منطقه آزاد تجاری ایران محدوده حراستشده بندری و غیربندری است که از شمول برخی از مقررات جاری کشور متبوع خارج هستند. این مناطق با بهرهگیری از مزایایی مانند معافیتهای مالیاتی، بخشودگی سود و عوارض گمرکی، نبود تشریفات دستوپاگیر ارزی و اداری، تسریع در فرآیندهای صادرات و واردات با جذب سرمایهگذاری خارجی و انتقال فناوری میتوانند به توسعه کشور کمک کنند.
در حال حاضر هفت منطقه آزاد شامل کیش، قشم، چابهار، انزلی، ارس، اروند و ماکو در ایران فعال است. که عملکرد مناطق آزاد در ایران به دلیل تطابق نداشتن با راهبرد توسعه موفق نبودهاست.
وضعیتی که اظهارات عبدالناصرهمتی ضمن تاکید آن در مراسم معارفه محمد جعفرکبیری به عنوان مدیرعامل جدید سازمان منطقه آزاد کیش به این نکته اشاره می کند که با توجه به اهمیت این منطقه، بسیاری از چشمها به این منطقه دوخته شده است. بطوریکه وزیر امور اقتصادی و دارایی در رابطه با وضعیت منطقه آزاد کیش به این نکته اشاره کرد که کیش روز به روز افول کرده و همین موضوع باعث انتظارات از دولت چهاردهم برای تغییر در روند فعلی شده است.
وی همچنین با اشاره به اعمال تحریمها علیه کشور، بیان کرد: مدیران با آگاهی به شرایط و در وضعیت تحریمی روی کار آمدهاند و بهانه برای کم کاری به خاطر تحریم به هیچ وجه قابل قبول نیست.
به گفته همتی، امروز نحوه جذب سرمایه گذار در تهران سهلتر از منطقه آزاد کیش شده و این یک ایراد اساسی است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با تاکید بر ضرورت توسعه اقتصاد دریا محور گفت: چارهای جز توسعه در این حوزه نداریم و تمامی تلاش خود را به کار خواهیم گرفت.
به گفته همتی دولت چهاردهم معتقد به تمرکز برای توسعه مناطق مستعد رشد به خصوص جنوب کشور در قالب توسعه اقتصاد دریا محور است.
وی در پاسخ به فعالان اقتصادی جزیره کیش با تاکید بر اینکه تمامی تلاشها برای بازگشت شرکت هواپیمایی کیش ایر به کیش به کار گرفته میشود، بیان کرد: با توجه کنیم که مشکل اصلی این منطقه مربوط به ایرلاین نیست؛ مشکل اصلی ما ناتوانی در تعریف جذابیتهای سرمایهگذاری است.
همتی ادامه داد: بخشی از مشکلات مناطق آزاد به ویژه کیش به تصمیمات مدیریتی در گذشته باز میگردد؛ مدیر باید شرایط لازم برای فعالیت بخش خصوصی جهت توسعه در منطقه را فراهم کند.