اجازه نمی‌دهیم جریان بیرونی، ایران را در مقابل آژانس قرار دهد

صدا و سیما جمعه 25 آبان 1403 - 13:43
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: ما نباید اجازه دهیم که جریان بیرونی، ایران را با آژانس در مقابل هم قرار بدهد، ما همواره در چارچوب مقررات با آژانس رفتار کردیم و تاکنون آژانس نتوانسته دلیلی بر انحراف ایران پیدا بکند.

: گفتگوی ویژه خبری

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، شبکه سراسری خبر در برنامه گفتگوی ویژه خبری  با موضوع: سفر گروسی به ایران میزبان آقای مهندس محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی بود.

سؤال: سفر آقای گروسی به تهران، دیدار‌هایی که صورت گرفته است، اهداف جزئی و کلی این سفر و این سفر درحالی انجام شده است که سیاست جمهوری اسلامی ایران، همچنان پیشبرد و براساس اقدام راهبردی مجلس دارد پیش می‌رود. آیا سفر آقای گروسی با موضع محدودسازی توان هسته‌ای به ایران است و بر این اساس مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به تهران سفر کرده اند؟
اسلامی: نه همچنین هدفی هم در قانون آژانس و هم در قانون جمهوری اسلامی ایران اصلاً قانونی نیست و محدودسازی اصلاً معنا و مفهوم ندارد. آن چیزی که مطرح است و باید مورد توجه قرار بگیرد این است که چارچوب ارتباط ما و آژانس بین المللی انرژی اتمی، پادمان، معاهده پادمان و معاهده ام پی تی است که هر دوی اینها در ایران به قانون تبدیل شده است و ما به آن پایبند هستیم و آن را رعایت می‌کنیم. آژانس هم در چارچوب همین مقررات بر ما نظارت دارد، نظارت آن هم مستمر است. تعاملات و رفت و آمد‌ها در این ارتباط بدون هیچگونه مانع و محدودیتی برقرار است و آژانس نظارت خودش را اعمال می‌کند و برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران را نظارت می‌کند. سفر آقای گروسی به ویژه از وقتی که بعد از شهادت مرحوم آیت الله رئیسی که دولت جدید در ایران تشکیل شد، همواره یک نهاد مرتبط با جمهوری اسلامی ایران که یک نهاد بین المللی و وابسته به سازمان ملل متحد است، علاقمند است و پیگیری می‌کند و اشتیاق نشان می‌دهد که بیاید و ملاقات کند و دیدگاه‌های دولت جدید و مقامات جدید را بشنود و بتواند با درک مواضع برای تنظیم روابط خودش را آماده کند. پس هدف دیدار و آشنایی با دیدگاه‌های رئیس جمهور محترم جدید، دکتر پزشکیان و دولت جدید بود که با این اهتمام و با این پیش فرض ایشان متقاضی این سفر بود که در فرآیندی که برای این سفر تصمیم گیری شد، به این جمع بندی رسیدیم که در این مقطع زمانی ایشان به ایران سفر کند.

 
سؤال: از جانب ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران، دکتر پزشکیان که اشاره کرده بودند در دیدار‌های امروز، که جمهوری اسلامی ایران پیش‌تر حسن نیت خودش را ثابت کرده است و آمادگی لازم را دارد برای اینکه ابهامات و شبهات لازم را در حوزه انرژی اتمی برطرف کند. بپردازیم به موارد باقی مانده‌ای که آژانس بین المللی انرژی اتمی مدعی است که حل و فصل نشده است. این موارد کدام موارد هستند و جمهوری اسلامی ایران برای برطرف شدن آنها با آژانس بین المللی انرژی اتمی چه همکاری‌هایی کرده است و در دستور کار دارد؟
