نبض حیات انارستان‌های قم در گرو مدیریت کارآمد آب و برق

خبرگزاری ایسنا چهارشنبه 30 آبان 1403 - 18:48
یک باغدار انار گفت: آبیاری باغات نیاز به استمرار دارد و قطعی برق این فرایند را مختل می‌کند، از طرفی برای تامین سوخت موتور برق(گازوئیل) هم با مشکل مواجه هستیم.

انار یکی از میوه‌های مغذی و خوشمزه است که به خاطر خواص بسیاری که دارد در بین مردم مورد توجه قرار گرفته است؛ این میوه سرشار از آنتی‌اکسیدان‌ها، ویتامین‌ها و مواد معدنی است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند.

 انار به ویژه دارای ویتامین C و K است و مصرف آن می‌تواند به کاهش التهاب، بهبود سلامت قلب و عروق و حتی پیشگیری از برخی بیماری‌ها کمک کند؛ علاوه بر خواص درمانی، انار به خاطر طعم شیرین و ترش خود در تهیه انواع سالادها، دسرها و نوشیدنی‌ها نیز به کار می‌رود و به عنوان یک نماد باروری و زندگی در بسیاری از فرهنگ‌ها شناخته می‌شود.

استان قم نیز یکی از تولید کننده‌های این میوه‌ی پرطرفدار در سطح کشور است. سطح زیر کشت باغات انار استان قم حدود ۲۴۰۰ هکتار است و عملکرد انار در این استان به‌طور میانگین حدود ۱۷ تن در هکتار است؛ تعداد بهره‌برداران فعال در استان قم در زمینه‌ی کاشت، داشت و برداشت انار نیز به ۲۵۰۰ نفر می‌رسد.

انار استان از کیفیت بالایی برخوردار است، ارقام متنوع انار همچون قجاق، شاه پسند، آقا محمد علی، ترش و ملس در قم کشت می‌شود و صادرات خوبی نیز دارند.

بدون شک، دستیابی به این جایگاه در تولید انار در کشور، نتیجه تلاش‌های باغداران استان بوده و ضروری است که به درخواست‌ها و نیازهای آن‌ها توجه کافی صورت گیرد.

در ادامه گفت‌وگویی با باغداران انار در قم داشتیم و از آن‌ها خواستیم که از چالش‌ها و سختی‌های باغداری بگویند.

عباس فلاحیان باغدار قمی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: ایجاد یک سردخانه برای باغداران انار بسیار حائز اهمیت است، در حال حاضر محصولات ما یا خشک می‌شود یا می‌گندد، ولی اگر یک سردخانه وجود داشته باشد، آسیبی به محصولات وارد نمی‌شود. از طرفی محصولی که در باغ جمع آوری می‌شود از سرقت و حمله‌ی حیوانات مصون نیست.

وی با اشاره بر اینکه کم آبی مشکل اساسی چندسال اخیر است، گفت: گرم شدن هوا نیز تاثیر مستقیم بر محصولات ما هم از نظر کمیت و هم کیفیت داشته است.

فلاحیان افزود: علی رغم شعارهایی که داده شده است، همچنان دست دلال از بازار قطع نشده است، برای نمونه در میدان تره بار تهران که عرضه مستقیم دارند، متاسفانه عرضه با رانت و پارتی بازی، به قشر خاصی بستگی دارد که آن قشر اصلا کشاورز نیستند.

این کشاورز بیان کرد: به خاطر وجود دلال‌ها اناری که به عنوان مثال کیلویی ۷۰ هزار تومان در تهران فروش می‌رود را باغدار مجبور است کیلویی ۲۰ هزار تومان بفروشد.

وی ادامه داد: یکی از بهترین راهکارها برای کوتاه کردن دست دلال‌ها همین عرضه مستقیم محصول است ولی به شرطی که کشاورز را بررسی کنند و برای آن‌هایی که تمایل به عرضه مستقیم دارند، جایگاهی تعریف کنند.

فلاحیان تصریح کرد: من علاوه بر اینکه خودم محصول تولید می‌کنم، محصولات دیگر کشاورزان اطرافم را نیز خریداری می‌کنم که مبادا دلال هرطور که می‌خواهد روی محصول قیمت گذاری کند.

نبض حیات انارستان‌های قم در گرو مدیریت کارآمد آب و برق

به باغداران متقاضی مجوز تولید محصولات سنتی بدهند

وی افزود: یکی از تقاضاهای ما به عنوان باغدار انار این است که به ما مجوز تولید محصولات سنتی بدهند تا آب اناری که خیلی بهداشتی در حال تولید آن هستیم را به طور عمده به فروش برسانیم.

این کشاورز عنوان کرد: بهداشت می‌گوید که فروش آب انار باید طبق دستور العمل انجام شود، اما با این کار کیفیت آب انار از حالت سنتی خارج می‌شود.

وی افزود: کشاورزان با این شرایط سختی که در جامعه وجود دارد نیاز به حمایت دارند، با توجه به مشکلات کم آبی، ریزگرد و گرما کشاورزان بسیار مظلوم واقع شده‌اند.

این باغدار تاکید کرد: صادرات بسیار اهمیت دارد، برای مثال پاکستان بازار صادراتی مناسبی دارد؛ اگر از ما حمایت و برای صادرات رهنماییمان کنند، می‌توانیم بسیار موفق تر عمل کنیم.

وی ادامه داد: در منطقه قم انارهای ما برند است و از نظر عطر، رنگ و مزه بهترین کیفیت را دارد، چرا باید انار قم را به اسم انار ساوه معرفی کنیم در صورتی که خلجستان قم پر از باغات انار است و بهترین انارها را دارد.

