از علل خودکشی تا اهمیت مشاوره در بهبود زندگی افراد و کاهش بزه‌

خبرگزاری ایسنا سه شنبه 06 آذر 1403 - 15:44
این روزها با وجود مشکلات عدیده‌ای که در جامعه کنونی با آن دست و پنجه نرم می‌کنیم؛ در بحث مسائل اقتصادی، اخلاقی، شُبهات دینی، انحرافات جنسی، درگیری‌های خانوادگی و مشکلات روحی روانی، متاسفانه در سطح جامعه با کمبود مشاور و مرکز مشاوره رایگان مواجه هستیم، طوری که افراد مکان خاصی برای مشاوره و فرد مطمئنی پیدا نمی‌کنند، از سوی دیگر کمبود روانپزشک در برخی شهرها مزید بر علت شده که هشداری جدی برای متولیان فرهنگی و مسئولین به شمار می‌رود.

مشکلات خانوادگی می‌تواند در سالم‌ترین خانواده‌ها نیز نمایان شود و منجر به تعاملات چالش‌برانگیز، نا امیدکننده و دردناک بین اعضای خانواده شود؛ از عصبانیت‌های کوچک گرفته تا رنجش‌های مدفون شده، از مشاجره‌های نمایشی تا احساس گناه، نا امیدی و عصبانیتی که حتی نمی‌دانستیم به آنها دچار شده‌ایم.

 در این میان مشاوره برای کمک به خانواده‌ها در راستای رفع چنین اوضاعی و حل مشکلات‌خانوادگی طراحی شده است، بنابراین نباید مراجعه به مرکز مشاوره را تنها برای مواقع بحران بگذارید.

طبق بررسی خبرنگار ایسنا در ملایر کلانتری‌های 11،12،13و 14 مشاور خانواده دارند و 70 درصد پرونده‌های ارجایی منجر به سازش می‌شوند، همچنین حدود ۹۰  مدرسه در سطح این شهرستان دارای مشاور هستند و  حدود ۶۵ نفر مشاور با اداره آموزش و پرورش ملایر همکاری دارند.

از علل خودکشی تا اهمیت مشاوره در بهبود زندگی افراد و کاهش بزه‌

مشاوره درست، فرصتی برای رشد افراد فراهم می‌کند

عضو هیئت علمی گروه روانشناسی و رییس مرکز مشاوره، سلامت و سبک زندگی دانشگاه ملایر گفت: استفاده از خدمات مشاوره‌ای و روان‌شناختی نشانه‌ای از خودآگاهی و تعهد به رشد و بهبود است، این خدمات نه‌تنها در حل مشکلات کمک‌کننده هستند، بلکه به افراد این فرصت را می‌دهند که رشد کنند.

دکتر مهدی عبدالله‌زاده در گفت و گو با خبرنگار ایسنا افزود: استفاده از خدمات مشاوره‌ای و روان‌شناختی در زمینه‌های مختلف می‌تواند تأثیرات مثبت زیادی بر زندگی فردی و اجتماعی داشته باشد؛ این خدمات به افراد کمک می‌کنند تا با چالش‌های روانی، احساسی، اجتماعی و حرفه‌ای بهتر مواجه شوند.

وی تصریح کرد: مراجعه به مشاور یا روانشناس در مراحل اولیه مشکلات می‌تواند از بروز مسائل جدی‌تر جلوگیری کند، مشاوره به افراد کمک می‌کند مهارت‌های مهمی مانند مدیریت استرس، حل مسئله، ارتباط مؤثر و خودآگاهی را تقویت کنند.

از علل خودکشی تا اهمیت مشاوره در بهبود زندگی افراد و کاهش بزه‌

عبدالله‌زاده اظهارکرد: مشاوران در مواقع بحرانی مانند از دست دادن عزیزان، طلاق، یا مواجهه با مشکلات مالی، مشاوران می‌توانند با ارائه فن‌ها و حمایت روانی، فرد را در مدیریت بهتر بحران یاری کنند، علاوه بر این خدمات مشاوره‌ای می‌توانند در شناسایی و درمان اختلالات روانی مانند اضطراب، افسردگی، استرس و وسواس کمک کنند.