اسلامی: سؤال بسیار مهمی است. این ادعایی واژه دقیق و درستی است که ما به آن توجه داشته باشیم که این موارد ادعایی است. چون کل موارد ادعایی و بهانه‌هایی که علیه جمهوری اسلامی ایران اقامه کرده اند و اینها را با توطئه‌ها و شیوه‌های گوناگون از طریق سیاست فشار حداکثری در کشور با اعمال تحریم‌ها روا داشته اند، اینها همه ریشه در جریان‌هایی است که هم منافقین و ضد انقلاب و هم سرویس‌هایی مانند موساد، اینها به صورت ترکیبی برای جمهوری اسلامی ایران پرونده سازی کرده اند و این نوع پرونده سازی و این نوع مکان‌های ادعایی اینها ۲۰ سال بیشتر موجب مذاکره شد که ایران مذاکره کند برای رفع این اتهام ها. همه اینها در غالب مذاکراتی که ۲۰ سال طول کشید، خلاصه اینها شد سند برجام. در این سند برجام این مکان‌های ادعایی در غالب پی ام دی، بسته شد. یعنی با تعاریفی که شد و با بازرسی‌هایی که صورت گرفت و با جمع بندی که صورت گرفت، یکی از آورد‌های سند برجام، کنار گذاشتن این مکان‌ها و موارد ادعایی بود که در غالب پی ام دی صورت گرفت. وقتی که ترامپ در آن مقطع زمانی در دوره ریاست جمهوری، ایشان از برجام خارج شد و حضور امریکا را در معاهده برجام باطل کرد و بعد دولت بعدی ایشان که بایدن آمد و آنها اراده کردند که به برجام برگردند، در فرآیند مذاکرات اینها اینگونه مطرح کردند که ما چند تا از این مکان‌ها فقط بیاییم یک بازدیدی کنیم و بعد دیگر کاری نداریم. دولت ایران هم به آنها گفته بود اینها قبلاً در دستور کار بوده است و اینها بسته شده است. اینها اظهار کرده بودند که نه ما فقط یک بازدیدی می‌کنیم و می‌رویم. همه اینها دوباره بهانه کردند با این بازدید کردند دوباره شروع کردند همان کهنه را نو کردند و از زیر خاک و اینها بیرون کشیدند و شروع کردند به جنجال آفرینی راجع به اینکه شد موضوع چهار مکان. این موضوع چهار مکان شد یک بهانه فشار سیاسی بر کشور که با این اهرم فشار بتوانند از ایران بیشتر امتیاز بگیرند؛ بنابراین چیزی که وجود خارجی دارد یک پدیده‌ای است که می‌تواند بعنوان اهرم فشار از آن استفاده شود با این تصور آنها و بتوانند از ایران امتیاز بگیرند. ما این را در این فرآیندی که در این سه سال گذشته با اینها دنبال کردیم و آن بیانیه مشترکی که در اسفندماه ۱۴۰۱ با آقای گروسی گفتگو کردیم و تفاهم کردیم که ما رابطه ما با شما براساس ام پی تی و پادمان است. ما در این چارچوب کار می‌کنیم، تلاش می‌کنیم که برای این مکان‌ها تعامل کنیم، برای رفع ابهام و بتوانیم به این موضوع خاتمه بدهیم؛ که در این مدت دو تا از این مکان‌ها بسته شد و دو مکان باقی مانده هم به دلیل آن موضع خصمانه‌ای که اروپایی‌ها و امریکایی‌ها گرفته اند و فوق العاده موضوع را با فشار حداکثری و فشار سیاسی تشدید کردند، این عملاً به گونه‌ای شد که آژانس این اجازه را پیدا نکرد که بتواند این را دفاعی که صورت گرفته است و پاسخ‌هایی که به آن داده است را بتواند بپذیرد. حتی در جایی در یک جلسه برفینگی، معاون آژانس اعلام کرده بود که ما توافق کرده ایم که توافق نکنیم. خب وقتی که فشار سیاسی شود، مثل این است که کسی که خواب است، تا به او تلنگر بزنید، بیدار می‌شود، ولی کسی که خودش را به خواب بزند، هرچه تلنگر بزنید بیدار نمی‌شود، چون خودش را به خواب زده است. این هم از این نوع اتفاقات است که بیشتر آن سیاسی است و بعنوان اهرم فشار می‌خواسته است که استفاده شود. ما هم با صبوری و با حسن نیت این را تعامل کردیم، رفت و آمد داشتیم و خواهیم داشت که بتوانیم این دو مکان را هم ببندیم.

