بازخوانی عملیات محرم؛ خرازی وقتی آمار شهدا را دید، گفت در دو مرحله تشییع کنید

تابناک یکشنبه 27 آبان 1403 - 07:58

 قرارگاه صاحب‌الزمان به فرماندهی حاج حسین خرازی مسئولیت اجرای عملیات محرم را برعهده داشت. شب اول عملیات، طغیان رودخانه منجر به غرق شدن تعدادی رزمنده ازگردان‌های لشکر ۱۴ امام حسین (ع) و تیپ ۸۴ خرم‌آباد در رودخانه دویرج شد. ولی این اتفاق سبب نشد که فرماندههان و نیرو‌ها در جهت رسیدن به اهداف این عملیات ذره‌ای تعلل کنند. 
به گزارش سرویس فرهنگی تابناک، آن شب و در مراحل بعدی رزمندگان اسلام موفق به پیروزی بزرگی در این عملیات شدند که خبر این پیروزی تحت‌الشعاع خبر دیگری قرار گرفت و آن تشییع پیکر۳۷۰ شهید این عملیات در یک روز به تاریخ ۲۵ آبان ۱۳۶۱ در اصفهان بود.
با توجه به روایت‌های متفاوتی که از شب اول این عملیات در محور لشکر ۱۴ امام حسین (ع) شنیده می‌شود و هنوز دو روز بیشتر از سالگرد تشییع شهدا در اصفهان نمی‌گذرد؛ خبرنگار فرهنگی «تابناک» گفت و گویی با مرتضی شریعتی فرمانده گردان امام محمدباقر (ع) از لشکر ۱۴ امام حسین (ع) که درآن روز‌ها ۲۰ سال بیشتر نداشت، انجام داده است که در ادامه می‌خوانید.
 
