بازچرخانی پساب صنعتی می‌تواند بخش اعظمی از تنش آبی را برطرف کند

خبرگزاری ایسنا چهارشنبه 30 آبان 1403 - 21:11
استاندار مرکزی گفت: بازچرخانی پساب صنعتی و بهره برداری از منابع آبی غیرشرب در حوزه صنعتی می‌تواند بخش اعظمی از تنش آبی را برطرف کند.

مهدی زندیه وکیلی چهارشنبه ۳۰ آبانماه در جلسه اضطراری شورای حفاظت منابع آب و کارگروه سازگاری با کم آبی استان مرکزی که با دستور کار بررسی وضعیت تأمین آب شرب شهرهای اراک و ساوه تشکیل شد بر تشکیل اتاق فکر مطالعاتی برای عبور از شرایط تنش آبی تاکید کرد و افزود: استان مرکزی یک استان صنعتی است و متاسفانه در گذشته برخی صنایع آب بر در این منطقه احداث شده‌اند که به دلیل نیاز آبی بالا با مشکلات جدی مواجه هستند و باید سازوکاری برای حل کمبود آب صنعت استان اندیشیده شود و اجازه نداد در تولید خللی ایجاد شود.

وی در خصوص استفاده از منابع آبی سد کمال صالح برای پالایشگاه شازند گفت: به نظر می‌رسد استفاده از حجم مرده منابع آبی این سد برای استفاده در پالایشگاه شازند امکان‌پذیر نیست گرچه نباید به میزان آبی که این مجموعه تولیدی نیاز دارد لطمه‌ای وارد شود، باید با تامین منابع آبی مورد نیاز به گونه‌ای برنامه ریزی شود که فرآیند تولید این مجموعه با مشکل مواجه نشود.

وی گفت: استفاده از پساب‌ شهر مهاجران و آستانه برای پتروشیمی و پالایشگاه شازند نیز به عنوان برنامه میان مدت در دستور کار قرار گیرد، گرچه رسیدن پساب این دو شهر به میزان قابل قبول احتمال دارد دو سال طول بکشد.

استاندار مرکزی با تاکید بر اینکه نباید آب شرب داخل شبکه به مصارف صنعتی برسد، گفت: بازچرخانی پساب صنعتی و بهره برداری از منابع آبی غیرشرب در حوزه صنعتی می‌تواند بخش اعظمی از تنش آبی را برطرف کند. همچنین ۵۰ درصد پساب تولیدی در تصفیه خانه باید به مصارف فضای سبز برسد تا از این ظرفیت آب در بخش‌های دیگر استفاده شود. 

وی با اشاره به افت کیفیت منابع آبی نسبت به سال‌های قبل گفت: پایش کیفی منابع آبی زیرزمینی باید بطور مستمر انجام شود تا بتوان برای عبور از تنش آبی، از منابع آبی زیرزمینی موجود، بسته به کیفیت آن در مصارف مختلف بهره‌برداری کرد. همچنین باید از پساب تولیدی تصفیه خانه فاضلاب اراک با ایجاد شبکه انتقال، برای فضای سبز در نقاط مختلف استفاده کرد.

زندیه وکیلی با تاکید بر برنامه ریزی برای صرفه جویی در مصرف آب گفت: در حوزه مدیریت منابع آبی برای مشترکین پرمصرف باید اقدامات سلبی و بازدارنده نیز انجام داد تا اجازه ندهیم منابع آبی بیش از الگوی مصرف مورد استفاده قرار گیرد.

وی با اشاره به مصرف افزون بر ۹۰ درصد آب در بخش کشاورزی گفت: در مواقع بحران آب باید از منابع آبی در اختیار کشاورزان در غیرفصل کشاورزی استفاده کرد که نیازمند اقدامات جهادی و تعامل بین بخشی است. 

وی با تاکید بر اینکه پساب باید در حوزه صنعت و فضای سبز استفاده شود، گفت: باید به گونه‌ای برنامه‌ریزی شود که از پساب برای مصارف صنعتی و فضای سبز استفاده شود و اجازه نداد منابع آبی زیرزمینی در این بخش مورد بهره‌برداری قرار گیرد.