 
سؤال: در صحبت هایتان چند تا کلید واژه بود یک سؤال مهم در ذهن من ایجاد شد. اعمال فشار را مطرح کردید، گزارش‌های آژانس را مختصری اشاره داشتید. درخصوص همکاری‌های آژانس بین المللی انرژی اتمی ما یک نکته‌ای را شاهد هستیم که آژانس در گزارش‌های اخیر خودش به گونه‌ای گزارش می‌دهد که آن بستر لازم را برای اعمال فشار همچنان حفظ کند. موضوع جمهوری اسلامی ایران به این گزارش‌ها و همچنین نکاتی که آژانس بین المللی انرژی اتمی یا برخی از کشور‌ها بعنوان نگرانی از آن یاد می‌کنند چه است؟
اسلامی: ما همواره این را به آژانس یادآور شده ایم که آژانس یک نهاد حرفه و یک نهاد بین المللی است و نباید جهت گیری داشته باشد و بی طرفی خودش را باید همیشه رعایت کند و حفظ کند. این رفتار حرفه‌ای و اقدامات بی طرفانه یک انتظار قانونی و حقی است که جمهوری اسلامی ایران همواره این را به آژانس هم در ملاقات و هم در ارتباطات و مکاتبات، تذکر داده است. ما طبق سند برجام که در غالب قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل ثبت شده است، آژانس مکلف شده است که هر سه ماه یکبار به شورای حکام و هر ششماه یکبار عملکرد سند برجام را به شورای امنیت سازمان ملل گزارش بدهد؛ بنابراین ما هر سه ماه یکبار به طور دائمی شاهد انتشار یک گزارش هستیم که این گزارش دو بخش دارد، یک بخش پادمان و ام پی تی دارد که برای همه موضوعاتی که در دستور کار آژانس است، صادق است، برای ما هم مثل سایر کشور‌ها این گزارش داده می‌شود. بخش دوم گزارش که برجامی است، طبیعی است که ما براساس حسن نیتی که جمهوری اسلامی داشت، یک حسن نیت تمام عیاری که واقع شد و یک و نیم سال ما به صورت یک طرفه در برجام باقی ماندیم و بعداً هم به استناد ماده ۳۶ برجام و قانون اقدام راهبردی، کاهش تعهدات دادیم که بتوانیم طرف مقابل را وادار کنیم که برگردد به تعهدات خودش و به نتیجه‌ای که هدف برجام بوده است که لغو تحریم‌ها است، ما آن را بتوانیم وادار کنیم که تحریم‌های ظالمانه را علیه کشور خاتمه بدهد و برگردد و به تعهدات خودش و پایبند باشد. ما در این فرآیند که قرار داریم، هر سه ماه یکبار این گزارش بازگشت از تعهدات داریم، این آژانس، چون در یک سند برجام تعهدی برای یک دستگاه ناظر نوشته است که تکالیف آنها را نظارت کند فقط برای تکالیف ما و این آژانس، دستگاه نظارت است، طبیعی است که می‌نویسد که ایران این را اینطوری انجام داده است و عدم انطباق را گزارش می‌داده است و خیلی از وقت‌ها هم به صورت افراطی واژه‌های تند در این گزارش است که همینطور اشاره کردید، تحریک آمیز است. این یک کار تعاملی دوجانبه است و ما صبورانه و بدون هیاهو همواره این را دنبال می‌کنیم. هر نوع گزارشی هم که تاکنون در این زمان‌های زمابندی شده سه ماهه یا برای شورای حکام یا برای شورای امنیت تهیه شده است، ما یک پاسخ روشنگری می‌فرستیم و برای همه اعضاء هم یک نسخه آن را می‌فرستیم و در سایت آژانس هم آن را قرار می‌دهیم که روشنگری برای حقوق ما و تعرضی که به حقوق ما می‌شود را بتوانیم بیان کنیم و این کار را مرتب انجام می‌دهیم.

 
سؤال: برویم به سراغ یک موضوعی که در رسانه‌های وابسته به رژیم صهیونیستی، رسانه‌های غربی، حتی توسط مقامات غربی و مقامات رژیم صهیونیستی، علیه برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران، به شدت و در سطوح بالا هم دنبال می‌شود و هم مطرح می‌شود و آن موضوع غنی سازی اورانیوم در سطوح بالا است. آیا امکان دارد برنامه‌ای برای تغییر سطوح غنی سازی اتفاق بیفتد؟
