پلتفرمهای آزمایشگاهی در هفته اخیر با شکل جدیدی از محدودیتها و فشارهای سازمان تامین اجتماعی مواجه شدند؛ تا جایی که برخی از پزشکان همکار با پلتفرمهای سلامت دیجیتال از احضار به اداره بازرسی این سازمان خبر میدهند. در ابتدا این محدودیتها با دستور سازمان تامین اجتماعی در مرداد ماه سال جاری مبنی بر قطع همکاری موسسات خدمات پاراکلینیکی طرف قرارداد این سازمان با پلتفرمهای سلامت دیجیتال شروع شد. در حال حاضر نیز با وجود نهایی شدن توافقات بین دو طرف، سازمان تامین اجتماعی توافقات را نادیده گرفته و اینبار در اقدامی سوال برانگیز به صورت حضوری پزشکان همکار با پلتفرمها را بازخواست کرده و آنها را از این همکاری منع کرده است.
در حالیکه سکوهای سلامت دیجیتال بر اساس توافقات میتوانند با حفظ محرمانگی اطلاعات، ایجاد ارتباط موثر بین بیمار و آزمایشگاه، احراز هویت بیمار توسط آزمایشگاه، زمانبندی فعالسازی مجوز و اعلام استانداردها به سازمان تامین اجتماعی فعالیت کنند. با این وجود و در پی تشدید محدودیتهای این سازمان برای سکوها، انجمن تجارت الکترونیک برای دومین بار در حمایت از پلتفرمهای سلامت دیجیتال خطاب به مرکز توسعه تجارت الکترونیکی نامه نوشته است.
نیما قاضی، رئیس انجمن تجارت الکترونیک، خطاب به امین کلاهدوزان با اشاره به تداوم و تشدید مشکلات پلتفرمهای سلامت دیجیتال با وجود برگزاری جلسات متعدد با حضور مدیران سازمان تامین اجتماعی، رئیس کمیسیون سلامت دیجیتال سازمان نظام صنفی رایانهای(نصر)، نماینده انجمن تجارت الکترونیکی تهران و نمایندگان پلتفرمهای سلامت دیجیتال سوالاتی را درباره احضارهای سلیقهای و کارشکنی در انجام فعالیت پلتفرمها مطرح کرده و پرسیده است: «چگونه پلتفرمهای سلامت دیجیتال که تمام مجوزهای لازم را از مراجع ذیصلاح دریافت کردهاند، توسط سازمان تامین اجتماعی که به هیچ عنوان نقش قانونگذاری و نظارتی در این حوزه را ندارد، غیرقانونی خوانده میشوند. چرا تامین اجتماعی همچنان با دلایل واهی و غیرمستند به احضار پزشکان و آزمایشگاهها ادامه میدهد؟» او در ادامه این سوالها را مطرح کرده است که چگونه برخی مدیران سازمان تامین اجتماعی بدون توجه و آگاهی نسبت به تاثیرات مثبت و تحولآفرین، روندهای روز این حوزه را زیر سوال میبرند؟
کسبوکارهای فعال در این حوزه، چطور و با صرف چه میزان وقت و هزینه میتوانند موج بیاعتمادی که چنین اقداماتی برایشان ایجاد میکند را از بین ببرند؟ و در انتهای نامه خود این رفتار سازمان تامین اجتماعی را مغایر با سیاستهای کلان اقتصادی کشور و قوانین، آییننامهها و توصیههای موکد درباره حمایت از کسبوکارهای دیجیتال دانسته و خواستار همکاری برای رفع این مشکل شده است. در حالی که این دومین بار است که محدودیتها بر فعالیت پلتفرمهای آزمایشگاهی اعمال میشود، بر اساس آخرین بخشنامه معاون حقوقی رئیسجمهور در سال ۱۴۰۰ تمامی دستگاههای دولتی ملزم شدهاند تا با هدف کاهش موانع کسبوکارهای نوپای مبتنی بر فضای مجازی کشور از هرگونه اقدام حقوقی علیه صاحبان کسبوکارهای نوپا در فضای مجازی اجتناب کنند. با این حال به نظر میرسد دور جدیدی از مذاکرات و توافقات برای تسهیل همکاری آزمایشگاهها با کسبوکارهای سلامت الکترونیک به راه افتاده است؛ تا جایی که برخی از منابع خبری از برگزاری جلسه فعالان سلامت دیجیتال با معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری برای بررسی مشکلات اخیر خبر میدهند که البته تاکنون برگزار نشدهاست.
