به گزارش خبرگزاری مهر، سید محمد مهدی نور بخش در نشست ناترازی انرژی و فرصتهای سرمایه گذاری که در حاشیه نمایشگاه کیش اینوکس برگزار شد، اظهار کرد: این سامانه، ابزاری برای اجرای ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانشبنیان و الزام صنایع به تأمین بخشی از برق مصرفی خود از منابع تجدید پذیر است.
وی با بیان اینکه پس از بهرهبرداری از این پلتفرم، فرآیندهای مرتبط با بازار و بهینهسازی مصرف انرژی از طریق این سامانه مدیریت خواهد شد، افزود: این سامانه صنایع بزرگ با مصرف برق بالای یک مگاوات را ملزم میکند سالانه یک درصد از برق خود را از منابع تجدید پذیر تأمین کنند؛ البته این میزان تا سال پنجم به پنج درصد افزایش خواهد یافت.
دبیر ستاد انرژی معاونت علمی و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری با اعلام اینکه از محل اجرای این قانون در سال گذشته نزدیک به ۶۰ هزار میلیارد ریال منابع مالی فراهم شده که در صرف حمایت از انرژیهای تجدید پذیر سرمایه گذاری شده است، بیان کرد: ۵۰ درصد این منابع برای خرید تضمینی برق تجدید پذیر، ۲۵ درصد برای حمایت از مراکز فناورانه و ۲۵ درصد باقیمانده برای احداث نیروگاههای تجدید پذیر کوچکمقیاس تخصیص داده شده است.
وی در ادامه به نیاز فصلهای گرم سال برای مدیریت بارهای سرمایشی ساختمانها اشاره کرد و توضیح داد که مصرف برق واحدهای صنعتی به دلیل ناترازی کاهش مییابد، در حالی که ساختمانهای اداری و عمومی در همین زمان حدود چهار هزار مگاوات برق مصرف میکنند.
نوربخش با معرفی طرحی برای نصب چهار میلیون تجهیز اینترنت اشیا (IoT) گفت: این تجهیزات، با کنترل مرکزی میتوانند تا ۲ هزار مگاوات از بار شبکه را کاهش دهند؛ این فناوری در کشورهای پیشرفته بهکار گرفته شده و راهکاری مؤثرتر و کارآمدتر برای مدیریت هوشمندانه مصرف برق است.
وی ادامه داد: با سرمایهگذاری هشت میلیون دلاری میتوان به ظرفیت نیروگاهی مجاز معادل ۲ هزار مگاوات دست یافت؛ این اقدام به کاهش مصرف ۲ میلیارد مترمکعب گاز و جلوگیری از انتشار ۲ میلیون تن دیاکسید کربن کمک میکند.
این مقام مسئول در رابطه با نصب ۲ میلیون کنترل هوشمند در مناطق گرمسیری جهت شفافسازی مصرف و هزینههای انرژی گفت: اطلاعرسانی به مصرفکنندگان درباره هزینه و میزان انرژی، تأثیر قابلتوجهی بر بهینهسازی مصرف دارد.
وی همچنین از نصب کنتورهای هوشمند به عنوان یکی از تکالیف وزارت نیرو یاد کرد که به کاهش ۱۵ درصدی مصرف برق در مناطق گرمسیری کمک میکند؛ به گفته او این کنتورها که توسط فناوران داخلی تولید شدهاند، میتوانند نوع بارهای فعال را تشخیص داده و امکان اعمال نظامهای تشویقی یا جبرانی را فراهم کنند.
نوربخش همچنین درباره هوشمندسازی شبکه توزیع آب شرب در جزیره قشم و استان خراسان رضوی توضیح داد: این طرح، با استفاده از فلومترها، سنسورها و شیرهای هوشمند، مدیریت مصرف آب و برق را بهبود میبخشد و میتواند به کاهش ۳۰ درصدی مصرف برق و ۱۵ درصدی آب منجر شود.
وی در ادامه به مصرف بالای کولرهای فرسوده در مناطق گرمسیری اشاره و بیان کرد: تعویض بیش از چهار میلیون کولر پنجرهای فرسوده میتواند به صرفهجویی قابل توجهی در برق منجر شود و معادل یک نیروگاه ۲ هزار مگاواتی عمل کند؛ پیشنهاد داریم صنایع بزرگ مانند فولاد در این طرح مشارکت کنند.
دبیر ستاد انرژی معاونت علمی و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری درباره چالش چاههای کشاورزی استان خراسان جنوبی گفت: بیش از ۵۰ درصد برق مصرفی این استان مربوط به چاههای کشاورزی با راندمان کمتر از ۲۰ درصد است که با استفاده از پمپهای جدید، راندمان این چاهها میتواند تا ۶۰ درصد افزایش یابد.
وی همچنین به طرح نصب پنلهای خورشیدی در مزارع برای رفع مشکلات قطع مکرر برق پرداخت و گفت: کشاورزان به تأمین برق مستقل تمایل زیادی دارند و وزارت نیرو برای تشویق آنان بخشنامههای حمایتی صادر کرده است.
نوربخش در توضیح برخی از تسهیلات و امکانات برای شرکتهای دانشبنیان و طرحهای فناورانه اظهار کرد: دستگاههای اجرایی میتوانند از امکان ترک تشریفات پیش بینی شده در قانون برای ارائه تسهیلات استفاده کنند؛ به عنوان نمونه، طرحهای اشتغالزایی و فناوری پیشرفته میتوانند از تسهیلات بانکی بهرهمند شوند؛ اعداد و ارقام اختصاصیافته به این طرحها در سال ۱۴۰۳ قابل توجه بوده و همچنان روند افزایشی داشته است.
وی درباره اعتبار مالیاتی ماده ۱۱ قانون جهش دانشبنیان افزود: هر شرکت مالیات پرداز میتواند به جای پرداخت صد درصدی مالیات، آن را به توسعه بخش فناوری اختصاص دهد که این ظرفیت مناسبی برای رشد فناوری است.
نوربخش خاطرنشان کرد: در حال حاضر حدود ۷۰ تا ۸۰ صندوق پژوهش و فناوری وجود دارد که سرمایهگذاریهای مختلفی برای طرحهای کلان ملی انجام میدهند.
وی در پایان تاکید کرد: صندوق نوآوری و شکوفایی و معاونت علمی و فناوری از شرکتهای دانشبنیان به طور مستقیم حمایت میکنند و تسهیلات ویژهای برای توسعه این شرکتها فراهم شده است.