اسلامی: ببینید غنی سازی به لحاظ قانونی برای پیشبرد اهداف صلح آمیزی که در پادمان در سیف گارد که آژانس دنبال می‌کند، وجود ندارد. چون هر کدام از این برنامه‌ها با یک هدف مشخصی است. یعنی ما وقتی با مواد هسته‌ای می‌خواهیم کار کنیم، حتماً باید آژانس را مطلع کنیم. وقتی آژانس مطلع است و در حضور آژانس برنامه‌ها را انجام می‌دهیم و آژانس مرتب نظارت می‌کند، این کار خلاف قانون و مقررات صورت نگرفته است. نکته حائز اهمیت این است که آن اتهام اینکه برنامه انحراف دارد یا مقاصد پنهان وجود دارد، برای جمهوری اسلامی ایران، به دلیل اینکه با دشمنی‌های فراوان و آشکار و نفوذ نظام صهیونیستی و استکباری مواجه هستیم، اینها مرتب به این دامن می‌زنند. اگر نه شما نگاه کنید، همین الان در امریکا یا در کانادا، همین امروز آنها در راکتور‌های تحقیقاتی شان از سوخت ۹۰ درصد دارند استفاده می‌کنند. چون شما برای سوخت، برای آشکارساز‌ها استفاده می‌شود. درحقیقت یکسری سنجنده‌هایی می‌خواهید که در قلب راکتور یک شناسایی وضعیت کنید تا بتوانید اندازه گیری کنید. سنجنده‌های از جنس اتمی است که می‌تواند در این فضا‌ها می‌تواند کارآیی داشته باشد. اینها این نوع آشکارساز‌ها و سنجنده‌ها از جنس هسته‌ای است و به طور طبیعی کاربرد آن در درون خود نظام آن است. این چیزی نیست که کاربرد بین صلح آمیز داشته باشد. این نکات نکاتی است که اینها با عوام فریبی و با دامن زدن به این موضوع درصد غنی سازی اینگونه القاء می‌کنند که ایران حتماً وقتی غنی سازی مثلاً ۶۰ درصد دارد انجام می‌دهد، حتماً یک اهداف پنهانی دارد. نه ما اهداف پنهانی نداشته ایم، حتی برای نمونه هم بود، یکی از پروژه‌های تحقیقاتی خودمان را که می‌خواستیم انجام بدهیم، با آژانس هماهنگ کردیم و تبدیل کردن آن به یک سامانه‌ای برای استفاده از یک نوع ماده اولیه برای اولیه تولید رادیو دارو یا برای یک نوع آشکارساز اعلام کردیم و انجام دادیم؛ بنابراین درصد غنی سازی فقط این طرف است، عوام فریبی است برای غوغا راه انداختن و جنجال راه انداختن بر علیه کشور ما است که بیشتر با جرائم صهیونیستی دارد تحریک می‌شود.

 
سؤال: در سؤال اول راجع به اهداف سفر یک مقداری صحبت کردیم، راجع به دیدار‌هایی که صورت گرفته است، محور‌های رایزنی‌هایی که انجام شده است، هم با آقای رئیس جمهور و آقای عراقچی و هم با حضرتعالی صحبت کنیم. اما می‌خواهم اول برگردم به ابتدای سفر دولت آقای رئیسی، رئیس سازمان انرژی اتمی آقای گروسی به تهران و مذاکراتی صورت گرفت، گفتگو‌هایی که انجام شد و قرار شد که طی یک نقشه راه چند ماهه و ارائه مستندات لازم و رایزنی‌هایی که بین دو طرف صورت گرفت، پرونده‌های ادعایی علیه جمهوری اسلامی ایران، بسته شود. جمهوری اسلامی ایران شفاف سازی‌های لازم را انجام داد، گزارش‌های لازم را هم شما اشاره کردید که ارائه کرد، پاسخ‌های لازم انجام شد، ولی به رغم این اقدامات، هنوز آژانس بین المللی انرژی اتمی، پرونده‌ها را باز نگه داشته است، چرا؟
اسلامی: ببینید این همان واژه‌ای است که از قول آن معاون گفتم که توافق کردیم که توافق نکنیم. وقتی که فشار سیاسی است، طبیعی است که پیش نمی‌رود. مذاکرات ۱+۵ با خروج امریکا از معاهده برجام به طور طبیعی دیگر کارآیی نداشت. یعنی وقتی که امریکایی‌ها از سند خارج شدند، دیگر کسی هم همکاری نکرد و موضوع عملاً در کما فرو رفت. چیزی که وجود داشت برای ما و حائز اهمیت بود، این بود که ما، چون به این معاهده را متعهد بودیم، با حسن نیت در آن باقی ماندیم، برای اعتمادسازی. چون اساساً کل سند برجام و کل محدودیتی که جمهوری اسلامی ایران پذیرفت برای اینکه محدود کند فعالیت‌های هسته‌ای خودش را، ظرفیت خودش را محدود برای یک مدت زمان مشخص. 
