چراغسبز هیئت وزیرانِ پزشکیان برای واردات آیفون، یکی از دستاورد ۷۰ روزه دولت چهاردهم است. این در حالی است که همچنان خبری از تعیین تکلیف آیین نامههایی همچون واردات خودروهای کارکرده نیست و به نظر میرسد به دست فراموشی سپرده شده است؛ بنابراین حالا زمان رونمایی از آیین نامه واردات آیفونهای آمریکایی به بازار است.
به گزارش سرویس اقتصادی «تابناک»، در شرایطی که هنوز چند ساعتی از خبر وزیر ارتباطات مبنی بر حلشدن مشکل رجیستری آیفون با تدبیر دولت وفاق نگذشته بود که نامهای با امضای معاون اول رئیسجمهور رسانهای شد که نشان داد هیئت وزیران در دولت چهاردهم، نرخ سود بازرگانی ۹۶ درصدی برای واردات آیفون به تصویب رساندهاند.
خبری که بلافاصله موجی از انتقاد مردم و فعالان بازار موبایل را برانگیخت که چرا دولت قصد دارد رقمی در حدود دو برابر بهای آیفون را از ما بگیرد. اما ساعاتی بعد در واکنش به گلایههای مطرح شده در فضای مجازی، سخنگوی دولت پزشکیان در فضای مجازی طی چند نوبت پیامِ اصلاح شده، ابتدا از اشتباه در نرخ تعرفه واردات خبر داد و چند دقیقه بعد دوباره نوشت: در مورد نرخ تعرفه واردات تصمیمگیری و در روزهای آتی به اطلاع شهروندان محترم خواهد رسید.
این صحبت سخنگو در شرایطی بود که صبح همان روز، نامهای با امضای معاون اول رئیسجمهور بر نرخ سود بازرگانی ۹۶ درصدی واردات تلفن همراه آیفون تاکید داشت. اما پیامهای سخنگوی دولت پایان ماجرا نبود و در اولین روز هفته، همتی وزیر اقتصاد در این باره نکات قابل تاملی به زبان آورد. وزیر اقتصاد در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه تعرفه واردات آیفون بیشتر از ۳۰ درصد نیست، اظهار داشت: تعرفه ۹۶ درصدی واردات آیفون مصوبه ما نبود و حتما اصلاح میشود.
همتی در حالی مصوبه امضا شده توسط معاون رئیسجمهور را گردن نگرفت و آن را قبول نکرد که در انتهای مصوبه هیئت وزیران به امضای عارف، نوشته شده بود که رونوشت این مصوبه به کلیه وزارتخانهها ارسال شده است.
مشخص نیست که در هیئت وزیران و تیم اقتصادی دولت چه خبر است، یک روز مصوبه ۹۶ درصدی نرخ سود بازرگانی واردات آیفون رسانهای میشود و روز دیگر، وزیر اقتصاد دولت چهاردهم، از اساس این مصوبه را انکار میکند و میگوید مصوبه ما نبود!
اظهارات ضدونقیض و پرابهام دولتیها در شرایطی است که پیشتر تابناک در گزارشی بیان داشت: دولت با واردات آیفون در سال آینده موافقت کرده است تا بتواند از حقوق ورودی بالای ۱۰۰ درصدی هر گوشی وارداتی، بخشی از منابع مالی ۲۶۴ هزار میلیارد تومانی از حقوق ورودی گمرکی را تامین کند.
این در شرایطی است که طبق آمار رسمی گمرک، در سال گذشته طی دوازده ماه، بیش از ۱۴ میلیون و ۶۸۸ هزار تلفن همراه به دو شیوه تجاری و مسافری وارد کشور شده بود که ارزش این میزان واردات، معادل ۳ میلیارد و ۲۰۲ میلیون دلار بوده است. رقمی که ۴.۵ درصد از ارزش کل واردات کشور در سال ۱۴۰۲ را به خود اختصاص داده بود و حالا دولت به دنبال بهره مندی از این کیک میلیارد دلاری واردات موبایل است تا حق و حقوق گمرکی و سود بازرگانی خود را کسب کند.
هرچند در خصوص میزان ارزی که بابت واردات تلفنهای آیفون در سال هزینه و از کشور خارج میشود، آمار رسمی در دست نیست؛ اما برخی برآوردها از رقمی بین ۸۰۰ تا ۹۰۰ میلیون دلار بابت واردات قاچاقی آیفون در سال حکایت دارد. رقمی که میتواند در سازوکار قانونی منجر به واردات آیفون به کشور شود و دولت نیز حقوق ورودی قابل توجهی از واردات آیفون بدست بیاورد تا بتواند بخشی از کسری بودجه اش در سال آینده را تامین کند.
حال باید منتظر ماند و دید که بالاخره دولت در مسیری که منجر به عقبنشینی از مصوبه نرخ سود ۹۶ درصدی شده است، از چه نرخی برای سود بازرگانی واردات آیفون رونمایی خواهد کرد؟ آیا همان نرخ ۳۰ درصدی که همتی وزیر اقتصاد از آن صحبت کرده است، نهایی میشود؟
این در حالی است که در کنار نرخ سود بازرگانی، حقوق گمرکی نیز باید لحاظ شود. حقوقی که دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۴، نرخ ۱۵ و ۳۰ درصدی پیشنهاد داده است و در مجموع با در نظر گرفتن نرخ سود بازرگانی ۳۰ درصدی، نرخ حقوق ورودی واردات آیفون، ۴۵ و ۶۰ درصد تعیین میشود. ارقامی که به آن ها، مالیات بر ارزش افزوده ۱۰ درصدی و هزینه رجیستری نیز افزوده میشود و در نهایت بهای تمام شده آیفون برای مردم همچنان بالاست و از قدرت خرید بسیاری از مردم بیشتر است. آیفونهایی که طبق گفته وزیر اقتصاد با دلار توافقی وارد میشود و با توجه به اینکه نرخ توافقی، نزدیک به نرخ بازار آزاد است، بهای آیفونهای وارداتی در ماههای آتی، تابعی از نرخ بازار آزاد ارز هستند و در نتیجه احتمالا قیمتها در بازار موبایل، دستخوش تغییرات میشوند.