این  فعال در عرصه کشاورزی در پایان گفت: در سطح کشور بسیاری از افراد اسم انار قم را نشنیدند، اگر شما خبرنگاران صدای ما را به گوش مسئولین برسانید لطف بزرگی در حقمان شده است.

قطعی برق چالش مهمی برای باغداران انار است

علیرضا سالم دیگر باغدار قمی اظهار کرد: آفتاب سوختگی و دیگری کرم گلوگاه انار از چالش‌هایی است که ما باغداران با آن مواجه هستیم.

وی ادامه داد: تمیز کردن گلوگاه انار برای جلوگیری از کرم زدگی انجام می‌شود؛ برای اینکار سم پاشی انجام می‌دهیم تا پروانه در گلوگاه انار تخم گذاری نکند و کاملا در این زمینه موفق بودیم.

سالم ضمن تاکید بر اینکه در کشاورزی حرف اول را منابع آبی می‌زنند، گفت: کارشناسان و مسئولان جهاد کشاورزی زحمات خودشان را می‌کشند، آن‌ها برای چالکوب و کوددهی باغات به ما کمک کردند.

این باغدار بیان کرد: اگر دلال نباشد، دولت هیچوقت توزیع کننده خوبی نیست، در صورت نبود دلال این محصولات کشاورزی ما را چه کسی می‌خواهد دست مردم برساند؟ بنابراین باید عده‌ای باشند که تولید کننده را به مصرف کننده وصل کنند، تمام دنیا واسطه دارند و اگر دلال نباشد دولت هیچوقت این کار را انجام نمی‌دهد.

وی ادامه داد: غرفه‌های نمایشگاهی کشاورزی با غرفه‌های صنعتی بسیار متفاوت است، شما فرض کنید نمایشگاهی برگزار شود و ماهم یک غرفه داشته باشیم، چقدر فروش خواهیم داشت؟ مطمئنا رشد چندانی نخواهد داشت.

این باغدار تصریح کرد: مشکل اصلی در حال حاضر ما برق است، زمانی که ما کشاورزان موتور برق و دیزل داشتیم، دولت پافشاری کرد که باغ را به برق شهری وصل کنیم، اکنون که به برق شهری وصل کردیم می‌گویند برق نداریم به شما بدهیم موتور برق راه بندازید.

وی افزود: در تابستان امسال، برق داخل شهر قطع نمی‌شد و فقط قطعی برق برای باغ‌ها از ساعت ۱۲:۳۰ تا ساعت ۱۷ عصر بود؛ آبیاری باغات نیاز به استمرار دارد و قطعی برق این فرایند را مختل می‌کند، از طرفی برای تامین سوخت موتور برق(گازوئیل) هم با مشکل مواجه هستیم.

نبض حیات انارستان‌های قم در گرو مدیریت کارآمد آب و برق

این باغدار تصریح کرد: در استان قم یک کارخانه مربوط به محصولات انار نداریم؛ در ساوه یک کارخانه وجود دارد ولی قیمتی که با آن از کشاورز خرید می‌کنند بسیار ناچیز است. ما با انار خودمان رب درست می‌کنیم که از کیفیت بسیار خوبی برخوردار است؛ مسئله فروش نیازمند بازاریابی است و ما کشاورزان باید در این حوزه آموزش ببینیم.

سالم گفت: با این وجود ما نیاز چندانی به کارخانه نداریم، ما نیاز داریم که اداره‌ بهداشت مجوز فروش محصولات سنتی را به خود کشاورز بدهد؛ زیرا کارخانجات محصولات سنتی را به صنعتی تبدیل می‌کنند این در حالی است که بسیاری از مردم تمایل دارند که محصول سنتی خریداری کنند.

این باغدار در پایان بیان کرد: ما در منطقه خودمان بازار فروش را داریم و فروش محصولاتمان راکد نیست اما نیاز به ارتقا توانایی کشاورزان وجود دارد.

ارتقای کیفیت انار عاملی برای تقاضای بازار

حسن ایرانی خواه از فعالین حوزه کشاورزی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: بیشترین چالشی که امسال کشاورزان با آن درگیر بودند قطعی برق بود زیرا آب زمین تامین نمی‌شد؛ چالش دیگرمان نیز گرمای بیش از حد بود.

وی ادامه داد: کارشناسان جهاد کشاورزی توصیه‌هایی به کشاورزان می‌کنند ولی اقتصاد کشاورزی آنچنان قوی نیست که بتوانند به آن توصیه‌ها عمل کنند.

ایرانی خواه عنوان کرد: یکی از کارهای بسیار مهم استفاده از شیپ است، شیپ وسیله توری شکل است که روی باغ می‌اندازیم و جلوی آفتاب سوختگی انار را می‌گیرد.

وی افزود: در منطقه‌ی ما دلال به آن صورت مشکلی برای فروش ایجاد نمی‌کند، بیشتر کیفیت انار قیمت فروش را پایین می‌آورد.

این کشاورز تصریح کرد: ایجاد نمایشگاه و داشتن غرفه کار ارزشمندی است، ولی بیشتر فروش محصولاتمان بر اساس کیفیت بالای محصول است یعنی هرچه کیفیت انار بالاتر باشد تقاضا برای خرید نیز بیشتر است.

وی ادامه داد: برای درست کردن رب و لواشک بیشتر از انارهایی که کیفیت پایین تری دارند استفاده می‌کنند؛ توجیهی اقتصادی ندارد انار با کیفیت بالا را برای این کار صرف کنیم.

ایرانی خواه در پایان بیان کرد: توصیه من به سایر کشاورزان استفاده از شیپ است؛ با این وسیله کشاورزان می‌توانند دمای باغ را از ۵۰ درجه به ۳۵ درجه برسانند و کیفیت محصولات خود را بالا ببرند.

انتهای پیام

منبع خبر "خبرگزاری ایسنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.