اسلامی: درصد غنی سازی اش را با یک زمان محدود و میزان محدودی از لحاظ حجم و میزان درصد غنی سازی پذیرفت برای اعتماد سازی بود خوب این اعتماد سازی برای چی بود که این ابهامات رفع بشود یعنی این ابهامات اگر قرار باشدکه اراده باشد که رفع بشود خوب در یک دوره زمانی که الان سال نهمش دارد تمام می‌شود جمهوری اسلامی این را با حسن نیت انجام داده و بر این امر پایبند مانده اینکه اراده سیاسی وجود نداشته و فشار حداکثری را بیشتر می‌پسندد که بر ما تحمیل بکند این مشکلی است که ما بین ما و نظام استکباری و به ویژه امریکایی‌ها وجود دارد خوب در زمان مرحوم آیت الله رئیسی این مذاکرات برجام باید به بهانه‌هایی مسائل داخلی و بعد مسائل اوکراین اینها مذاکرات را توقف کردند ما تا آستانه توافق هم برای مرتبه دوم جمهوری اسلامی پیشرفت کرده بودند مرحله اول بعد از اینکه دولت آقای بایدن آمد سر کار با دولت آقای روحانی مذاکرات صورت گرفت و پیشرفت شد تا آستانه توافق، بعد، بعد از تغییرات دولت یک وقفه‌ای ایجاد شد مجدد تا آستانه توافق پیشرفت حاصل شد ولی با و بهانه‌هایی که سر مسائل داخلی ما و مسائل منطقه و مسائل اوکراین اینها اقامه کرده اند باز آن را به هم زدند و ادامه ندادند بعد از آن مرحله سوم باز در این دوره اخیر در اواخر دولت آقای رئیسی مذاکراتی که صورت گرفت و رفت و آمد‌هایی که بود و گفتگو‌هایی که صورت گرفت و توافقات که شد که خوب آن هم در آخر دولت آقای رئیسی آن مذاکرات صورت گرفت باز در این جهت بود که این فشار سیاسی برداشته بشود و آژانس اجازه پیدا بکند که این پرونده‌ها را بتواند ببندد و خاتمه بدهد مادامی که این فشار سیاسی در حداکثر تراز خودش قرار داشته باشد به آژانس اجازه بستن اینها رو نمی‌دهند یک مقدار این فشار سیاسی را اگر بردارند آژانس را به حال خودش رها کنند آژانس خودش هم ابراز کرده که اینها چیزی نیست اینها فقط بهانه است به ما فشار می‌آورند که ما سخت‌گیری بکنیم نکته‌ای برای ما الان حائز اهمیت این است که ما اجازه ندهیم که جریان بیرونی که پرنفوذ بر آژانس فشار می‌آورد ایران را با آژانس در مقابل هم قرار بدهند ما همواره سعی کردیم در چارچوب مقررات با آژانس رفتار بکنیم و تاکنون آژانس نه هیچ دلیلی نتوانستند پیدا بکنند و یا ابراز کنند و اظهار بکنند که ایران انحراف دارد و عدم انطباق دارد، همواره این را شهادت داده همواره این را گواهی داده و ایران هم اعلام کرده که من هیچ برنامه غیر صلح آمیزی ندارم اهداف نظامی ندارم و سیاست هسته‌ای ما با توجه بر رویکردی که داریم گسترش فناوری برای اثر گذاری در زندگی مردم و در اقتصاد ملی بوده و همین خط مشی را داریم دنبال می‌کنیم و امیدوار هستیم با توجه به گفتگو‌هایی که صورت گرفته بین در حقیقت هم در حاشیه اجلاس سازمان ملل متحد و سایر تماس‌ها و ارتباطاتی که مقامات آن کشور‌ها با رئیس جمهور محترم داشتند ارتباطات و تماس‌هایی که با وزیر محترم امور خارجه جناب آقای عراقچی داشتند این گفتگو‌ها و خواسته‌های مجدد تبدیل بشود به آغاز شدن مذاکرات که من خوش بین هستم که این انجام خواهد شد و بتواند در حقیقت اینها تعدیل کند این فشار را و اجازه بدهند آژانس کار حرفه‌ای خودش را انجام بدهد و این موضوع را بیش از این دیگر بهش نپردازیم.


سوال: راجع به همه اظهار امیدواری پایانی تان صحبت کنیم حالا با توجه به اینکه ما البته فشاری که اشاره کردید فضای سیاسی به آژانس بین المللی انرژی اتمی وارد می‌کن در جهت مختومه کردن پرونده‌ها علیه جمهوری اسلامی ایران با توجه به حالا اظهاراتی که داشتید که در گذشته که حالا آژانس بین المللی انرژی اتمی اراده‌ای برای بستن پرونده‌ها ندارید و الان هم اشاره کردید فشار فضای سیاسی برای اینکه این پرونده‌ها مختومه نشود و بسته نشود سفر جاری مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی را با توجه به مذاکراتی که صورت گرفته و تماس‌هایی که انجام شده چقدر مساعد می‌بینید برای بستن این پرونده‌ها و بازشدن این فضای سیاسی و برداشته شدن آن فشارها؟
