کالا جیرا یا زیره سیاه (Siyah Zeera) دانه هایی هستند که از گیاه Carum bulbocastanum به دست می آیند. رنگ آنها در مقایسه با دانه های زیره سبز، تیره و دارای طعمی قابض و بسیار تلخ است. این دانه های معطر سرشار از اسانس هستند و مانند چاشنی و دارو مصرف می شوند. آنها به طور گسترده ای به عنوان ادویه، برای طعم دادن به غذا به جای زیره سبز (جیرا) نیز استفاده می شوند.
کالا جیرا (زیره سیاه) دارای خواص دارویی است و برای پایین آوردن تب تجویز می شود. در آیورودا (کریشنا جیراک) برای بسیاری از اختلالات گوارشی استفاده شده است. محرک محسوب می شود. دارای خواص ضد التهابی، ضد درد، ضد اسپاسم، ضد نفخ و محرک شیردهی است. زیره سیاه به ویژه در دیابت مفید است، زیرا نه تنها سطح قند خون بالا را کنترل می کند، بلکه کلسترول بد را نیز کاهش می دهد. از بیماری های قلبی و مغزی محافظت می کند. سموم را از رحم خارج می کند و بعد از زایمان تجویز می شود. همچنین به عنوان دارو در اسهال، سوء هاضمه، تب، التهاب، سوء هاضمه، سرفه، آب مروارید و انواع بی اشتهایی استفاده می شود.
زیره سیاه یک ادویه محبوب در آشپزی است که از دانههای گیاهی زیره سبز تهیه میشود. این ادویه دارای طعم و عطر قوی و منحصربهفردی است و در بسیاری از غذاهای هندی، خاورمیانهای و مدیترانهای استفاده میشود.
زیره سیاه علاوه بر طعم و عطر دلپذیر، دارای خواص و فواید متعددی برای سلامتی است. از جمله این فواید میتوان به کاهش وزن، بهبود هضم، کاهش التهاب، تقویت ایمنی بدن و بهبود سلامت قلب اشاره کرد.
در ادامه به برخی از مزایا و معایب زیره سیاه می پردازیم.
یکی از مهمترین خواص زیره سیاه، کمک به کاهش وزن است. مطالعات متعدد نشان دادهاند که مصرف زیره سیاه میتواند به کاهش وزن و کاهش چربی بدن کمک کند.
مکانیسم اثر زیره سیاه در کاهش وزن به خوبی شناخته شده نیست، اما برخی از فرضیهها در این زمینه عبارتند از:
افزایش متابولیسم: زیره سیاه حاوی ترکیبات فعالی است که میتوانند متابولیسم بدن را افزایش دهند و به سوزاندن کالری بیشتر کمک کنند.
کاهش اشتها: زیره سیاه میتواند اشتها را کاهش دهد و از پرخوری جلوگیری کند.
کاهش جذب چربی: زیره سیاه میتواند به کاهش جذب چربی از روده کمک کند.
محققان در حال حاضر در حال مطالعه استفاده از زیره سیاه به عنوان یک داروی ضد باکتری، به ویژه برای کمک به مبارزه با باکتری هایی به نام استافیلوکوکوس اورئوس هستند. این باکتری عامل اصلی عفونت پوست و بافت نرم است. این عفونت ها اغلب مقاوم به وانکومایسین و مقاوم به متی سیلین (MRSA) هستند، به این معنی که تحت تأثیر آنتی بیوتیک ها قرار نمی گیرند. در چنین شرایطی، درمان جایگزین با زیره سیاه بسیار سودمند خواهد بود.
آنتی اکسیدان ها نقش مهمی در جلوگیری از استرس اکسیداتیو دارند که نشان داده شده است که عامل اصلی سرطان است. زیره سیاه به عنوان یک آنتی اکسیدان با اثرات بالقوه مبارزه با سرطان معرفی شده است. تحقیقات نشان داده است که در بخش آبی زیره سیاه (Bunium bulbocastanum) خواص آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی وجود دارد. با این حال، هنوز تحقیقات بیشتری در این مورد، مورد نیاز است.
زیره سیاه به کنترل افزایش سطح گلوکز کمک می کند. طبق تحقیقات، زیره سیاه دارای خواص آنتی اکسیدانی است که ممکن است برای بهبود عملکرد سلولی برای جلوگیری از پیری و تجزیه سلولی کار کند. نه تنها این، زیره سیاه می تواند در کاهش عوارض دیابت، اثرات پیری ناشی از اکسیداسیون و گلیکوزیله موثر باشد. این فرآیندها به سلولهای ما آسیب میرسانند و به بسیاری از شرایط پزشکی کمک میکنند.
زیره سیاه به حفظ سطح کلسترول در بدن کمک می کند. برای سیستم قلبی عروقی عالی است. تحقیقات روی روغن زیره سیاه به دلیل سطوح بالای اسید لینولئیک آن در حال انجام است. اسید لینولئیک یکی از اسیدهای چرب غیر اشباع مهم در رژیم غذایی ما است. اسید لینولئیک برای کاهش خطر بیماری های قلب و عروق شناخته شده است. قبل از گنجاندن روغن زیره سیاه در رژیم غذایی روزانه خود حتما با پزشک مشورت کنید.
