در چند روز گذشته دولت در مورد جلوگیری از مازوت سوزی در نیروگاهها به دلیل آلودگی زیست محیطی آن و در مقابل قطع برنامه ریزی شده برق در نقاط مختلف کشور دست به اطلاع رسانی زده و به نوعی اطلاع رسانی قبل از اقدام جهت آمادگی مردم انجام داده است.
واقعیت این است که در سالهای گذشته و با شروع فصل سرما و کمبود گاز طبیعی دولتها به جهت برقرار ماندن جریان برق اقدام به جایگزینی موقتی سوخت مازوت به جای گاز طبیعی در برخی نیروگاهها می کردند تا بدینوسیله جریان پایدار برق برقرار بماند.
حال دولت آقای پزشکیان درطلیعه اولین زمستان خود و در مواجه با ناترازی در تولید و مصرف گاز تصمیم دیگری گرفته و از خیر تولید برق مازوتی گذشته تا از شر آلودگی ناشی از آن خلاصی یابد.
این تصمیم دولت دارای جنبه های مثبت ومنفی مختلفی می تواند باشد که گوشه ای از آنها درزیر آورده می شوند :
نقاط قوت طرح :
1- جلوگیری از آلودگی هوا و در نتیجه تامین سلامت فضای تنفسی مطلوب برای مردم بویژه ساکنان شهرهایی که نیروگاهها ی حرارتی در آنجا مستقر هستند.
2- الزام و مجبور شدن عملی دولت به ایجاد نیروگاههای بیشتر در سطح کشور به جهت رفع ناترازی تولید برق .
3- توجه ملی به تامین برق از طریق نیروگاههایی با کمترین آلودگی زیست محیطی همچون نیرگاههای برق آبی ، هسته ای و... .
4- توجه ویژه و سوق دادن کشور به سمت تامین انرژی از نیروگاههای پاک و تقریبا فاقد آلودگی زیست محیطی و در عین حال پایدار شامل نیروگاههای خورشیدی ، بادی و ... .
5- سوق دادن مردم و دولت به سمت صرفه جویی هر چه بیشتر در مصرف انرژی اعم از گاز و برق و البته الزام دولت و مجلس به ایجاد بسترهای قانونی ، مالی و فناوری که در نهایت منجر به عدم تولید و عرضه وسایل برقی و گازسوز پر مصرف و جایگزینی این محصولات پر مصرف با کالاهای با مصرف بهینه و حداقلی گردد و... .
و در مقابل این مزایای طرح فوق الذکر می توان بویژه در این شرایط زمانی تبعاتی ار نیز بر این کار متصور شد که شامل موارد زیر می باشد :
1- اولین مشکل طرح که البته در صورت مسئله هم آمده بهایی است که مردم و صنایع مختلف باید بابت عدم مازوت سوزی متحمل شوند که آن هم قطع برق می باشد.
2 - با توجه به اینکه قطع برق بیشتر در تابستان اتفاق می افتاد با اجرای این طرح زمستان هم به زمان های قطع برق اضافه می شود واین یعنی هر ضرر و زیانی که بویژه صنایع و واحدهای تولیدی در تابستان متحمل می شدند باید در 2 ضرب شود.
3 - همواره در چند سال گذشته در فصول سرد سال و با توجه به کمبود گاز و به جهت عدم قطع گاز خانگی ، این صنایع بودند که گازشان قطع می شد و اینک باید با قطع برق هم دست و پنجه نرم کنند و این یعنی تعطیلی عملی تولید در کشور.
4- با قطع برق خانگی بویژه در زمستان چند اتفاق می افتد که بایستی به دقت به تبعات آن فکر شود :
اول اینکه آسانسورها ، درهای برقی پارکینگ ها و مغازه ها قابل استفاده نخواهند بود و این مسئله در شهرهای بزرگ و بویژه آپارتمانها ی بلند مرتبه به شدت آزار دهنده خواهد بود .
دوم : با قطع برق سیستم گرمایشی خانواده هایی که از سیستم پکیچ و رادیاتور و یا سیستمهای گرمایشی دیگر که نیاز به جریان برق دارند ، از کار افتاده و همچنین آب گرم هم در دسترس نخواهد بود ؛ واین مسئله بویژه برای خانواده هایی که فرزند خردسال دارند و با توجه به سردی هوا می تواند کاملا مسئله ساز باشد.
سوم : در اکثر آپارتمانها و با توجه به کمبود فشار آب و تامین فشار لازم با پمپ ، عملا دسترسی به آب هم با قطع برق و از کار افتادن پمپها اتفاق خواهد افتاد.
حاصل جمع همه اینها یعنی ایجاد نارضایتی گسترده در مردم آن هم در شرایطی که مردم به اندازه کافی گرفتاری دارند و مسائلی مانند گرانی و تورم حسابی آنها را شاکی کرده است. دولتمردان دانای ما بایستی بسیار دقت کنند که ایجاد این حجم بزرگ از نارضایتی دست ساز آن هم در شرایطی که هم اکنون در آن هستیم که به بیشتر از هر زمان دیگر در آستانه درگیری احتمالی با دشمن صهیونیستی قرار گرفته ایم ، می تواند ناثواب و دور از عقل و منطق تلقی گردد.
به هر حال امیدواریم که دولت محترم همه جوانب این پروژه خود را در نظر گرفته باشد و کار به گونه ای پیش نرود که هم قطعی برق را به مردم تحمیل کند، هم باعث ایجاد نارضایتی در مردم شده و هم در نهایت مجبور به مازوت سوزی مجدد در نیروگاهها گردد