مسئول مرکز مشاوره دانشگاه ملایر خاطرنشان کرد: این امر به افزایش کیفیت زندگی و کاهش مشکلات روانی کمک می‌کند. مشاوره در زمینه روابط بین‌فردی (مانند روابط زناشویی، خانوادگی یا دوستانه) می‌تواند به حل تعارض‌ها، بهبود ارتباطات و تقویت روابط عاطفی کمک کند.

وی ادامه داد: کار با یک مشاور حرفه‌ای می‌تواند به افراد کمک کند تا نقاط قوت خود را بشناسند، با چالش‌ها روبرو شوند و اعتماد به‌ نفس بیشتری پیدا کنند، مشاوره تخصصی در موضوعاتی مانند انتخاب شغل، تحصیل، یا ازدواج به افراد کمک می‌کند تا با اطلاعات و آگاهی بیشتری تصمیم‌گیری کنند و از اشتباهات آینده جلوگیری کنند. در محیط‌های کاری، استفاده از مشاوره حرفه‌ای می‌تواند به بهبود روابط کاری، مدیریت تعارضات و افزایش بهره‌وری کمک کند.

مرکز مشاوره دانشگاه ملایر؛ پویا و فعال

عبدالله‌زاده در بخش دیگری از سخنان خود توضیح داد: مراکز مشاوره دانشگاهی به‌طورکلی دو هدف اساسی را دنبال می‌کنند؛ افزایش آگاهی در زمینه سلامت جسم و روان و کمک به پیشگیری و درمان مشکلات جسمی و روانی، در واقع این اهداف در راستای ارتقای کیفیت زندگی دانشجویان و ایجاد محیطی سالم و پویا در دانشگاه طراحی شده‌اند.

وی افزود: برای دستیابی به این اهداف، مراکز مشاوره از روش‌ها و راهبردهای متنوعی بهره می‌برند که شامل غربالگری، آموزش‌های گروهی، ارجاع به متخصصین، مشاوره‌های فردی و گروهی،  و برگزاری کارگاه‌های عمومی و تخصصی با موضوعاتی مانند مهارت‌های زندگی، مدیریت زمان، کنترل اضطراب، خودشناسی است.

عبدالله‌زاده بیان کرد: در دانشگاه ملایر نیز تمامی این اقدامات به‌طور منظم اجرا می‌شوند، مرکز مشاوره دانشگاه با بهره‌گیری از تیمی متخصص و برنامه‌ریزی دقیق، تلاش می‌کند تا با ایجاد فضایی امن و حمایتی، نیازهای روانی و اجتماعی دانشجویان را پاسخ دهد.

مسئول مرکز مشاوره دانشگاه ملایر گفت: از جمله فعالیت‌های این مرکز می‌توان به اجرای برنامه‌های غربالگری سلامت جسم و روان در آغاز سال تحصیلی، برگزاری دوره‌های آموزشی عمومی و تخصصی، ارائه خدمات مشاوره‌ای حضوری و غیرحضوری و ارجاع دانشجویان به متخصصین مرتبط در صورت نیاز اشاره کرد.

وی تصریح کرد: خدمات ارائه‌شده در مرکز مشاوره دانشگاه ملایر به‌طور اختصاصی برای افرادی طراحی شده است که در حال حاضر بخشی از جامعه دانشگاهی این دانشگاه هستند، این خدمات شامل حال دانشجویان، کارمندان و اعضای هیئت‌علمی می‌شود.

راهکارهای دسترسی آسان به مشاوره را برای افراد

عبدالله‌زاده در رابطه با هزینه‌های بالای مشاوره، خاطرنشان کرد: هزینه بالای مشاوره در بسیاری از کشورها، از جمله ایران، می‌تواند مانعی برای دسترسی افراد به خدمات روان‌شناختی باشد، این مسئله به‌ویژه برای افرادی با درآمد محدود یا دانشجویان چالش‌برانگیز است، با این‌ حال راهکارهایی وجود دارد که می‌تواند دسترسی به مشاوره را برای افراد مختلف تسهیل کند.

وی افزود: دولت‌ها می‌توانند مراکزی ایجاد کنند که خدمات مشاوره‌ای را با یارانه و هزینه‌های پایین‌تر ارائه دهند. گسترش پوشش بیمه‌ای برای خدمات روان‌شناختی، به‌ویژه در بیمه‌های پایه، می‌تواند نقش مهمی در کاهش هزینه‌ها ایفا کند، از سوی دیگر دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزشی می‌توانند خدمات مشاوره رایگان یا با هزینه اندک را به دانشجویان، کارمندان و اعضای هیئت‌علمی ارائه دهند.

