به گزارش خبرگزاری مهر، نشست مشترک دستگاه قضائی با شورای عالی انقلاب فرهنگی با موضوع حکمرانی فرهنگی - اجتماعی با حضور حجتالاسلام والمسلمین سعید سعدی رئیس امور فرهنگی قوه قضائیه، حسن بنیانیان رئیس سابق کمیسیون پیوستنگاری فرهنگی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی و جمعی از رابطان فرهنگی سازمانهای تابعه دستگاه قضائی برگزار شد.
حجتالاسلام والمسلمین سعید سعدی رئیس امور فرهنگی معاونت منابع انسانی و امور فرهنگی قوه قضائیه در این نشست، با بیان اینکه عملکرد دستگاه قضائی به عنوان یکی از سربرنامههای فرهنگی شناخته میشود، اظهار کرد: فرهنگ به معنی علم، ادب، دانش و رسوم است. واژه فرهنگ قرنها قبل در معانی متنوع به کار گرفته میشد.
وی افزود: فردوسی در برخی موارد واژه فرهنگ را به عنوان آموختن به کار گرفته است. در زبان فارسی و زبان معیار ما واژه فرهنگ جایگاه بسیار مهمی دارد و برخی بزرگان ادب همچون منوچهری دامغانی فرهنگ را به مثابه عدل و داد دانستهاند.
حجتالاسلام والمسلمین سعدی تصریح کرد: فرهنگ نظامواژهای است از عقاید و باورهای اساسی و ارزشها و الگوهای ریشهدار دیرپا و مصنوعات که ادراکات، رفتار و مناسبات جامعه را جهت و شکل میدهد و هویت آن را میسازد.
مذهب تأثیرات شگرفی بر فرهنگ اجتماع دارد
وی با تاکید بر تأثیرات فرهنگی مذاهب و باورهای مذهبی در فرهنگ مردم، گفت: مذهب تأثیرات شگرفی بر فرهنگ اجتماع دارد و فردی که کار فرهنگی میکند نمیتواند از اهمیت مذهب در این زمینه چشمپوشی کند.
رئیس امور فرهنگی قوه قضائیه عنوان کرد: امروزه از فرهنگ در قاموس و عرف سیاست به عنوان قدرت نرم یاد میشود چرا که قدرت نرم توانایی شکلدهی به ترجیحات دیگران را دارد و جنس آن از نوع اقناع است؛ به نحوی که امروزه این قرائت از قدرت در مقابل قدرت سخت که توأم با اجبار و خشونت است به کار میرود.
وی با اشاره به آثار ناشی از توجه به قدرت نرم یا فرهنگ، تاکید کرد: کسب وجهه و اعتبار، نفوذ در افکار عمومی، اقناع و تأثیرگذاری در اندیشهها، جهتدهی و تعیین رفتارها و عملکردها از مهمترین آثار ناشی از توجه به قدرت نرم در جامعه است. باید توجه داشت که بکارگیری قدرت نرم یا فرهنگ به تناسب میزان اهمیت فرهنگ، هویت فرهنگی، عرصههای فرهنگی، جایگاه، امکانات، فرصتها و ظرفیتهای فرهنگی هر کشور متفاوت است.
حجتالاسلام والمسلمین سعدی در رابطه با گستره شمول پیوست فرهنگی در اجتماع گفت: تهیه و تدوین پیوست فرهنگی شامل طرحهای مهم و کلانی است که یا در حال طراحی و یا در حال اجرا هستند.
وی اضافه کرد: در اجرای طرحهای مهم و کلان مشمول پیوست فرهنگی باید به گستردگی و اهمیت نوع تأثیرات فرهنگی طرح و همینطور جمعیت تحت پوشش و تاثیرپذیر از طرح توجه داشت.