داستان را از ماجرای طغیان رودخانه شروع می‌کنیم که صحبت‌های زیادی درباره آن انجام شده است. به نظر شما، علت اصلی طغیان رودخانه چه بود؟
رودخانه دویرج، رودخانه فصلی است و رودخانه‌های فصلی عموماً عمق زیادی ندارند. طغیان رودخانه هم بخاطر این بود که در منطقه موسیان، جهاد سازندگی یک سد خاکی یا خاکریز مانندی زده بود؛ که این سد خاکی یا همان خاکزیر حدود ۶۰ کیلومتر با محوری که ما در آن عملیات کردیم، فاصله داشت. یک شب قبل ازعملیات بارندگی شده بود که بعلت شدت بارندگی، آب باعث از بین رفتن این خاکریز شده بود و از طرفی آب رودخانه دویرج و چیخواب هم یکی شده بود. همین باعث شد که سیل راه افتاد، وگرنه تا قبل از بارندگی عمق آب خیلی کم بود و از ۳۰-۴۰ روز قبل از عملیات که بچه‌های اطلاعات عملیات و تخریب، جهت شناسایی مواضع دشمن می‌رفتند، به راحتی از این رودخانه عبور می‌کردند و من حتی خاطرم هست یکی دو ساعت قبل عملیات از یکی از بچه‌ها پرسیدم عمق آب چقدر است. دست من را گرفت گذاشت روی زانویش و گفت آب تا اینجاست. ولی زمانی که ما شب عملیات به رودخانه رسیدیم امواج خروشان رودخانه را که دیدیم گفتیم عبور از این رودخانه امکان‌پذیر نیست. 
برادر ابوشهاب با قرارگاه تماس گرفته بودند و وضعیت را به شهید خرازی گزارش داده بودند و از ایشان کسب تکلیف کردند. ایشان گفته بودند گردان‌ها مکلف هستند از رودخانه عبور کنند.
بازخوانی عملیات محرم؛ خرازی وقتی آمار شهدا را دید، گفت در دو مرحله تشییع کنید
پس چرا با این وجود، اصرار بر انجام عملیاتی بود که منجر به شهادت تعدادی از نیرو‌ها شد؟
ما حدود ساعت ۱۱ شب وقتی به کنار رودخانه رسیدیم و طغیان آب رودخانه را دیدیم به فرمانده تیپ‌مان برادرابوشهاب؛ گفتیم عبور از رودخانه امکانپذیر نیست. ایشان جواب دادند اگر ما عملیات نکنیم یگان‌های سمت راست ما ضربه زیادی می‌خورند. آخرین حد عملیات، لشکر ۱۴ امام حسین (ع) بود؛ و اینجوری احتمال ۹۹ درصد، دیگر یگان‌ها شکست میخورند.
یک سری لشکر‌ها مثل لشکر ۸ نجف اشرف؛ شب قبل، از رودخانه دویرج رفته بودند به آن‌سمت رودخانه، زیرا موقعیت‌های عملیاتی آنها فرق می‌کرد. موقعیت‌های آنها با رودخانه فاصله بیشتری داشت. چون دشمن هم فاصله زیادی با رودخانه داشت. شیار‌هایی آنجا قرار داشت که آنها نیروهای‌شان را از آن شیار‌ها عبور داده بودند. ولی در موقعیت لشکر ۱۴ امام حسین (ع) دشمن در درختان دوطرف رودخانه کمین گذاشته بود و روی ارتفاعات شرهانی مستقر بود؛ بنابراین بر تمامی شیارها، اشرافیت دید و تیر داشت. منظوراین است موقعیتی که قرار بود لشکر ۱۴ امام حسین (ع) درآن عملیات کند امکان این را نداشت که مثل لشکر‌های دیگر شب قبل نیروهایش را از رودخانه عبور دهد. اگر لشکر ۱۴ امام حسین (ع) در آن‌شب وارد عملیات نمی‌شد دیگر یگان‌های ما که آن‌شب در این عملیات حضور داشتند مثل لشکر ۸ نجف اشرف، تیپ ۲۵ کربلا، تیپ قمر بنی هاشم، تیپ ۱۷ علی‌ابن ابی طالب و تیپ ۸۴ خرم آباد از ارتش که به لشکر ۱۴ امام حسین (ع) مامور شده بود، توسط دشمن دور می‌خوردند و در واقع خیلی از نیرو‌ها آن‌جا قتل‌عام می‌شدند و آمار شهدا خیلی بالاتر از این می‌رفت. 
برادر ابوشهاب با قرارگاه تماس گرفته بودند و وضعیت را به شهید خرازی گزارش داده بودند و از ایشان کسب تکلیف کردند. ایشان گفته بودند گردان‌ها مکلف هستند از رودخانه عبور کنند. بردار ابوشهاب به ما گفتند به هر حال شما تدبیر بکنید و از سمتی از رودخانه، که عمق آب کمتر است عبور کنید که ما با بچه‌های تخریب و اطلاعات از قسمتی از رودخانه که عرض رودخانه زیادتر و عمق رودخانه کمتر می‌شد عبور کردیم و توانستیم با دشمن درگیر و مواضع دشمن را تصرف کنیم. 
اگر آن‌شب ما وارد عملیات نمی‌شدیم قطعاً شکست سختی می‌خوردیم و از آن‌جایی که حدود ۴ ماه قبل هم در عملیات رمضان شکست خورده بودیم و عراق گفته بود ایران دیگر نمی‌تواند عملیات بزرگی انجام دهد همین باعث می‌شد روحیه رزمندگان ما ضعیف شود و دیگر نتوانیم درعملیات‌های بعدی به‌خوبی عمل کنیم.
 ما یک شب قبل از عملیات گردان‌مان را از موقعیت ائمه که گردان‌های دیگر در آن مستقر بودند جلو بردیم و نزدیک خط خودی قرار گرفتیم. نزدیک اذان صبح یک نفوذی گرای موقعیت ائمه را داده بود و دشمن آنجا را با یک قبضه کاتیوشای متحرک از خط خودش، هدف قرار داد.
 
بین شهدا کسی بود که نجات غریق استخر‌های اصفهان بود ولی در آب غرق شده بود. در صورتی‌که رزمنده ۱۵-۱۶ ساله‌ای هم داشتیم که به سلامت از آب عبور کرده بود و درعملیات شرکت کرده بود
خاطره ای خاصی از آن لحظات به یاد دارید؟
یادم هست دو برادر بودند که این دو، تنها فرزندان خانواده‌شان بودند. برادر بزرگتر، اصرار داشت برادر کوچکتر را برای عملیات نفرستیم. ما هم او را با ترفندی به تدارکات و پشتیبانی فرستادیم. چند ساعت بعد که دشمن به موقعیت ائمه حمله کرده بود ما دیدیم صبحانه برای ما با تاخیر آمد علت را جویا شدیم گفتند که دیشب دشمن حمله کرده به تدارکات و پشتیبانی و تعدادی نیرو شهید شده ازجمله همان برادر کوچکتری که ما او را به تدارکات فرستاده بودیم. در صورتی‌که برادر بزرگتر، شب عملیات از آب به سلامت عبور کرد و در مراحل بعدی عملیات محرم هم شرکت کرد و اتفاقی برایش نیفتاد. 
آن شب بین شهدا کسی بود که نجات غریق استخر‌های اصفهان بود ولی در آب غرق شده بود. در صورتی‌که رزمنده ۱۵-۱۶ ساله‌ای هم داشتیم که به سلامت از آب عبور کرده بود و درعملیات شرکت کرده بود. در این عملیات ما باید ۲۵ کیلومتر پیشروی می‌کردیم که به نوار مرزی کشور و یا همان پاسگاه شرهانی می‌رسیدیم. در شب اول ۳ کیلومتر پیشروی در داخل مواضع دشمن داشتیم که برادران ارتش از تیپ ۸۴ خرم‌آباد، هم‌پای لشکر ۱۴ امام حسین (ع) در تمام فتوحات این عملیات شرکت داشتند و دلاورانه جنگیدند.
 
