«رحیم الهیار» مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام در این دوره اظهار کرد: ویروس چروکیدگی قهوهای میوه گوجهفرنگی یکی از ویروسهای نوظهور در چند سال اخیر در گوجهفرنگی و فلفل است که بهعنوان یک تهدید جدی برای کشت فلفل و گوجهفرنگی بهشمار میآید، در صورت آلودگی، محصولات گوجهفرنگی و فلفل خسارت بسیار بالایی را متحمل میشوند.
وی گفت: عامل این بیماری از جنس توباموویروس بوده و دارای ویژگیهای ساختاری و ملکولی معمولی توباموویروسها است، این ویروس دارای پیکره میلهای خمشناپذیر به طول ۳۰۰ نانومتر و قطر ۱۷ نانومتر است.
به گفته وی ویروس ToBRFV همانند سایر گونهها و جنسهای توباموویریده، بسیار پایدار بوده و قدرت ماندگاری بالایی دارد، قابلیت انتقال از طریق بذر، نشاء و انتقال مکانیکی آسان است و از طریق تماس دستکارگران، لباس کارگران، ابزار آلوده، تماس مستقیم گیاه با گیاه انتقال مییابد، بیشتر توباموویروسها درصد بسیار کمی از انتقال از بذر به گیاهچه را نشان میدهند، به این دلیل که ویروسهای چسبیده به پوشش بذر در طول جوانهزنی هستند و زمانی که پوشش بذر از گیاهچه جدا میشود بهندرت منتقل میشوند.
مدیرحفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام خاطرنشان کرد: آلودگی ممکن است از طریق زخمهای کوچک منتقل شود و سپس وارد جنین شود.
الهیار افزود: علائم خسارت ویروس روگوز گوجهفرنگی دارای طیف وسیعی از علائم روی گیاه گوجهفرنگی بسته به زمان آلودگی، رقم میزبان، مرحله رشدی میزبان و شرایط محیطی بهصورت خفیف، شدید یا حتی بدون علائم است، بهطور کلی علائم روی میوهها بهصورت بیرنگی یا تغییر رنگ میوه، لکههای سیاه یا قهوهای روی میوه، بدشکلی پوست میوه، فرم غیرطبیعی میوه و کاهش اندازه میوه ایجاد میشود و در گلها به صورت پژمردگی گل و در برگها بهصورت نقوش غیرعادی، از قبیل موزاییک، تاشدگی یا پیچیدگی برگ و در ساقه به صورت ظهور نکروز یا زخم نمود پیدا میکند.
الهیار تشریح کرد: پایش مستمر و ردیابی مشاهدهای در گلخانهها الزامی است، پایش مستمر امکان تشخیص زودهنگام بیماری و جلوگیری از گسترش بیشتر ویروس در گلخانه را فراهم میآورد، نمونهبرداری از بوتههای مشکوک به آلودگی و انجام آزمون PCR-RT توصیه میشود.
وی گفت: جمعآوری نمونههای گیاهی بهمنظور انجام بررسیهای آزمایشگاهی برای تشـخیص یـا حصـول اطمینـان بیشتر از وضعیت آلودگی یا عدم آلودگی بوتهها انجام میشود، نمونههـای جمـعآوری شـده مـیتوانـد بـرگ و یـا میـوه باشـند.
این مدیر توصیـه کرد: درهنـگام نمونهبرداری علاوه بـر نمونههای بـا علائم مشــکوک، نمونـههـای بــدون علائم نیـز جمـعآوری شـوند.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان ایلام اضافه کرد: نمونههـای برگـی باید از رشـد کافـی برخــوردار باشــند، بـهطـوری کـه بــرگ از لحـاظ انــدازه بـه حــد طبیعـی یـک بـرگ بالغ رسـیده باشـد توصیـه میشـود از تمام قسمتهای بوته نمونهگیری انجـام شـود و در گلخانـههای دارای علائم، از بوتههای دارای علائم، به تعداد سه برگ عمدتـاً از برگهای بالایی بوته برداشـته شــوند باید در هنـگام نمونهبرداری مد نظـرقـرار گیرد.
الهیار اضافه کرد: برای جلوگیری از انتقال بیماری باید از نقل و انتقال بذور و نشاء آلوده جلوگیری بهعمل آید، واردات بذر و اندامهای تکثیری گیاهی باید از کشورهای غیرآلوده و یا مناطق عاری از بیماری که توسط کشور مبداء تأئید شده باشد، صورت پذیرد، استفاده از بذور و نشاء سالم و گواهی شده از مهمترین اقدامات پیشگیری کننده از ورود بیماری به منطقه غیرآلوده است، بدیهی است بدون رعایت ایـن موارد، بیمـاری ویروسی چروکیدگی قهوهای میوه گوجه فرنگی در یـک منطقـه مستقر و به سرعت گسترش خواهد یافت.
«عسگر جوزیان» از گلخانهداران صالحآباد نیز در خصوص پیشگیری از این بیماری گوجهفرنگی گفت: استفاده از بذور و نشاء عاری از آلودگی اولیه عمدتاً از طریق بذر و نشاء آلوده صورت میگیرد، این اقدامات میتواند به شکستن چرخه آلودگی کمک کند، استفاده از بذور گواهی شده و اجباری شدن انجام تستهای سلامت بذور، نظارت بر مراکز تولید نشاء و تهیه نشاء از منابع مطمئن، رعایت مسائل بهداشت گیاهی، محدود کردن رفت وآمد در گلخانهها و مزارع، به جز کارگران مربوطه که باید مقررات بهداشتی را بهطور کامل رعایت کنند، پرهیز از سورت کردن و بستهبندی میوههای گوجهفرنگی در نزدیکی مکانهای تولید گوجهفرنگی، بازرسی دقیق و مستمر واحد تولیدی از نظر علائم آلودگی از زمان شروع چرخه کاشت تا برداشت، شستشوی مرتب دستها و ضدعفونی وسایل کار در گلخانه و مزارع، کنترل جابجایی تجهیزات و کارگران مزارع و گلخانهها، استفاده از دستکشهای یکبار مصرف در گلخانهها و تعویض آنها در زمان حرکت بین دو گلخانه یا مزرعه، استفاده از البسه یکبار مصرف در هر بار مراجعه به گلخانه یا مزرعه و امحاء البسه پس از خروج از گلخانه یا مزرعه، حذف بوتههای مشکوک به بیماری ابتدا تمام بوته را وارد یک کیسه پلاستیکی نموده و پس از کندن بوته، آنرا در کیسه پلاستیکی قرار داده و از گلخانه یا مزرعه خارج شود و بلافاصله اقدام به امحاء و سوزاندن آنها شود و تناوب با یک گیاه غیرمیزبان از جمله کدوئیان برای از بین بردن چرخه آلودگی ناشی از بقایای گیاهی آلوده مجموعه ای از پیشگیریها هستند که از این بیماری جلوگیری میکنند.
انتهای پیام