به گزارش «ایرنا» اکبر فتحی درباره وضعیت تولید و واردات برنج افزود: با توجه به جمعیت فعلی کشور و سرانه مصرف حدود ۳۶ کیلوگرمی برای هر نفر ایرانی، سالانه سهمیلیون و ۵۰۰هزارتن برنج نیاز است که بخش عمده آن از محل تولید داخلی و بقیه از محل واردات تامین میشود. دبیر امنیت غذایی کشور با بیان اینکه همهساله چهار ماه از سال برای حمایت از تولید داخل (مرداد تا آذرماه) ممنوعیت واردات اعمال میشود، اظهار کرد: از ابتدای آذرماه با پایانیافتن ممنوعیت واردات، ترخیص برنج از گمرکات و انبارها و همچنین ثبتسفارش جدید واردات از سر گرفته شدهاست.
وی تصریح کرد: برنامهریزی ما تامین ۸۰۰هزارتن برنج از محل واردات برای تامین کسری مصرف داخلی، حفظ ذخایر استراتژیک و تامین برنج ارزان برای اقشار کمدرآمد جامعه است، زیرا همه اقشار جامعه نمیتوانند برنج کیلویی ۱۰۰ تا ۱۲۰هزارتومان را خریداری و مصرف کنند.
فتحی خاطرنشان کرد: در زمان ممنوعیت واردات برنج، هیچگونه برنجی از گمرکات و انبارها ترخیص و توزیع نشده و حتی ثبتسفارش برنج انجام نمیشود. وی اضافه کرد: برنج باقیمانده در گمرکات و انبارها مربوط به شرکت بازرگانی دولتی ایران و بخشخصوصی است که اجازه عرضه آنها در فصل ممنوعیت واردات داده نشده بود و از اول آذرماه ترخیص و توزیع آن در شبکه عرضه و فروشگاهها عملیاتی شدهاست. معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزارت جهادکشاورزی گفت: از ابتدای سالتا پایان شهریورماه نزدیک به ۴۰۰هزارتن برنج ثبتسفارش و وارد کشور شد که بخشی از آن به دلیل فصل ممنوعیت واردات در انبارها و گمرکات باقیماندهبود؛ بنابراین با آزادسازی واردات، بقیه کسری برنج یعنی ۴۰۰هزارتن دیگر تامین و وارد کشور خواهدشد.
وی اظهار کرد: در حالحاضر برنج موردنیاز کشور از هندوستان و پاکستان به دلیل نزدیکی ذائقه به ما تامین و وارد میشود که از لحاظ کیفی نیز شرایط مطلوبی دارد. فتحی یادآور شد: طبق آمارها سالگذشته یکمیلیون و ۱۵۰هزارتن برنج تامین و وارد کشور شد که به دلیل عدمکنترل میزان واردات، تولیدکنندگان داخلی با مشکل روبهرو شدند و برنج داخلی روی دستشان باقیماند. وی افزود: امسال در شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی، برنج تولید داخلی از جمله برنج کیفی ایرانی قیمتگذاری شد که این موضوع موجب رضایت تولیدکنندگان داخلی شدهاست.
دبیر امنیت غذایی کشور درباره قیمتگذاری برنج داخلی گفت: نرخ ۲۴ تا ۲۸ محصول اساسی زراعی و باغی توسط شورای قیمتگذاری وزارت جهادکشاورزی به ریاست وزیر تعیین میشود، بهطوری که در سنوات گذشته قیمتگذاری برای برنج پرمحصول تولید داخل انجام میشد، اما امسال نرخ هر کیلوگرم برنج پرمحصول بین ۷۰ تا ۷۵هزارتومان و برنج کیفی ایرانی دارای عملکرد پایین ۹۰هزارتومان تعیینشدهاست. به گفته وی، قیمتگذاری مذکور کف قیمت برنج برای کشاورزان است؛ یعنی در صورتیکه کشاورزان با نرخی کمتر از این بفروشند، دولت باید وارد خرید حمایتی یا خرید تضمینی شود تا کشاورزان متضرر نشوند. وی اضافه کرد: قیمت برنج ایرانی برای تولیدکنندگان و مصرفکنندگان مناسب تعیینشدهاست. فتحی درباره نرخگذاری برنج وارداتی، گفت: تامین برنج وارداتی توسط شرکت بازرگانی دولتی ایران و بخشخصوصی در ستاد تنظیمبازار بر اساس ارز تخصیصی قیمتگذاری میشود که برای برنج شرکت بازرگانی دولتی ایران هر کیلوگرم برنج ۴۵هزارتومان قیمت دارد.
وی درباره برنج ذخایر استراتژیک کشور افزود: میزان تولید برنج کشور به اندازه مصرف داخلی نیست، یعنی بخشی از کسری حدود ۸۰۰هزارتن باید هرساله از محل واردات تامین شود؛ بنابراین برای حفظ ذخایر استراتژیک، نوسان بین ۱۰ تا ۲۰درصدی بالاتر از نیاز داخلی کشور درنظر گرفته میشود.
معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزارت جهادکشاورزی درباره برنامهریزی برای خودکفایی تولید برنج کشور، تصریح کرد: سیاست وزارت جهادکشاورزی، افزایش تولید، دستیابی به خودکفایی، حمایت از تولیدکنندگان داخلی و حرکت به سمت اقتصاد مقاومتی است؛ بر این اساس طی تفاهمی با ستاد اجرایی فرمان امام(ره) در مدت سه سالآینده کشور در تولید برنج به خودکفایی خواهد رسید.
وی با بیان اینکه وزارت جهادکشاورزی وظیفه پشتیبانی و تامین غذای همه آحاد جامعه را برعهده دارد، اظهار کرد: در صورت دستیابی به خودکفایی در تولید برنج، علاوهبر تامین نیاز داخلی میتوانبخشی از برنج مازاد را صادر و به ازای آن بخشی از برنج مصرفی اقشار کمدرآمد جامعه را همچنان از محل واردات تامین کرد. فتحی بیانکرد: وزارت جهادکشاورزی برنامه افزایش تولید در واحد سطح را با استفاده از ارقام پربازده مناسب و روشهای نوین علمی در دستور کار دارد که میتواند منجر به افزایش تولید و دستیابی به خودکفایی شود.