اسلامی: من فکر می‌کنم با توجه به نقشی که شخص مدیرکل می‌تواند ایفا بکند و امشب هم هست ایشان فردا هم خواهد بود تا زمان بازگشت و تداوم گفتگو‌های ما که بتوانیم یه روزنه‌ای باز بکنیم در جهت اینکه بشود ما یک گام رو به جلو برداریم برای تسهیل کردن برای حل و فصل موضوعاتی که بهانه فشار حداکثری دارد، مذاکرات امروز چه در دیدار با آقای عراقچی چه در دیدار با آقای دکتر پزشکیان و بعد گفتگو‌هایی گوناگونی که ما با ایشان داشتیم و جلسات و مصاحبه مطبوعاتی را مشاهده کردید که مفصل بود و سؤال‌های خیلی شفاف و روشنی خبرنگار‌ها از آقای گروسی پرسیدند و ایشان هم جواب روشنی داد شرایط ما به گونه‌ای بود که به ایشان تفهیم بشود و این باور به ایشان منتقل بشود که آن چه را که جمهوری اسلامی می‌گوید و تعهد می‌کند بهش پایبند است آن کسی که به اعتماد لطمه زد همان طرفی است که الان مدعی است ما از معاهده خارج نشدیم ما معاهده را بهش پایبند بودیم آن کسانی که از تعهد خارج شدند و اجازه ندادند دیگران کار کنند الان نباید مدعی ما باشند ما این را اگر بتوانیم با مدیرکل آژانس برای یک تنظیماتی که کمک بکند هم ما به ایشان کمک کنیم هم بتوانند ایشان بتواند به ما در حقیقت در این مسیر کمک بکند این را ما در اولویت قرار می‌دهیم به نحوی‌که ان شاءالله بتوا نیم به یاری حق تعالی و این در حقیقت بهانه مفت و بی ربطی که اینها ازش استفاده کردند که به کشور ما فشار بیاورند و تحریم‌ها را تشدید بکنند این را از دست اینها خارج بکنیم ما برای این کار هیچ کوتاهی نخواهیم کرد و مستحکم این را دنبال می‌کنیم و در مذاکرات امروز و در گفتگو‌ها کاملاً پدیدار بود که این اراده مشخص است که الان در مدیر کل آژانس مشاهده می‌شود به طور طبیعی فردا شب که ایشان می‌رسد توی وین این چند تا خبرنگار مشهوری که می‌آیند و از ایشان سؤال می‌کنند آن پارت مطلوب خودشان را از توی صحبت‌های ایشان می‌آورند و آن را پر رنگ درش سر و صدا راه می‌اندازند و آن بخشی‌های دیگه اش را که برای آنها مزیتی ندارد سانسور می‌کنند و به آن اصلاً نمی‌پردازند ما الان در یک وضعیتی هستیم که اکشور ما با سیاستی که آقای دکتر پزشکیان دارند که سیاست تعامل حداکثری هست سیاست حل و فصل مسائل هست، سیاست حرکت در جهت سرعت و بخشیدن به پیشرفت کشور است ما در چارچوب این سیاست داریم این کار را دنبال می‌کنیم و من خودم شخصاً این امید را دارم که ان‌شاءالله با نقش ارزنده‌ای که وزیر محترم امور خارجه ایفا می‌کنند و گفتگو‌هایی که از سر گرفته خواهد شد این وضعیت را می‌توانیم به زودی ان‌شاءالله تغییر دهیم.


سوال: پرونده‌ها به صورت فنی بسته می‌شوند یا به صورت سیاسی؟
اسلامی: نه اصلا فنی اش هیچ باری ندارد، ببینید این چهار تا مکان مثلاً یکی معدن متروکه بوده که شصت و خورده‌ای سال پیش یعنی شوروی سابق اونجا کار می‌کرد اینها این اطلاعاتی که منافقین و این گروه‌های تروریستی برای اینها خبرسازی کرده بودند که آنجا ایران دارد روی بمب اتم کار می‌کند یک بیابان، معدن متروکه و بعد اینها رفته بودند نمونه برداری کرده بودند از خاک آن نقطه‌ای که اینها گزارش داده بودند یه جایی بود انبار کوچیک متروکه‌ای که در زمین است بعد آثار اورانیوم دویست و سی شش بود، اصلاً اورانیوم دویست و سی شش ما نداریم خوب بچه‌های ما خیلی تحقیق کردند یک جای دیگری یکی به ما یک اطلاعی داد توی معدن متروکه‌ای که باز انگلیس‌ها شصت هفتاد سال پیش آنجا کار می‌کردند بعد متوجه