البته جلسه هیات مقرراتزدایی در خصوص صدور مجوز فعالیت پلتفرمهای آزمایشگاهی برگزار شده است و به نظر میرسد به زودی این مجوز نهایی و صادر شود. پیش از این نیز مهدی خدادادی، دبیر کمیسیون سلامت دیجیتال سازمان نصر تهران، در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» از نهایی شدن صدور مجوز برای فعالیت پلتفرمهای آزمایشگاهی روی درگاه ملی مجوزها خبر داده بود که از نظر فعالان میتواند تا حدودی در رفع چالشهای کسبوکارها تاثیرگذار باشد. احمد طاهرخانی، مدیرعامل یکی از پلتفرمهای آزمایشگاهی و فعال سلامت دیجیتال، به «دنیای اقتصاد» درباره آخرین اقدامات برای فعالیت پلتفرمها توضیح میدهد: «روز گذشته فعالان حوزه با هیات مقرراتزدایی و تسهیل صدور مجوزهای کسبوکار جلسه داشتند تا درخواست سال گذشته آنها مبنی بر صدور مجوز برای فعالیت پلتفرمهای آزمایشگاهی تعیین تکلیف شود.
در نتیجه مقرر شد تا هفته آینده نیز جلسه دیگری در این خصوص برگزار و مجوز فعالیت پلتفرمهای آزمایشگاهی روی درگاه ملی مجوزها صادر شود تا قانون مشخصی برای فعالیت این پلتفرمها وجود داشته باشد.» او با اشاره به ادعای مسوولان سازمان تامین اجتماعی مبنی بر غیرقانونی بودن فعالیت پلتفرمهای آزمایشگاهی معتقد است که صدور مجوز روی درگاه ملی مجوزها میتواند تا حدودی از میزان چالشهای کسبوکارها با این سازمان کم کند. طاهرخانی در ادامه صحبتهای خود از تداوم فعالیت پلتفرمهای آزمایشگاهی در سایه احضار پزشکان و آزمایشگاهها میگوید: «پزشکان و آزمایشگاهها دو رکن اصلی فعالیت پلتفرمها هستند و زمانی که این دو طیف تحت فشار قرار میگیرند، عملیات خدماتدهی ما مختل و فروش کم میشود. البته سایر پلتفرمها نیز با این مشکلات دستوپنجه نرم میکنند، اما به این دلیل که پلتفرم ما بهصورت تخصصی در حوزه خدمات آزمایشگاهی فعالیت میکند، تبعات آن برای ما جدیتر خواهد بود.»
این فعال حوزه سلامت دیجیتال در بخش دیگری از صحبتهای خود درباره لزوم ورود نهادهای بالادستی برای تغییر نگاه مسوولان سازمان تامین اجتماعی به سلامت دیجیتال میگوید: «این سازمان در حال حاضر بر خلاف اهداف خود برای ارتقای سلامت مردم عمل میکند. این در حالی است که تسهیل فعالیت پلتفرمهای سلامت دیجیتال به تامین اجتماعی در تحقق اهداف و ارتقای کیفیت خدمات کمک خواهد کرد.» در مجموع با اینکه فعالان بخش خصوصی از تداوم مذاکره با نهادهای بالادستی بهمنظور رفع چالشهای کسبوکارهای سلامت دیجیتال خبر میدهند و با وجود نامهنگاری انجمن تجارت الکترونیک به مرکز توسعه تجارت الکترونیکی به عنوان متولی این حوزه، فعالان همچنان در انتظار توافق هستند. مرکز توسعه تجارت الکترونیک نیز پاسخگوی پیگیریهای خبرنگار «دنیای اقتصاد» درباره آخرین اقدامات این مرکز برای رفع مشکلات کسبوکارها نبوده است. با این حال باید دید که در روزهای آینده جلسه پلتفرمهای سلامت دیجیتال با معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری برگزار میشود یا خیر و در پی نتیجه آن سرنوشت کسبوکارهای سلامت الکترونیک بهتر خواهد شد یا همچنان در بر همان پاشنه میچرخد؟