اختصاصی «تابناک با تو»؛ به تازگی محققان سوئیسی و نروژی مطالعاتی انجام دادهاند و تأثیر صدای سوت مرگ آزتکها بر مغز انسان را بررسی و آشکار نمودهاند.
اسکنهای مغزی نشان دادهاند که این صداها واکنشهای غیرمعمولی را در مراکز متعدد مغز انسان برمیانگیزند و صدای سوتها، پیچیدگی عجیبی دارد که طبقهبندی آن بین طبیعی و مصنوعی برای مغز دشوار است.
سوتهای مرگ آزتکها که صدای آنها از زمزمههای تهدیدآمیز تا فریادهای وحشتناک متغیر است، سازهای عجیبی هستند که ظاهری شبیه جمجمه دارند.
براساس این مطالعه که با حضور هفتاد داوطلب اروپایی انجام شد، شرکتکنندگان مجموعهای از صداهای تصادفی را که شامل صداهای سوت مرگ بود را شنیدند. محققان دریافتند که اکثر شرکتکنندگان این صدا را شبیه به فریاد انسان شنیدهبودند، و اسکنهای مغزی با استفاده از تصویربرداری تشدید مغناطیسی (fMRI) نشان داد که مغز با شنیدن این سوت، نواحی شنوایی برای شنیدن فریاد را فعال میکند.
سوتهای مرگ آزتکها ترکیب عجیبی از صداهای طبیعی و مصنوعیاند تا جایی که مغز نمیتواند به راحتی آن را طبقهبندی کند. این پدیده شبیه پدیده «دره عجیب Uncanny valley» است که هنگام مواجهه با رباتهای انساننما در مغز انسان رخ میدهد. این ابهام در شناسایی منبع صدا، فعالیت مغز را در مناطق پیشرفته مانند قشر پیشپیشانی، که با طبقهبندی پیچیده سروکار دارد، و قشر پیشانی میانی، که با پردازش تداعی مرتبط است، افزایش میدهد.
این مطالعه نشان داد صداهای ناشی از سوتهای مرگ طبقهبندیهای مختلف دارند، از جمله صدای هشدار شبیه صدای بوق یا سوت، صدای اسلحه گرم و همچنین صدای ترس، درد و خشم.
این یافتهها مصادف با کشف تعداد زیادی از این سوتها در قبرهایی است که قدمت آنها به دوره بین ۱۲۵۰ تا ۱۵۲۱ پس از میلاد برمیگردد، استفاده از آنها به آیینها و ابزارهای مذهبی مرتبط است و ممکن است به خدای باد آزتک ایهکاتل "Ehcatl" تعلق داشته باشد. به اعتقاد آزتکها این خدای باد، به دنیای اموات زیرین سفر میکرد تا استخوانهای ملل باستان را جمعآوری کند. این سوتها در مراسم کشتار آیینی به عنوان ابزاری فرامادی مورد استفاده قرار میگرفتند.