بهرام سرمست در همایش نکوداشت مقام علامه سید محمدحسین طباطبایی، بزرگداشت هفته کتاب و روز حکمت و فلسفه که در سالن پتروشیمی تبریز برگزار شد، با بیان اینکه آذربایجان خاستگاه و مهد علامهها است، اظهار کرد: در تمامی زمینهها شهر تبریز سرآمد بوده و بیجهت نیست که شهر اولینها نامگذاری شده است، یکی از وجوه این نامگذاری در عرصه علم، حکمت و فلسفه بوده چرا که تبریز علامه طباطبایی را دارد.
به گزارش ایسنا، وی افزود: علامه محمدحسین طباطبایی یکی از بزرگترین مفسران، فیلسوفان و عارفان شیعه قرن چهاردهم محسوب میشود.
وی با اشاره به ویژگیهای برجسته شخصیتی علامه تشریح کرد: شخصیت علامه در علوم مختلف دارای برجستگی علمی است همچنین از نظر تنوع علومی که به آن اشرافیت داشتند، دارای یک شخصیت برجسته در تفسیر، فلسفه، عرفان، حدیث و کلام محسوب میشوند.
استاندار آذربایجان شرقی ادامه داد: به نقل از تمامی افرادی که در رابطه با علم رجال و علامه نوشتهاند، اخلاق و تواضع علامه طباطبایی زبان زد بوده است.
وی به ژرفنگری فلسفی علامه طباطبایی اشاره کرد و گفت: علامه در فلسفه اسلامی به ویژه حکمت متعالیه، تسلط فوقالعادهای داشته است، دیدگاههای ایشان نهتنها در حوزه علمیه قم که در سراسر جهان، نشر و گسترش داشته است.
سرمست اذعان کرد: از نظر پیامد تفکر و تاثیرگذاری علامه در عالم فلسفه بوده، میتوان گفت که در سراسر جهان از لحاظ اندیشه و فلسفه، ایشان آثار ماندگاری از خود برجای گذاشته است.
وی به روش تلفیقی که علامه در بین عقل و نقل در تفسیر قرآن به کار میبرد، اشاره کرد و گفت: علامه طباطبایی در تفسیر المیزان با روش بیسابقهای از قرآن، برای تفسیر قرآن استفاده میکرد و در عین حال از روایات معتبر هم بهره میبرد، به گونهای که همواره در تفسیر علامه یک نوع توازن بین عقل و نقل مشاهده میکنیم.
وی به تسلطی که علامه بر فلسفه و عرفان با رویکرد معاصر داشته است، اشاره کرد و گفت: علامه توانست حکمت متعالیه را با نیازهای فکری و چالشهای مدرن تطبیق دهد یعنی یک روش تطبیقی و مقایسهای در رابطه با مفاهیمی مثل علیت، وجود و انسانشناسی که همزمان با مسائل عرفانی و فلسفی ممزوج میکند، این مسئله تبحر بسیار بالایی را میطلبد که کمتر در میان علمای معاصر دیده میشود.
استاندار آذربایجان شرقی به توانایی علامه در گفتوگوهای بینالمللی اشاره کرد و افزود: علامه به گفتوگوی بین فرهنگی با غرب اهمیت ویژهای قائل بود که انتقال گفتوگوهای فلسفی بین شرق و غرب، جهان اسلام و جهان مدرن شایسته توجه فراوانی است.
وی شاگردپروری علامه را یکی از برجستهترین دستاوردهای او دانست و گفت: روش آموزش علامه مبتنی بر تعقل و تفکر بود و شاگردانی همچون شهید مطهری، شهید بهشتی و علامه جوادی آملی، ادامهدهندگان مسیر فکری علامه طباطبایی بوده و هستند.
وی در خاتمه با قدردانی از دستاندرکاران برگزاری مراسم بزرگداشت علامه طباطبایی، بیان کرد: برگزاری چنین همایشهایی، گامی در جهت تداوم جریان اندیشهورزی و تعمیق شناخت از میراث گرانبهای امثال علامه طباطبایی است.
انتهای پیام