مسئول مرکز مشاوره دانشگاه ملایر اظهارکرد: این خدمات اغلب از طریق بودجه‌های حمایتی دانشگاه و همکاری با دانشجویان دوره‌های ارشد و دکتری روانشناسی قابل مدیریت هستند، مشاوره‌های گروهی هزینه کمتری دارند و امکان مشارکت افراد بیشتری را فراهم می‌کنند، این روش علاوه بر کاهش هزینه، به افراد کمک می‌کند تا از تجربیات یکدیگر بیاموزند.

وی یادآورشد: استفاده از خدمات مشاوره آنلاین هزینه کمتری نسبت به مشاوره حضوری دارند و برای افرادی که در مناطق دورافتاده زندگی می‌کنند نیز در دسترس هستند، همچنین ارائه جلسات مشاوره کوتاه‌تر (مثلاً 30 دقیقه به‌جای 60 دقیقه) برای کاهش هزینه می‌تواند مؤثر باشد.

عبدالله‌زاده افزود: شرکت‌ها و سازمان‌های بزرگ می‌توانند برای کارکنان خود بودجه‌ای برای خدمات روان‌شناختی اختصاص دهند یا قراردادهایی با مراکز مشاوره تنظیم کنند تا این خدمات با هزینه کمتر در دسترس باشد، بسیاری از دانشجویان دوره‌های پیشرفته روانشناسی (ارشد و دکتری) نیاز به ساعت‌های کارآموزی تحت نظارت متخصصین دارند.

این عضو هیئت علمی گروه روانشناسی دانشگاه ملایر ادامه داد: ایجاد مراکزی که از این ظرفیت بهره بگیرند، می‌تواند به کاهش هزینه‌ها کمک کند. پیشگیری از بروز مشکلات روانی از طریق برگزاری کارگاه‌ها، آموزش مهارت‌های زندگی و افزایش آگاهی عمومی، می‌تواند نیاز به مشاوره طولانی‌مدت و پرهزینه را کاهش دهد.

وی بیان کرد: ایجاد و حمایت از سازمان‌های غیردولتی (NGO) که خدمات روانشناسی و مشاوره را به‌صورت رایگان یا با هزینه کم ارائه می‌دهند، می‌تواند دسترسی به این خدمات را تسهیل کند، از سوی دیگر مراکز مشاوره می‌توانند طرح‌های پلکانی ایجاد کنند که بر اساس درآمد افراد هزینه خدمات تنظیم شود، این روش می‌تواند افراد کم‌درآمد را تشویق به دریافت کمک کند.

مسئول مرکز مشاوره دانشگاه ملایر اظهارکرد: مراکز مشاوره و روانشناسی می‌توانند در روزهای خاصی از سال مثلاً هفته سلامت روان جلسات رایگان یا با تخفیف ویژه برگزار کنند، آموزش مردم در مورد فن‌های خودیاری (مانند مدیتیشن، مهارت‌های مدیریت استرس و تمرین‌های ذهن‌آگاهی) می‌تواند نیاز به جلسات متعدد مشاوره را کاهش دهد.

وی تأکید کرد: اجرای این راهکارها نیازمند همکاری بین دولت، دانشگاه‌ها، مراکز خصوصی و سازمان‌های مردمی است تا خدمات مشاوره‌ای به‌عنوان بخشی از حقوق اولیه افراد به شکلی مقرون‌به‌صرفه و در دسترس ارائه شود.

راه‌حل‌هایی برای کاهش آمار خودکشی در جامعه

عبدالله‌زاده در بخش دیگری از سخنان خود افزود: خودکشی یکی از معضلات پیچیده و چند بعدی است که عوامل متعددی از جمله مسائل روان‌شناختی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در آن نقش دارند.

وی با بیان اینکه در کل کشور ضروری است که راه‌حل‌های جامع و عملیاتی برای کاهش این پدیده اجرا شود، افزود: دلایل دخیل در خودکشی در هر استانی شامل فشارهای اقتصادی و بیکاری است که می‌تواند افراد را دچار یأس و ناامیدی کند.

این عضو هیئت علمی گروه روانشناسی دانشگاه ملایر خاطرنشان کرد: در بروز این معظل اجتماعی تعارضات خانوادگی، طلاق، خشونت خانگی و انزوای اجتماعی از عوامل تأثیرگذار هستند، همچنین نبود امکانات کافی یا هزینه بالای خدمات مشاوره می‌تواند مانعی برای دریافت کمک باشد.