شدیم که اینها از این مواد استفاده می‌کردند برای کالیبره کردن تجهیزات شان که برای شناسایی معادن بود ما این را در آوردیم و مستند کردیم و گفتیم این آثار مال این است مال ما نیست ولی سالیان سال این را می‌کوبیدند که ایران اینجا بمب اتم کار می‌کرده اینها همه کار ضد انقلاب و جریان صهیونیستی، خوب این را مکاتبه کردیم مستندات دادیم نمونه را بردیم تقریباً یک رفت و آمد چندین ماه را ما رویش وقت گذاشتیم بعد این نامه نوشتند به آن مرجع که توی شوروی سابق بود استعلام کردند آن هم تایید کرد که چنین سابقه‌ای در آنجا وجود داشته و با تلاش گسترده‌ای که صورت گرفت آن مکان بسته شد و مشخص شد که این ادعا به عنوان یک اتهام نمی‌تواند باشد، چون اصل اتهامات این بود که ایران مکان‌هایی را داشته که اعلام نکرده، مثلاً جایی دیگر را که باز دارند انجام می‌دهند یک جایی بوده که مثلاً ضایعات فروشی بود الان شما نگاه کنید ضایعاتی می‌آید ما در همه مرز‌های کشور به عنوان سازمان انرژی اتمی مستقریم و موادی که وارد کشور می‌شود همه رادیواکتیویته اش را شما کنترل می‌کنید اگر مواد رادیواکتیو داشته باشد اجازه ورود نمی‌دهیم خوب یک جایی هست خوب به صورت قاچاق خارج از مبادی رسمی می‌آید همین ضایعات آهنی که مثلاً توی کشور‌های همسایه است آمریکایی‌ها از مهماتی که دارای اورانیوم بوده استفاده کرده خوب اینها می‌آید میرود، در به اصطلاحات ضایعاتی‌ها اینجا آمدند و رفتند از باقیمانده‌های اینها نمونه برداری کرده‌اند و در آن آثار اورانیوم بوده خوب شما ببینید چقدر رفت و آمد و تلاش برای این که شما اثبات کنید که اینجا اصلا بیابان است، یک جایی که می‌خواهد تسلیحات هسته‌ای باشد که بالاخره یک چارچوبی دارد زیرساختی می‌خواهد جایی نبوده که متعلق به دولت باشد جایی بوده مثلا چوب فروشو ضایعات یک جایی بوده اصلاً گاوداری بود اینها نکاتی است که پرونده سازی شده و در آن خرابکاری هم بوده، فعالیت‌هایی بوده که از جنس خرابکاری تروریستی کما اینکه برای ما عملیات تروریستی انجام دادند خرابکاری کردند خوب اینها همه ترور دانشمندان ما را انجام دادند همه اینها بسته بندی توطئه‌هایی است که علیه کشور کردند و این مکان‌ها ساخته و پرداخت این جریان تروریستی است خوب این‌ها همه با زحمت زیادی کشت داده شده یعنی بار فنی‌اش یک بار حداقلی است، چون اصلاً چیز کاملاً واضحی است عین کاری که مال معدن بوده ولی بار سیاسی اش حداکثر است که خوب وقتی که اراده می‌کند که نپذیرد شما‌ها هر چی هم ورق زدید اصلاً متقاعد نمی‌شوند بنابراین ما با صبوری اینها را دنبال کردیم چهار تا، دوتایش را حذف کرده و دو تای باقیمانده را هم که در تلاش هستیم که ان‌شاءالله بتوانیم فضا یک مقدار آروم بشود، چون مهم این است که فضا آروم بشود تعاملات برقرار بشود همین جمله‌ای که رئیس جمهور جدید آمریکا گفته که من با هسته‌ای ایران مشکلی ندارم و فقط من می‌خواهم که آنها به سلاح هسته‌ای دست پیدا نکنند ما هم بار‌ها گفته ایم که جمهوری اسلامی ایران دنبال سلاح هسته‌ای نیست اصلا در استراتژی امنیت ملی ما رسیدن به سلاح هسته‌ای در برنامه قرار ندارد و به طور طبیعی این اتهام و فشار با این بهانه امری نیست که دلیلی داشته باشد که اینها بخواهند بیشتر از این بهش بپردازند الان هم فکر می‌کنم فضایی که در آستانه تغییر برای دولت جدید امریکا هست و آن موضعی که کشور‌های اروپایی دارند و همین تلاشی که دارند می‌کنند که در همین شورای حکام هفته آینده که نوبت پرونده در دستور کار ایران روز چهارشنبه آینده خواهد بود که علیه ایران قطعنامه بدهند بهشون قاطع اعلام کردیم به آقای گروسی هم گفتیم من در مصاحبه هم گفتم اگر قرار باشد که دوباره علیه ما قطعنامه بدهند و قطعنامه‌های مداخله جو.


