به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مهسا گلستانی ۳ ماه قبل بهصورت فرزندخوانده به خانوادهای کاشمری سپرده شد. اما چندی پیش با علائم کبودی و شکستگی بر روی بدن در یکی از مراکز درمانی کاشمر جانباخت.
سید جواد حسینی رئیس سازمان بهزیستی کشور در مورد جزییات پرونده خانم گلستانی گفت: سازمان بهزیستی یک سازمان انسانی، عاطفی، امدادی، حمایتی و اورژانسی است که بعد از سازمان زندانها تنها دستگاهی است که به مراقبت و نگهداری از افراد مشغول است. البته گاهی حوادث ناگوار نیز رخ میدهد. ما اکنون ۸۵۰۰ کودک فاقد سرپرست موثر در ۶۲۷ مرکز نگهداری میکنیم. طی ۱۲ تا ۱۵ سال گذشته ۲۵ هزار کودک را به فرزند خواندگی سپردیم و این تنها حادثه رخ داده است.
دکتر حسینی ادامه داد: تنها در سال گذشته ۲۵۰۰ کودک که ۶۰۰ نفر آنها دارای بیماری و نیاز به پیگیری درمان داشتند به فرزندخواندگی سپرده شده اند. ما سپاسگزار تمامی همکاران خود و قدردان زحمات آنها هستیم، اما از کنار هیچ قصوری به سادگی عبور نمیکنیم.
وی تاکید کرد: ما در سازمان ۴ مدل را برای واسپاری در دستور داریم که اولویت با خانواده زیستی و بازپیوند آنهاست. دوم خانواده جایگزین و سوم فرزندخواندگی و چهارم خانواده میزبان است.
دکتر حسینی با بیان اینکه خانم گلستانی به فرزندخواندگی سپرده شده و در مرحله آزمایشی بود گفت: مراحل فرزندخواندگی به ترتیب: ثبت درخواست در سامانه، مصاحبه، بازدید از منازل، مشاوره اختصاصی فرزند پروری، ارائه عدم سوءپیشینه، گواهی سلامت روان و جسم، گواهی عدم اعتیاد، تشکیل کمیتههای شهرستان و استان، آشنایی کودک و خانواده و در نهایت واسپاری آزمایشی با حکم قاضی است.
وی ادامه داد: خانم گلستانی متولد ۱۳۹۲ همراه برادر ۵ ساله اش به علت عدم صلاحیت والدین با حکم دادگاه به بهزیستیسپرده شده بودند. در ادامه خانوادهای درخواست فرزندخواندگی برادر ۵ ساله را داشت و بعد از طی تمام فرآیند ذکر شده او را به فرزندخواندگی گرفت.
رییس سازمان بهزیستی گفت: این خانواده بعد از اطلاع وجود خواهر، درخواست فرزندخواندگی خانم گلستانی را ارائه کرد و با طی مراحل و باحکم قاضی به صورت آزمایشی به صورت آزمایشی واگذار شد. در این مرحله باید بازدیدهایی صورت میگرفت که انجام شده است. در این بازدیدها کارشناس به اختلافات مادر و دختر پی میبرد و آنها نیز به اختلاف اذعان میکنند. گزارش اختلاف تهیه و به شهرستان و استان ارائه میشود.
رییس سازمان بهزیستی گفت: پرونده در حال بررسی بود که کودک با علائم کودک آزاری به بیمارستان منتقل میشود و فوت میکند.
وی با بیان اینکه بهزیستی همکاری نزدیکی با دستگاه قضا دارد گفت: همچنان منتظر گزارش پزشکی قانونی هستیم، اما باید از خود بپرسیم که آیا فرآیندهای ما برای فرزندخواندگی درست انجام شده است؟ آیا اشکالات فردی بوده و در انجام وظیفه قصور شده است؟
دکتر حسینی با بیان اینکه علائم کودک آزاری در فرزند پسر نیز مشاهده شده است گفت: بلافاصله پسر ۵ ساله از خانواده جدا و تحویل مرکز بهزیستی شد. همچنین تمام مستندات پرونده از اظهارات و گزارشات کارماندان تا اسناد فرآیند واگذاری توسط حراست جمع بندی و به دستگاههای قضایی مرتبط ارائه شد.
وی با بیان اینکه دو تیم مجزا شامل یک تیم استانی و یک تیم کشوری از سوی بهزیستی به کاشمر اعزام شدند و پرونده را بررسی کردند گفت: مشخص شد که در آن دوره ۶ ماهه بازدید انجام و گزارش اختلاف توسط مددکار تهیه شده است، اما گزارش آنطور که باید از سوی رییس شهرستان و معاون اجتماعی استان جدی گرفته نشده است.
دکتر حسینی تاکید کرد: بر این اساس امروز مدیر شهرستان و معاون اجتماعی استان عزل و ۵ نفر به هیأت تخلفات معرفی شدند تا اشد محازات برای آنها در نظر گرفته شود. ما ضمن اینکه قدردان زحمات تک تک همکاران هستیم، اما قاطعانه اعلام میکنیم برای ما جان تک تک افراد اهمیت دارد، جان یک نفر مانند جان تمام انسان هاست و به همین علت از هیچ قصوری به سادگی عبور نمیکنیم.
رییس سازمان بهزیستی تاکید کرد: همچنین بعد از این رخداد ناگوار ۴ اقدام در دستور کار قرار گرفت. اول در جلسات مشترک با دستگاه قضا فرآیند فرزند خواندگی بازنگری میشود. دوم در همین هفته فرآیندهای درون سازمانی با رویکرد خانواده محوری مجددا بازنگری میشود. سوم طی یک ماه آینده با همکاری تشکلهای مردمی شیوه نظارت توسط تشکلها بر فرزندخواندگی در کنار نظارت بهزیستی تدوین میشود و چهارم با راه اندازی سامانه جامع کودکان و سامانه صدور و تمدید مجوزها بخش مهمی از نظارتها تا ۴ ماه آینده به صورت الکترونیکی ثبت خواهد شد.