به گزارش همشهری آنلاین، صبح امروز تصویری عجیب از جمعیت بسیار زیاد سگهای ولگرد در شهرک ولیعصر بجنورد منتشر شد. تصویری که تجمع حداقل ۱۲ سگ ولگرد را نشان میدهد و باعث نگرانی ساکنان منطقه شده است.
این در حالی است که طی سالهای اخیر، معضل سگهای ولگرد در ایران به یکی از چالشهای جدی در حوزه مدیریت شهری و بهداشت عمومی تبدیل شده و در بسیاری از شهرها و روستاهای کشور نگرانیهایی از جمله تهدیدهای بهداشتی، افزایش موارد گزش و حتی بروز بیماری مرگبار هاری را به دنبال داشته است.
سگهای ولگرد و افزایش جمعیت آنها منجر به بالارفتن احتمال انتقال بیماریهای خطرناک از حیوان به انسان میشود. هاری، عفونتهای انگلی، بیماریهای استخوانی و مرگ، از جمله عوارض سگگزیدگی است که در این بین هاری نگرانکنندهتر است.
اوایل آبان امسال محمدرضا شیرزادی، رئیس گروه مدیریت بیماریهای قابل انتقال بین حیوان و انسان وزارت بهداشت اعلام کرد سگها مهمترین عامل انتقال بیماری مرگبار هاری به انسان هستند.
بر اساس آمارهای وزارت بهداشت هم آمار سگ گزیدگی در ایران از حدود ۱۵ هزار نفر مورد در سال ۱۳۶۶ به بیش از ۲۴۸ هزار مورد در سال ۱۴۰۱ رسیده که حاکی از افزایش ۱۶ برابری سگ گزیدگی در در ۳۵ سال اخیر است.
بنابراین با توجه به روند افزایشی جمعیت سگهای ولگرد، بهتر است به چند نکته مهم درباره سگگزیدگی بدانید.
اگر فردی در معرض گزش قرار گرفت، باید کاری کرد که حیوان بیشتر تحریک نشود تا به فرد حملهور شود و بیحرکت ماندن منجر به کاهش میزان گزش خواهد شد. البته حداقل گزش و خراش معمولی هم ممکن است هاری را منتقل کند.
در همان لحظه پس از گزیده شدن، محل گزیدگی را باید فوری و در حد ۳۰ دقیقه با آب و صابون شستوشو داد و اگر زخم گزیدگی یا خراش، خونریزی دارد، با یک باند یا حوله تمیز به آن ناحیه فشار وارد کنید تا خونریزی متوقف شود.
در صورت امکان هم از دستکشهای لاتکس یا لاستیکی تمیز برای محافظت از خود و جلوگیری از عفونی شدن زخم استفاده کرد و در کوتاهترین زمان هم فرد به مرکز بهداشت انتقال یابد تا واکسنهاری به او تزریق شود.
تورم خیلی شدید گلو و غدههای لنفاوی مختلف، ریزش بزاق، تار شدن دید و ضعف بینایی، وحشت از آب، ناتوانی در نوشیدن، در برخی موارد هم پرخاشگری و نداشتن تعادل از علایم هاری هستند. هرقدر محل گزش دورتر از سر باشد، ویروس دیرتر به سر میرسد و علایم دیرتر شروع میشود. حتی ممکن است یکی دو ماه طول بکشد که ویروس به سر برسد و علایم شروع شود.
البته باید این را بدانیم که بیماریهاری از زمانی که علایمش شروع میشود، دیگر درمان ندارد و صد درصد به مرگ فرد منجر میشود. یعنی فقط میتوان پیشگیری کرد. پس بهتر است فرد گزیدهشده حتما در زمان طلایی به مراکز درمانی انتقال داده شود.
بیشتر بخوانید
ماجراهای باورنکردنی از سگهای ولگرد!
سگهای قاتل زیر سایه حامی نماها
چه زمانی سگ گزیدگی باعث مرگ میشود؟
تهدید تعادل طبیعت
البته افزایش سگهای ولگرد نه تنها سلامت انسانها که به طور کلی تعادل طبیعت را هم تهدید میکند. سال گذشته بود که عباس محمدی، کارشناس و فعال محیط زیست از وجود حداقل سه میلیون سگ ولگرد سرگردان در ایران خبر داد و گفت: افزایش تعداد این سگها، تکثیر حیوانات دیگر را متخل میکنند، از خزندگان مانند مار گرفته تا کبک مورد حمله سگ قرار میگیرند، حتی به محیطبانان هم حمله میکنند. مقالههای زیادی هم وجود دارد که میگوید فقط صرف حضور سگ در جنگل منجر به استرس پرندگان میشود و آنها تخم جوجههای خود را رها میکنند.