سوال: الان پیش نویس بین اعضا توزیع شده؟
اسلامی: بله انگلیسی‌ها این را غیر رسمی توزیع کردند من هم دیدم سه صفحه، همیشه یک نصف صفحه بیشتر نبود این دفعه سه صفحه نوشته بودند گفتیم اگر یک چنین کاری بکنند ما اقدام متقابل بلادرنگ خواهیم داشت و به آنها یاد می‌دهیم که بیش از این در حقیقت ابزار و شیوه مندرس و نخ نما شده استفاده نکنند و دنبال این نباشند که با فشار و زور بخواهند ما را وادار بکنند به اینکه از برنامه خودمان روی برگردان بشویم ما به هیچ وجه از این مسیر برنمی گردیم پرونده ما پرونده کاملاً شفاف و روشنی است برنامه ما کاملاً واضح است عمده فعالیت ما این است که ما بتوانیم تولید برق بیست هزار مگاوات را انجام بدهیم توسعه رادیو دارو‌ها را که باید انجام بدهیم، توسعه پرتودهی است که باید انجام بدهیم شما هم الان ببینید ما ان‌شاءالله روز شنبه اولین کارخانه سم زدایی پسته را که یکی از معضلات کشور هست صادرات پسته را با حضور وزیر محترم جهاد و سایر مسئولین و دست اندرکاران ما افتتاح خواهیم کرد که این یک خدمت بزرگی است برای جامعه‌ای که در فعالیت تولید و فرآوری و فروش و صادرات پسته تلاش می‌کنند که ما بتوانیم با این فناوری کمک بکنیم که جامعه‌ای که در این حوزه فعالیت می‌کنند کمک بشود و پشتیبانی بشود که موانع سر راهش برای تولید و صادرات برداشته بشود یعنی گامی که ما داریم بر می‌داریم در راستای کیفی سازی به زندگی مردم و اقتصاد ملی است و اینها را با قوت داریم ادامه می‌دهیم.


سوال: راجع به قطعنامه پیش نویسش که اشاره شد به اینکه بین اعضا توزیع شده اینها یک رویه پیش از این داشته که همیشه در مقابل همه قطعنامه‌های ضد ایرانی پاسخ فنی می‌داده همچنان این رویه را حفظ خواهیم کرد؟
اسلامی: قاطع، به سرعت همین‌که قطعنامه را قرائت بکنند بخواهند رای بگیرند تا رأیشان نخشکیده ما اقدام مان را انجام می‌دهیم بهشون گفتیم.


سوال: و نکته مهم اینکه در صورت ایجاد فشار‌های بیشتر حالا چه تدابیری در نظر گرفته شده تمهیداتی در نظر گرفته شده برای حفاظت از تاسیسات هسته‌ای ما امنیت انرژی کشور؟
اسلامی: ببینید الان سردمدار این جریان فشار حداکثری در نظام استکباری صهیونیست‌ها بودند که امروز بیش از همیشه تاریخ، چهره اینها و ماهیت اینها بر جهانیان آشکار شد و افشا شده و اینها بیش از نباید خودشان را رسوای این نظام صهیونیستی بکنند نظامی که در کشتار بی رحمانه زنان و بچه‌ها و افراد بی گناه این‌گونه دارد با خود خشونت کامل و نسل کشی دارد مبادرت می‌کند این چهره و این ظرفیت، امروز سردمدار این پرونده هسته‌ای ما بوده به اندازه کافی دیگر آبرویشان رفته و این شرایطی که الان به وجود آمده برای حیثیت خودشان هم به عنوان سازمان بین المللی هیچ خوب نیست که این سازمان‌های بین المللی اعتبارشان، هزینه بشود برای یک جریان رسوا شده‌ای مثل این جریان صهیونیست‌ها.
این برای ما بسیار حائز اهمیت است که اولاً به اینها بگوییم که راه تقابل و اقدامات غیر حقوقی و غیرقانونی حتماً برای جمهوری اسلامی ایران بدون پاسخ نخواهد بود و ما پاسخ قاطع می‌دهیم و نکته دوم این است که ما با حسن نیت همواره بهشون نشان دادیم که اگر چیزی را قول و قرار گذاشتیم بهش پایبندیم و چندین مرتبه اینها تا حالا قول و قرار گذاشتند تعهد دادند و پذیرفتند و بعد انجام ندادند و از تعهد یک طرفه خارج شدند و نشان می‌ده که کسی که باید بی اعتماد باشد به اینها جمهوری اسلامی ایران است نه اینکه آنها به ما بی‌اعتماد باشند بنابراین ماهیت شان برایمان روشن است شرایطشان برای ما روشن است ما امیدوار هستیم که خطا‌های گذشته شان را و عملیات تکراری گذشته شان را بهش خاتمه بدهند و اجازه بدهند که بیش از این شرارت شان و مزاحمت شان برای مردم دنیا مضیقه ایجاد نکند و کشور ما هم با توجه به اهدافی که دارد در پاسداری از صلح و امنیت همیشه کار کوشا بوده و کوشا خواهد ماند.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.