وی افزود: انگ خوردن از مراجعه به روانشناس یا مشاور و باورهای نادرست درباره سلامت روان می‌تواند باعث شود افراد در بحران، کمک نخواهند، در برخی جوامع محلی ممکن است شیوه‌های نادرست حل تعارض‌ها و فشار اجتماعی بر افراد باعث افزایش ناامیدی شود.

مسئول مرکز مشاوره دانشگاه ملایر در رابطه با راه‌حل‌هایی برای کاهش آمار خودکشی اظهارکرد: گسترش مراکز مشاوره رایگان یا با هزینه کم در مناطق شهری و روستایی، ایجاد و معرفی گسترده خط تلفنی بحران (اورژانس اجتماعی) برای ارائه خدمات مشاوره فوری، استفاده از پلتفرم‌های آنلاین برای مشاوره روانشناسی و کاهش هزینه‌ها، برگزاری کارگاه‌های مهارت‌های زندگی، مدیریت استرس و مقابله با ناامیدی، آگاهی‌بخشی درباره علائم هشداردهنده خودکشی و اهمیت مراجعه به مشاور، ایجاد برنامه‌های آموزشی برای دانش‌آموزان، دانشجویان و والدین درباره سلامت روان، ایجاد اشتغال پایدار و حمایت مالی از افراد در معرض خطر و تقویت شبکه‌های حمایتی محلی، مانند انجمن‌ها و گروه‌های مردمی، برای کاهش انزوای اجتماعی، در این راستا موثر هستند.

عبدالله‌زاده به اهمیت ارائه وام‌های کوچک و کمک‌های مالی برای خانواده‌های آسیب‌پذیر، ایجاد گروه‌های مداخله در بحران، آموزش کارکنان مراکز درمانی و اورژانس برای شناسایی و کمک به افراد در معرض خطر، تمرکز ویژه بر گروه‌های آسیب‌پذیر مانند زنان قربانی خشونت خانگی و جوانان ناامید از آینده، ایجاد برنامه‌های حمایتی برای زنان در محیط‌های پرتنش، جلوگیری از نمایش محتوایی که ممکن است خودکشی را رمانتیک یا تشویق‌کننده نشان دهد، انجام تحقیقات جامع درباره دلایل خاص خودکشی در استان همدان و پایش مداوم آمار و بررسی اثربخشی برنامه‌های اجرا شده، اشاره کرد.

لزوم جا افتادن فرهنگ مشاوره قبل از ازدواج

این عضو هیئت علمی گروه روانشناسی دانشگاه ملایر خاطرنشان کرد: برای جا افتادن فرهنگ مشاوره قبل از ازدواج، باید به‌طور همه‌ جانبه اقداماتی انجام داد که به تغییر نگرش عمومی، افزایش آگاهی و دسترسی به خدمات مشاوره کمک کند.

وی افزود: برای نهادینه کردن این فرهنگ، نهادهای دولتی، دانشگاه‌ها و مراکز مشاوره می‌توانند کارگاه‌های آموزشی با موضوع اهمیت مشاوره پیش از ازدواج برگزار کرده و برنامه‌های تلویزیونی، شبکه‌های اجتماعی و پلتفرم‌های آنلاین می‌توانند با تولید محتواهای جذاب و کاربردی به ترویج این فرهنگ کمک کنند.

مسئول مرکز مشاوره دانشگاه ملایر اظهارکرد: افزودن محتوای مرتبط با اهمیت مشاوره قبل از ازدواج به دروس مهارت‌های زندگی می‌تواند آگاهی نسل جوان را افزایش دهد، همچنین نهادهای حمایتی و مراکز مشاوره می‌توانند برای زوج‌های جوان یا افراد کم‌درآمد خدمات مشاوره پیش از ازدواج را با هزینه پایین یا رایگان ارائه دهند.

این عضو هیئت علمی گروه روانشناسی دانشگاه ملایر تصریح کرد: دولت می‌تواند با ارائه امتیازاتی مانند تخفیف در هزینه‌های ثبت ازدواج یا ارائه وام ازدواج مشروط به شرکت در جلسات مشاوره، زوج‌ها را به این کار تشویق کند.