مهمترین ابعاد پیوست فرهنگی
رئیس امور فرهنگی قوه قضائیه فرهنگپژوهی، آسیبشناسی فرهنگی، آیندهپژوهی فرهنگی، دینپژوهی فرهنگی و موضوع و مسئلهشناسی فرهنگی را از مهمترین ابعاد پیوست فرهنگی برشمرد و گفت: پیوستنگاری فرهنگی در موضوعات قوه قضائیه در واقع توجه به پیامدهای فرهنگی دادرسی در مراحل مقدماتی، رسیدگی و انشای رأی صادره است. در این راستا نحوه دستگیری و تفهیم اتهام متهمان، چگونگی مواجهه با خانواده آنان، چگونگی مواجهه با ارباب جراید و رسانههای داخلی و خارجی، نحوه اطلاعرسانی از آرای صادره و توجه به آرای خلاقانه در حوزه مجازاتهای جایگزین حبس در دستگاه قضائی بسیار با اهمیت است.
وی با اشاره به چالشهای پیشرو در موضوعات و مقولات فرهنگی، تاکید کرد: برخی مدیران بسیاری اوقات مسئله فرهنگ را به عنوان یک تخصص نمیبینند و این یکی از مهمترین چالشهای پیش روی ماست در حالی که در مسائل و موضوعات فرهنگی نیز مانند سایر مسائل باید به متخصص آن مراجعه کرد.
پیوست نگاری فرهنگی برای تمامی اقدامات دستگاه قضا ضروری است
حجتالاسلام والمسلمین سعدی نشناختن تأثیرات متقابل فرهنگ، سیاست و اقتصاد بر یکدیگر را یکی دیگر از آسیبهای حوزه فرهنگ برشمرد و خاطرنشان کرد: باید به این باور برسیم که موضوعات و مسائل سیاسی و اقتصادی بر فرهنگ مردم اثرگذار است و باید برای این برنامهریزی کرد.
به گفته وی آشنایی ناقص اکثریت مدیران اجرایی از مفهوم فرهنگ و فرهنگسازی، نگاه حداقلی به موضوع فرهنگ در حد برگزاری شعائر و مناسک و نگرانی از افشای نقاط ضعف مدیران یا کارفرمایان از رهگذر مطالعات پیوستنگاری از دیگر موانع و چالشهای در حوزه پیوستنگاری فرهنگی است.
وی تاکید کرد: پیوست نگاری فرهنگی برای تمامی اقدامات دستگاه قضا ضروری است و قوه قضائیه در تبیین مؤلفههای فرهنگی نقش اثرگذار و مهمی را ایفا میکند.
باید از حکمرانی فرهنگی برای تربیت مدیران سالم استفاده کنیم
رئیس امور فرهنگی قوه قضائیه اصلاح آثار فرهنگی طرحها و افزایش نقش سازنده آن، تربیت نسل تازهای از نیروی انسانی کیفی در حوزه فرهنگ، تسهیل در روند تحولات فرهنگی مثبت در جامعه، شناسایی و بهرهوری بیشتر از ظرفیتهای فرهنگی جامعه و کمک به سالمسازی فرهنگ سازمانی دستگاههای اجرایی را از مهمترین آثار مثبت پیوستنگاری فرهنگی برشمرد و گفت: باید از حکمرانی فرهنگی در زمینه تربیت مدیران سالم، متعهد و دلسوز و همچنین سالمسازی فرهنگ دستگاههای اجرایی بهره برد.
وی در پایان با اشاره به تأکیدات مکرر مقام معظم رهبری به موضوعات و مقولات فرهنگی، بیان کرد: مسئولان و متولیان فرهنگی در قوه قضائیه و سازمانهای تابعه باید به این موضوع توجه ویژه داشته باشند و به اجرای پیوست فرهنگی و اجتماعی در سازمانهای متبوع خود کمک کنند.
در ادامه این نشست فعالان فرهنگی و مدعوین به بیان نقطه نظرات خود پیرامون مسائل و موضوعات فرهنگی پرداختند.