پیکر شهدا آن شب چگونه تفحص شد؟
این رودخانه به سمت فکه که می‌رود با سطح زمین یکی می‌شود. ۴۸ ساعت بعد که آب فروکش کرده بود نیرو‌های تعاون، پیکر شهدا را در نزدیکی منطقه فکه و در دشت جمع‌آوری کردند. از شهدای غرق شده در رودخانه فقط پیکر ۳ شهید پیدا نشد.
 
اهدافی که به عنوان موفقیت های این عملیات عنوان شد را بفرمایید.  
ما توانستیم ۵۵۰ کیلومتر مربع از خاکمان را آزاد کنیم و حدود ۳۰۰ کیلومترمربع از خاک عراق به تصرف نیرو‌های ایرانی در آمد. ما در مرحله سوم در محور لشکر امام حسین (ع) ۹۰ تانک و پی‌ام‌پی سالم از دست دشمن به دست آوردیم. در این عملیات ما توانستیم شهرموسیان و شهر دهلران و جاده اندیمشک به موسیان را از دید دشمن آزاد کنیم و جبهه جنوب را به جبهه شمال وصل کنیم. تا قبل از این اگر یکی از جبهه مهران می‌خواست به اهواز بیاید نمی‌توانست زیرا، ۶۰ کیلومتر زیر دید دشمن بود و بین جبهه جنوب و جبهه شمال ما فاصله انداخته بود که درعملیات محرم این پیروزی به دست آمد.
 
گردان شما آن شب چه تعداد شهید داد؟
از ۴۵۰ نفر نیروی گردان ماکه با بچه‌های ارتش ادغام بودیم، ۶۰ نفر شهید شدند. آمار گردان‌های دیگر را ندارم.
 
سردار بنی‌لوحی گفتند، رفتیم خدمت سردار شهید حاج حسین خرازی؛ گفتیم اصفهان ۷۰۰ شهید دارد، شهید خرازی می‌فرمایند، شهدا را در دو مرحله تشییع کنید
آمار شهدای عملیات محرم چقدر بود؟
سردار بنی‌لوحی رییس ستاد سپاه صاحب‌الزمان در کتاب «دویرج» نوشته حسینعلی محمدی؛ اعلام کرده آمار کل یگان‌های شرکت‌کننده در کل این عملیات ۱۲۵۰ شهید است که ۳۷۰ شهیدِ اصفهان در روز ۲۵ آبان تشییع می‌شود. بچه‌های بنیاد شهید آن زمان می‌گفتند ۱۸۰ شهید هم ۴-۵ روز بعد تشییع می‌شوند و ۶۰ شهید هم چند روز بعد تشییع شدند. لشکر ۱۴ امام حسین (ع) و لشکر ۸ نجف اشرف از کل عملیات حدود ۷۰۰ شهید می‌دهند که سردار بنی‌لوحی گفتند، رفتیم خدمت سردار شهید حاج حسین خرازی؛ گفتیم اصفهان ۷۰۰ شهید دارد، شهید خرازی می‌فرمایند، شهدا را در دو مرحله تشییع کنید. 
از طریق رادیو و تلویزیون و دوستانی که اصفهان بودند شنیدم، آن ایام محله‌ای در اصفهان نبود که حجله شهیدی در آن نباشد.
 
شما در مراسم تشییع شهدای عملیات محرم در ۲۵ آبان در اصفهان حضور داشتید؟
خیر. من آن زمان در منطقه بودم ولی از طریق رادیو و تلویزیون و دوستانی که اصفهان بودند شنیدم، آن ایام محله‌ای در اصفهان نبود که حجله شهیدی در آن نباشد. آن روز‌ها تمام خیابان‌ها و محلات اصفهان در این عملیات شهید داده بودند. یادم هست می‌گفتند مراسم تشییع شهدا که از ساعت ۹-۱۰ صبح از میدان امام به سمت گلستان شهدا شروع شده بود تا اذان مغرب ادامه داشته و تابوت‌های شهدا تا اذان مغرب روی دستان مردم وارد گلستان شهدا شده است. همین تشییع باشکوه سبب شد خبر پیروزی عملیات محرم، خیلی پررنگ منعکس نشود و یک علت آن فرمایش حضرت امام بود که گفتند در «کجای دنیا، جایی را مثل اصفهان پیدا می‌کنید که ۳۷۰ شهید را در یک روز تشییع کرده باشند.»
 
گفتگو از: زینب منوچهری

منبع خبر "تابناک" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.