عبدالله‌زاده به اهمیت دعوت از روانشناسان و مشاوران متخصص برای صحبت درباره اهمیت مشاوره پیش از ازدواج در برنامه‌های پرمخاطب و استفاده از هنرمندان، ورزشکاران و افراد شناخته‌شده برای تبلیغ و حمایت از این فرهنگ اشاره کرد.

مسئول مرکز مشاوره دانشگاه ملایر یادآورشد: می‌توان مشاوره پیش از ازدواج را به‌عنوان بخشی از فرآیند ثبت ازدواج الزامی کرد، به‌گونه‌ای که زوج‌ها حداقل چند جلسه مشاوره را قبل از ثبت رسمی ازدواج بگذرانند، همچنین ارائه مشاوره پیش از ازدواج به‌صورت آنلاین برای افرادی که امکان حضور فیزیکی ندارند، مثمرثمر است.

وی با بیان اینکه باید فواید جلسات مشاوره، مانند شناخت بهتر از خود و شریک زندگی، کاهش تعارضات احتمالی و آمادگی برای زندگی مشترک، به‌طور شفاف به افراد آموزش داده شود، گفت: مساجد و روحانیون می‌توانند به‌عنوان افرادی که در جامعه تأثیر دارند، اهمیت مشاوره را در کنار مراسم‌های ازدواج تبلیغ کنند، از سوی دیگر آموزش خانواده‌ها درباره نقش مثبت مشاوره پیش از ازدواج و ترغیب آن‌ها به حمایت از فرزندان ضروری است.

باید فرهنگ مراجعه به مشاور در امور مختلف ترویج شود

مسئول رسیدگی به امور مساجد شهرستان ملایر و مسئول کانون دینی دفتر خدمت رضوی نیز گفت: یکی از راه‌های قوی‌کردن تفکر و تعقل انسان و تصمیم درست‌گرفتن و تشخیص درست دادن در امور مختلف " مشورت گرفتن" از دیگران است البته این مشورت گرفتن هم مورد تایید قرآن کریم و هم مورد تایید ائمه معصوم (ص) بوده و آثار و برکات فراوانی برای مشورت گرفتن بیان شده است.

از علل خودکشی تا اهمیت مشاوره در بهبود زندگی افراد و کاهش بزه‌

حجت‌الاسلام علیرضا شمس در گفت و گو با خبرنگار ایسنا افزود: با توجه به تغییرات اساسی جهان معاصر نیازمندی‌های گوناگون و مختلف مردم جامعه حتماً حضور مشاوران در عرصه‌های مختلف و تخصص‌های گوناگون جامعه شامل امور سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اخلاقی، شغلی  و خانوادگی ضروری است شاید مهمترین مشاوره‌ها در عرصه علم، اخلاق یا رفتار اجتماعی انسان‌هاست.

وی بیان کرد: در مرکز مشاوره کانون خدمت رضوی استفاده برای خدومینی که معرفی می‌شود به این مرکز فراهم شده ودر کانون خدمت رضوی در بحث مشاوره‌ها به صورت رایگان انجام می‌شود.

شمس با بیان اینکه از آنجایی که مشاوره نیاز به تخصص‌

های لازم دارد، شاید این امر موجب افزایش هزینه‌های مشاوره شده است، اظهارکرد: البته مردم نسبت به مراجعه به روانشناس و مشاور، فقط در موارد اضطراری اقدام می‌کنند که لازم است فرهنگ مراجعه به مشاور در امور مختلف در کشور ترویج شود.

مسئول کانون دینی دفتر خدمت رضوی ملایر ادامه داد: در سطح شهرستان تا آنجایی که اطلاع دارم یکی دو مرکز مشاوره وجود دارد و به تازگی مرکز مشاوره خانواده مهر از طرف بسیج و سپاه تشکیل شده و فعالیت می کند.

وی خاطرنشان کرد: اگر بتوانیم مساجد را به عنوان سنگرها و مراکز مذهبی فرهنگی فعال کنیم و خدمات این چنینی را از بستر مساجد به مردم ارائه بدهیم، قطعا نسبت به بسیاری از مسائل مانند شَبهات دینی، انحرافات جنسی، درگیری‌های خانوادگی، مشکلات روحی روانی و مسائل این چنینی با کمک گرفتن از توصیه‌های دینی و اخلاقی در مساجد، مشکلات قابل حل است.