زیره سیاه در طب آیورودا برای برخی از مشکلات مربوط به معده استفاده می شود. به عنوان یک انرژی دهنده در نظر گرفته می شود. دارای خواص ضد اسپاسم، بادشکن، تقویت کننده شیردهی و تسکین درد است. از این رو می توان از زیره سیاه برای رفع اسهال، سوء هاضمه، تب، درد شکم و سکسکه استفاده کرد. همچنین به خلاص شدن از درد معده که چندین روز طول کشیده است کمک می کند.
زیره سیاه برای افراد مبتلا به کم خونی مفید است. زیره سیاه منبع عالی آهن است. زیره سیاه را می توان برای غلبه بر کمبود آهن مصرف کرد.
زیره سیاه را میتوان به صورت های مختلفی مصرف کرد. برخی از روشهای مصرف زیره سیاه برای لاغری عبارتند از:
• مصرف زیره سیاه به صورت دمنوش
• افزودن زیره سیاه به غذاها
• مصرف مکمل های زیره سیاه
برای کاهش وزن، توصیه میشود روزانه 1 تا 2 قاشق چایخوری دانه یا پودر زیره سیاه مصرف شود.
علاوه بر کاهش وزن و خواص بالا، زیره سیاه دارای خواص و فواید متعدد دیگری برای سلامتی نیز است. از جمله این فواید میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• زیره سیاه برای پوست و مو بسیار مفید است.
• با خوردن روزانه زیره سیاه می توان دمای داخلی بدن را حفظ کرد. علاوه بر این، خوردن زیره سیاه پخته شده باعث تسکین تب نیز می شود.
• زیره سیاه با تبدیل سلول های محافظت شده موجود در بدن به سلول های قوی تر در درمان مشکلات سیستم ایمنی مفید است.
• ضعف و خستگی را برطرف می کند.
• برای بیماری های حساس تنفسی مانند آسم، سیاه سرفه و برونشیت مفید است. مصرف زیره سیاه برای درمان تب آنفولانزای خوکی و عفونت ویروسی نیز مفید است.
• دانه زیره سیاه باعث تسکین تجمع مخاط و گرفتگی بینی می شود.
• به اشتها و هضم غذا کمک می کند و مشکلات قاعدگی را برطرف می کند.
• زیره سیاه می تواند به تسکین گاز معده کمک کند.
• همچنین می تواند به کاهش وزن کمک کند.
• به شل شدن ماهیچه های رحم کمک می کند.
• باعث افزایش شیردهی می شود.
• بهبود هضم: زیره سیاه دارای خواص ضد نفخ و ضد اسپاسم است که میتواند به بهبود هضم و کاهش نفخ کمک کند.
• کاهش التهاب: زیره سیاه حاوی ترکیبات ضد التهابی است که می توانند به کاهش التهاب در بدن کمک کنند.
• تقویت ایمنی بدن: زیره سیاه دارای خواص آنتی اکسیدانی است که میتوانند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کنند.
زیره سیاه به طور کلی ایمن است و عوارض جانبی جدی ندارد. با این حال، برخی افراد ممکن است دچار عوارض جانبی خفیفی مانند نفخ، گاز و اسهال شوند.
زیره سیاه به طور کلی بیخطر است، اما در برخی افراد ممکن است عوارض جانبی خفیفی ایجاد کند. برخی از عوارض جانبی احتمالی زیره سیاه عبارتند از:
– نفخ
– گاز
– حالت تهوع
– اسهال
– سوزش سر دل
– سوزش پوست
در صورت بروز هرگونه عوارض جانبی، مصرف زیره سیاه را قطع کرده و با پزشک مشورت کنید.
در صورت بارداری، شیردهی یا مصرف هرگونه دارو، قبل از مصرف زیره سیاه با پزشک خود مشورت کنید.
برخی از خطرات مصرف زیره سیاه عبارتند از:
• اگر مشکل فشار خون بالا دارید ، نباید زیره سیاه را به مقدار زیاد مصرف کنید، یا ممکن است اثر داروهای فشار خون بالا را کاهش دهد.
• در صورت وجود تورم در کلیه، نباید زیره سیاه مصرف کنید.
• در دوران بارداری و شیردهی زیره سیاه را به مقدار زیاد مصرف نکنید. قبل از مصرف با پزشک مشورت کنید.
• مصرف زیره سیاه در مقادیر زیاد می تواند خطر خونریزی را افزایش دهد.
• مصرف زیره سیاه می تواند به مدیریت هیپوگلیسمی (سطح پایین قند خون) کمک کند.
• حداقل دو هفته قبل از هر نوع جراحی از زیره سیاه استفاده نکنید.
زیره سیاه یک ادویه مفید با خواص و فواید متعدد برای سلامتی است. مصرف زیره سیاه میتواند به کاهش وزن، بهبود هضم، کاهش التهاب، تقویت ایمنی بدن و بهبود سلامت قلب کمک کند.
برای بهرهمندی از خواص زیره سیاه، میتوانید آن را به صورت دانه، پودر یا کپسول مصرف کنید. مصرف روزانه 1 تا 2 قاشق چایخوری دانه یا پودر زیره سیاه توصیه میشود.
البته، مصرف زیره سیاه به تنهایی نمیتواند باعث کاهش وزن یا بهبود سلامتی شود. برای رسیدن به نتایج مطلوب، باید زیره سیاه را به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم مصرف کنید.
گردآوری : بخش سلامت بیتوته