به گزارش ایسنا، مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه‌ای مرکزی نیز گفت: میزان بارش‌های استان از ابتدای سال آبی تاکنون ۱۹.۸ میلیمتر بوده است که حدود ۳۴.۵ درصد نسبت به سال گذشته و ۴۴.۵ درصد نسبت به دراز مدت کاهش داشته است.

حسین اسدی افزود: در حال حاضر سد کمال صالح با ظرفیت ۹۵ میلیون متر مکعب در حال حاضر ۱۶.۹ میلیون متر مکعب آب دارد که از این میزان ۱۰ میلیون حجم مرده است که باید به روش‌های دیگر استحصال شود و حجم قابل برنامه‌ریزی ۶.۹ میلیون متر مکعب است. با ادامه روند موجود، آبی که برای مصارف شرب از این سد مورد استفاده قرار می گیرد کمتر از دوماه قابل استفاده است و باید پس از این مدت از حجم مرده و قابل استحصال استفاده شود.

وی در خصوص سد الغدیر ساوه نیز گفت: سد الغدیر ۲۷۷ میلیون متر مکعب ظرفیت دارد ولی آبموجود در آن اکنون به ۱۸.۵۴ میلیون متر مکعب رسیده است که از این میزان ۱۶ میلیون متر مکعب، حجم مرده است و باید استحصال شود. با ادامه روند موجود تنها سه‌ماه می‌توان از حجم مفید برای تامین منابع آب شرب ساوه استفاده کرد و باید به استحصال آب ذخیره شده مرده در سد متوسل شد.

اسدی افزود: در حال حاضر ۵.۹ میلیارد متر مکعب کسری مخازن آب‌های زیرزمینی در استان مرکزی وجود دارد که معادل ۵۷ برابر حجم کل سد کمال صالح است و بیشترین  کسری، در شهرهای ساوه، زرندیه، اراک و کمیجان است.

وی با اشاره به کاهش ورودی آب به سدهای استان گفت: حجم مخزن در سد کمال صالح در سال آبی جاری به نسبت سال گذشته ۴۱ درصد و در سدالغدیر نیز هفت درصد کاهش داشته است.

به گزارش ایسنا، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان مرکزی نیز گفت: در حال حاضر نیاز آب شرب شهر اراک هزار و ۹۲۲ لیتر بر ثانیه است که حدود هزار لیتر از منابع سطحی و ۹۲۲ لیتر از منابع زیرزمینی تامین می شود. ۶۶ حلقه چاه با پتانسیل هزار و ۲۹۱ لیتر دبی آب در استان وجود دارد که ۴۸ حلقه با دبی هزار و هشت لیتر بر ثانیه قابل بهره برداری است و ۷۴۰ لیتر آن فاقد کیفیت لازم است.

حشمت‌اله عباسی افزود: منابع آبی سد کمال صالح با منابع آبی موجود زیرزمینی مخلوط شده و در اختیار مصرف کنندگان قرار می‌گیرد و چنانچه منابع آبی سد کمال صالح محدود یا تمام شود قطعا کیفیت آب شهر اراک از استاندارد لازم خارج خواهد شد.

وی با اشاره به بحرانی شدن شرایط آبی در استان گفت: منابع آبی زیرزمینی نیز کیفیت لازم را ندارد و در چنین شرایطی باید برای تامین آب از نظر کمی و کیفی برنامه ریزی کرد. حفر ۳۰ حلقه چاه در دستور کار شرکت آبفا قرار دارد و با تشکیل تیم مطالعاتی، نقاط حفر چاه جانمایی شده است گرچه با برخی مشکلات اجتماعی مواجه هستیم.

عباسی گفت: باید به دنبال منابع آبی پایدار باشیم و جهاد کشاورزی نیز در فصل برداشت، چاه‌های کشاورزی را در اختیار آبفا قرار دهد تا بتوان با ایجاد شبکه انتقال در مواقع ضروری از آنها استفاده کرد. 

انتهای پیام

منبع خبر "خبرگزاری ایسنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.