شناخت درستی از بازارهای جهانی نداریم

دنیای اقتصاد سه شنبه 06 آذر 1403 - 00:03
متاسفانه فعالان تجارت حوزه کشاورزی، تصور و شناخت کافی از بازارهای جهانی و مفاهیم مهم مربوط به آن ندارند. چنانچه ما به آگاهی لازم از بازار نرسیم، در بازار پیچیده حوزه کشاورزی راه به جایی نخواهیم برد. مرتضوی، رئیس کانون صنایع غذایی ایران با بیان مطلب بالا گفت: از مولفه‌‌‌های مهم و تاثیرگذار در جهت ارتقای کیفیت صنعت تجارت غلات در کشور، بالابردن آگاهی فعالان این حوزه است. وی تنها راه زیان‌‌‌ده نبودن شرکت‌ها در بازار را ارتقای دانش، آگاهی و شناخت درست از تجارت غلات دانست و گفت این موضوع باید بزرگ‌ترین هدف اجلاس ایران‌‌‌گرین باشد.

دخالت دولت، دست‌‌‌وپا‌گیر است

این کارشناس حوزه غذایی و کشاورزی از دخالت‌‌‌های دولت در بازار غلات انتقاد کرد و افزود: ورود دولت به بازارها به‌‌‌عنوان تنظیم‌‌‌کننده، کار ‌سنجیده‌‌‌ای است؛ اما این شکل از اداره زنجیره غلات کشور، ریشه در تصمیمات دوران بسیار قدیم دارد که کمکی به امنیت غذایی کشور نمی‌‌‌کند. وی در انتقاد از حضور برخی شرکت‌های زیان‌‌‌ده دولتی در رأس فعالیت‌‌‌های بازار حوزه غلات نیز اظهار کرد: مشخص نیست حضور شرکت‌های زیان‌‌‌ده دولتی چه نقشی در تامین امنیت غذایی کشور دارد. با این‌‌‌حال به‌‌‌عنوان کارشناس مواد غذایی حضور آنها را ضروری نمی‌‌‌دانم.

تاثیر گسترده بخش خصوصی بر رونق بازار

مرتضوی همچنین در توضیح تاثیر بخش خصوصی بر تامین امنیت غذایی کشور عنوان کرد: وقتی شرکت‌های دولتی در این خصوص زیان‌‌‌ده هستند، به هیچ بانکی نمی‌توانند مراجعه کنند و به بودجه دولت رجوع داده می‌‌‌شوند. یکی از راه‌‌‌های تامین امنیت غذایی کشور، واگذاری نیاز مردم به مردم است. بهتر است کشاورز، کارخانه‌‌‌دار و حتی مصرف‌کننده را به بخش خصوصی ارجاع دهیم.

لزوم توجه به ارتقای آگاهی از بازارهای جهانی

رئیس کانون صنایع غذایی ایران در ادامه با تاکید بر لزوم افزایش آگاهی فعالان این عرصه گفت: قطعا اقدام صحیحی در بازار صورت نمی‌گیرد، مگر اینکه آگاهی کافی از بازار وجود داشته باشد؛ باید شناخت درستی از بازارهای جهانی داشته باشیم و تمام گزارش‌‌‌های بین‌المللی درباره بازار غلات را بخوانیم و دنبال کنیم. وی در توضیح اظهاراتش با ارائه مثالی ادامه داد: زمانی که قیمت برنج در دنیا به پایین‌‌‌ترین حد برسد، ما ممنوعیت‌‌‌های لازم‌‌‌ را برای واردات برنج اعمال می‌‌‌کنیم. فروشندگان خارجی از همین ممنوعیت‌‌‌ها و آزاد شدن واردات برای تنظیم قیمت محصول خود و تنظیم بازار ایران در جهت تامین منافع خود اقدام می‌کنند که این مساله باید مورد بررسی بیشتر قرار گیرد.

لزوم تلاش دوجانبه برای ارتقای صنعت تجارت غلات

مرتضوی بالا بردن آگاهی را برای شرکت‌های دولتی و خصوصی ضروری دانست و عنوان کرد: تمام این شرکت‌ها باید به دنبال ارتقای آگاهی خود باشند. هم‌‌‌اکنون حدود سه شرکت دولتی در ایران وجود دارد که به اعتقاد من، آنها باید به‌‌‌روزترین متخصصان را در تجارت غلات بین‌المللی داشته باشند، زیرا تصمیمات بزرگ آنها بسیار اثرگذار است. به‌‌‌طور مثال در شرکت پشتیبانی دام، تصمیمات بسیار بزرگی در خصوص خرید غله و ایجاد انحصار در بازارها اتخاذ می‌شود و همه این موارد نیاز به تخصص و آگاهی دارد.

لازمه شناخت مفاهیم قیمت‌گذاری در بازار

این فعال حوزه صنعت در بخشی از اظهاراتش بر لزوم توجه به دو مفهوم قله و دره در بحث قیمت‌گذاری‌‌‌ها اشاره کرد و ادامه داد: به‌‌‌طور مثال اگر شما قیمت ذرت را در ماه‌‌‌های مختلف سال، بسته به میزان عرضه و تقاضا و بسته به حضور کشورهای مختلف جهان در بازار و میزان تولید هرکدام از این محصولات بررسی کنید، خواهید دید این قیمت‌ها دائما در حال تغییر هستند. وی گفت: فرض کنید  هر‌تن گندم در سال گذشته قیمت ۳۳۰ دلاری را نیز تجربه کرده باشد، ولی در زمانی که محصول جدیدی وارد بازار می‌شود و خریداران عمده وارد می‌‌‌شوند، قیمت آن کالا به طرز عجیبی افزایش می‌‌‌یابد. چنانچه کشوری مانند چین وارد این بازار شود و نیاز آن در حوزه مربوط به آن کالا در آن سال مالی به‌‌‌قدر کافی تامین ‌‌‌شده باشد، بازهم این موضوع تفاوت قیمت زیادی ایجاد می‌کند. بر این اساس، این تفاوت بین بالاترین قیمت و کمترین قیمت غله در سال را که قله و دره می‌‌‌گوییم، از اهمیت بالایی برخوردار است. مرتضوی در پایان عنوان کرد: تصور کنید ما ۱۷ تا ۱۸ میلیون تن غله موردنیاز کشورمان را در دره قیمت‌ها خریداری کنیم، شاهد خواهیم بود این اقدام در قیمت تمام‌‌‌شده بازار اثر مشهودی خواهد گذاشت.

 

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.