کشورها در آن شرکت میکنند.
وی افزود: شرکت نمایشگاهای تهران که مجری برپایی پاویون ایران شده است باید بتواند به این جلسات سرعت دهد اما به نظر میرسد در هفتههای اخیر جلسهای برگزار نشده است. امیدواریم این فرصت از دست نرود مانند اکسپوی دوبی یا قطر که فرصت سوزی شد و با وجود آنکه همه میگفتند کار انجام میشود ولی سهل انگاریها امتیاز حضور را از ایران گرفت. اما الان در فرصت باقی مانده میتوان برنامه ریزی کرده و حتی برای برگزاری کارگاه صنایع دستی یا معرفی هنرمند اقدام کرد.
پیش از این، اکسپو ۲۰۲۰ دوبی برگزار شد و ایران هم حضور یافت اما مدلی که ایران در آن شرکت کرد، نه فعالان گردشگری را راضی کرد و نه هنرمندان صنایع دستی را. به واقع اعلام شد که این پاویون نتوانست آن طور که باید ایران فرهنگی را معرفی کند. این درحالی است که دوبی نزدیک به ایران بود و مشکلات ژاپن را نداشت ولی بی برنامگی و داشتن چندین متولی موجب نابسامانی برنامهها در پاویون ایران شده بود.