مردان خودمراقبتی را جدی بگیرند

خبرگزاری ایسنا چهارشنبه 30 آبان 1403 - 06:46
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم‌ پزشکی گیلان با تاکید بر اینکه مردان خودمراقبتی را جدی بگیرند، گفت: مولفه‌های مهمی از جمله ساختار فیزیولوژی و باورهای فرهنگی باعث شده تا مردان در مقایسه با زنان بیشتر در معرض آسیب بوده و خودمراقبتی را جدی نگیرند.

۲۹ آبان ماه مصادف با روز جهانی مرد شاید فرصت مناسبی بود تا در کنار قدردانی از مردان به سلامت آنها نیز بپردازیم؛ در همین رابطه دکتر مرتضی فلاح کرکان در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: تقریباً از یک دهه پیش در برخی از کشورها با توجه به میزان بالای آسیب‌های شغلی و حوادث در آقایان نظر بر این شد تا سلامت این قشر به صورت جدی مورد نظر قرار گیرد.

وی با بیان اینکه در تقویم کشور ایران نیز هفته اول اسفندماه به عنوان هفته سلامت مردان نامگذاری شده، افزود: همه ساله شعارهایی در نظر گرفته و اتفاقاتی را رقم زده و با برگزاری جلسات آموزشی، کارشناسی و بهداشتی به دنبال مدیریت برخی از اتفاقات مرتبط با بهبود سلامت مردان هستند.

دکتر فلاح با بیان اینکه طبق مطالعات جمعیت شناختی، میانگین سنی یا همان امید به زندگی آقایان نسبت به خانم‌ها پایین‌تر است، تصریح کرد: لذا دستگاهای مربوطه یک سری برنامه‌های جامع را به عنوان سلامت مردان در نظر گرفتند.

رئیس شورای راهبردی انجمن اسلامی پزشکان استان گیلان تاکید کرد: مطالعاتی که باعث شد این برنامه جامع انجام گیرد این بود که متوجه شدند آقایان تا زمانی که تحت نظر یک خانم؛ در دوره کودکی تحت نظر مادر و پس از ازدواج تحت تاثیر همسر هستند بیشتر به سلامت خود می‌پردازند.

دکتر فلاح افزود: از طرفی به خاطر ویژگی فیزیکی مردان در برخی مشاغل سخت و زیان آور ورود بیشتری نسبت به زنان دارند از جمله کار در ارتفاعات، فعالیت های ساختمانی، کار در معدن، رانندگی‌های بین شهری و مسافت‌های طولانی... از جمله حرفه‌هایی هستند که معمولاً همراه با خطر بوده و از طرفی به خاطر شرایط کاری و اقتصادی، پیگیری این قشر در بحث سلامتی نسبت به عموم جامعه کمرنگ‌تر است.

وی گفت: مورد سومی که باعث شده آقایان از نظر سلامت نسبت به خانم‌ها در جایگاه پایین‌تری قرار بگیرند دیدگاه فرهنگی است که در جوامع مختلف وجود دارد مثل داستان اینکه" مرد گریه نمی‌کنند" این مسائل فرهنگی هم باعث می‌شود که آقایان دیرتر برای گرفتن خدمات سلامت مراجعه کنند.

رئیس سابق بیمارستان شهید بهشتی بندرانزلی افزود: این مساله حتی در عصر حاضر علی رغم اینکه سطح سواد جامعه بالا رفته و فضای مجازی اطلاعات مختلفی در دسترس افراد قرار می دهد همچنان شاهد مقاومت مردان برای مراجعه به پزشک و بررسی‌های سالانه هستیم.

دکتر فلاح ادامه داد: همچنین به خاطر شرایط فیزیکی و جسمانی، مردان به طور سنتی رفتارهای پرخطر بیشتری در مقایسه با بانوان دارند که از آن جمله استعمال دخانیات، مصرف مشروبات الکلی، سرعت و رفتارهای پرخطر در رانندگی، نزاع‌های خیابانی و پرخاشگری که باعث می‌شود آقایان در معرض آسیب جسمی و روحی قرار گیرند لذا مسائلی از این دست باعث شده برخی قوانین، آئین نامه‌ها و ساختارها در رابطه با پرداختن به اهمیت سلامت مردان شکل بگیرد.

فلوشیپ پیوند و متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری تصریح کرد: باید بپذیریم بخشی از مسیر رسیدن به زندگی بهتر، خودمراقبتی است و این مساله مهم؛ جنسیت نمی‌شناسد و باید بپذیریم اگر یک فرد بیمار شود عملاً خانواده فرد هم درگیر بیماری آن شخص می‌شوند لذا اگر خودمراقبتی در جامعه تقویت شود فارغ از اینکه چه جنسیتی داریم قطعا به بهبود فضای بهداشتی جامعه کنک می کنیم.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در خصوص سن آغاز خود مراقبتی تصریح کرد: خودمراقبتی از همان دوران کودکی باید مورد توجه باشد از نوع تغذیه تا ساعت خواب، مسائل فعالیتهای فیزیکی، بازی‌ها و سرگرمی‌ها از سوی والدین باید جدی گرفته شود.

دکتر فلاح گفت: در خود مراقبتی فقط سلامت جسمی مطرح نیست بلکه سلامت روحی و روانی نیز مد نظر است و اگر این خود مراقبتی از کودکی شروع شود مسلماً در ضمیر ناخودآگاه فرد نهادینه شده و با تکرار در بلند مدت کمک می‌کند که کیفیت و میزان سلامت جامعه ارتقا پیدا کند.

انتهای پیام

منبع خبر "خبرگزاری ایسنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.