از علل خودکشی تا اهمیت مشاوره در بهبود زندگی افراد و کاهش بزه‌

قرارگاه فرهنگی مساجد در شهرستان شکل بگیرد

مسئول رسیدگی به امور مساجد ملایر افزود: با توجه به تغییرات اساسی در رفتار، منش و گفتار خصوصاً جوانان و نوجوانان انتظار می رود مسئولین و متولیان فرهنگی یک قرارگاه ایجاد کنند که برای رفع این دست مشکلات، دغدغه مشترک شهرستانی داشته باشند؛ بنابراین پیشنهاد می شود قرارگاه فرهنگی مساجد در شهرستان شکل بگیرد و تقویت بشود؛ چرا که مردم ما متدین هستند و به مسجد و مراکز دینی اعتماد بالایی دارند.

شمس با تأکید بر اینکه در این زمینه البته ایجاد مراکز تخصصی مشاوره و دعوت از روانشناسان ضروری است، گفت: یک پیشنهادی که در این زمینه می‌شود این است که جلسات گفتمانی عمومی در سطح شهرستان با حضور متخصصین امر مشاوره که تعدادشان هم در کشور کم نیست، رونق بگیرد و جلسات عمومی ماهیانه البته با قراردادن وقت‌های مراجعه حضوری برای مراجع کنندگان با حضور اساتید صاحب نظر در قالب "میز خدمت" در مساجد یا جاهای دیگری تشکیل شود.

چرایی افزایش آمار خودکشی در همدان؟

مسئول کانون دینی دفتر خدمت رضوی ملایر به اهمیت دعوت از اساتید استانی برای حضور روزانه یا هفتگی در شهرستان اشاره و خاطرنشان کرد: در بحث مسئله خودکشی که متاسفانه آمارش در استان همدان زیاد است، چند بحث مهم مطرح است که باید بررسی شود.

شمس بحث اقلیمی و جغرافیایی و آب و هوایی، بحث فرهنگی و تفکری، مسائل اقتصادی، ایجاد نیازهای کاذب در جوانان و نوجوانان و تغییر نگرش‌های ارزشی و فکری در بین مردم خصوصاً نسل جوان را از جمله عامل اساسی در زمینه بروز این مشکل در استان همدان عنوان کرد.

وی تصریح کرد: لازم است فضای گفت و گو و ارتباط با جوانان خصوصاً در شهرستان و استان به صورت دوستانه در پارک‌ها، مراکز تفریحی و کافی‌شاپ‌ها باید اتفاق بیافتد، چرا که امروز ظاهراً باید به دنبال جوان‌ها رفت و درک مشترکی با جوان‌ها پیدا کرد.

مسئول کانون دینی دفتر خدمت رضوی ملایر ادامه داد: استان همدان از قدیم دارالمومنین  و دارالعرفا بوده و بزرگانی در امور مختلف در این استان زیست کرده‌اند، امروز یکی از مشکلات اساسی نقص‌ها عدم معرفی اساتید اخلاق و متدین و متخلق در استان است که باید رفع شود.

شمس تأکید کرد: هر چقدر رویکرد دینی و اخلاقی در جامعه با حضور بزرگان دینی، تقویت و تعریف بشود، مشکلات دینی و اخلاقی که امروز مدعیان مختلفی در فضای مجازی دارند و در اصل راهزنان اعتقادی، اخلاقی و فرهنگی جوانان هستند، کمتر می‌شود.

وی با بیان اینکه متاسفانه تعطیل شدن دروس اخلاق، مجالس موعظه و نصیحت در استان و در شهرستان از مشکلات اساسی به شمار می رود، گفت: امیدواریم شاهد تغییر و تحولی در رویکرد مسئولین استانی و شهرستانی نسبت به مسائل فرهنگی، اخلاقی و اعتقادی مردم خصوصاً جوانان باشیم.

مشاوره تا حد زیادی آسیب‌ها و اختلالات جامعه را کاهش می‌دهد

مسئول نهضت پیشرفت بانوان شهرستان ملایر و کارشناس دفتر مشاوره و سبک زندگی نیز اظهارکرد: با توجه به پیشرفت روزافزون جامعه و فراگیرشدن شبکه‌های اجتماعی و ایجاب زندگی‌های فردی و افزایش آمار اختلالات روانی، نیاز به مشاور و روانشناس برای جامعه الزامی شده است.

از علل خودکشی تا اهمیت مشاوره در بهبود زندگی افراد و کاهش بزه‌

فروزان کردیوند در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، با بیان اینکه آمارها نشان می‌دهد وجوه این امر تا حد بسیار بالایی آسیب‌ها و اختلالات جامعه را کاهش داده است، افزود: در رابطه با واحد مشاوره دانشکده علوم قرآنی ملایر، می‌توان به خدماتی از جمله مشاوره و روان درمانی فردی، تحصیلی، آموزش پیش از ازدواج و مشاوره پیش از ازدواج و برگزاری کارگاه‌های متنوع با توجه به نیازهای دانشجویان اشاره کرد.

وی با بیان اینکه در دانشکده علوم قرآنی ملایر دو مشاور آقا و خانم فعالیت می‌کنند، اظهارکرد: خدمات این واحد مشاوره تا به حال برای دانشجویان و کارمندان این دانشکده بوده است، ضمنا اگر مراجعه کننده‌ای از بیرون مراجعه کند حتما پذیرفته می‌شود و در این واحد خدمات به صورت کاملا رایگان است.

مسئول نهضت پیشرفت بانوان ملایر گفت: با توجه به مراجعین دانشجویان بیشترین مراجعان مرکز مشاوره دانشکده علوم قرآنی ملایر بر اساس اولویت در رابطه با موضوعات مشکلات خلقی، اختلالات اضطرابی و مشاوره تحصیلی بوده است.

کردیوند با بیان اینکه یکی از معضلات جامعه ما در حال حاضر در زمینه سلامت روان، بالابودن حق مشاوره و نیاز مبرم مراجعه‌کنندگان به مشاور است، گفت: طبق آمارها بسیاری از افراد با توجه به بالابودن حق مشاوره، از این خدمات محروم می‌شوند.

وی پیشنهاد داد: به منظور حمایت از افرادی که توانایی پرداخت حق مشاوره را ندارند، دستگاه‌های حمایت کننده وارد عمل شوند و همچنین می توان به برقراری انواع بیمه ها در حمایت از خدمات مشاوره اشاره کرد.

برخی فارغ‌التحصیلان روانشناسی، ساده‌ترین اصول اخلاقی را رعایت نمی‌کنند

در ادامه یکی دیگر از مشاوران دانشکده علوم قرآنی ملایر در رابطه با راهکار سهولت دسترسی به خدمات مشاوران، بیان کرد: در رابطه با راه‌اندازی مراکز مشاوره با حمایت مستقیم و محیطی امن و آرام که یکی از موارد مهم در بحث مراجعه‌کردن به روانشناس است، باید تمهیداتی صورت گیرد.

وحید صمدی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا افزود: بهتر است مشاوران این مراکز از قبل غربالگری و توانای‌ها و تجربیات لازم برای مشاوره را داشته باشند، چرا که بسیاری از فارغ‌التحصیلان روانشناسی ساده‌ترین اصول اخلاقی روانشناسی را رعایت نمی کنند، پس بهتر است در این مورد بسیار حساس و دقیق عمل شود، همچنین در این زمینه باید آموزش‌ها به صورت عملی و تولید پکیج های تخصص باشد.

 وی در رابطه با اهمیت مبحث خودکشی و آسیب به خود، ادامه داد: این معضل یکی از مواردی است که از گذشته دور وجود داشته است.

 این فرد مشاور با بیان اینکه عوامل اقتصادی، رشد سوء‌مصرف مواد، زندگی فردگرایی و آسیب‌های ناشی از فضای مجازی جزء موارد تاثیرگذار در آمار خودکشی است، خاطرنشان کرد: انتظار می‌رود مسئولین به طور جدی وارد عمل شوند.

صمدی اظهارکرد: متاسفانه مبحث مراجعه به مشاوره قبل از ازدواج ،آمار بسیار پایینی در سطح شهرستان دارد و شاید می‌توان گفت عدم استفاده از مشاوره قبل از ازدواج ارتباط مستقیمی با طلاق دارد؛ بنابراین لازم است قبل از هر چیز زمینه استفاده از مشاوره در سطح جامعه عمومی شود تا بتوانیم بحث مشاوره قبل از ازدواج را جا بیندازیم.

وی تأکید کرد: در این زمینه، آموزش پیش از ازدواج در سنین پایین‌تر برای افراد در سن 14 تا 18 سال و قبل از ورود به روابط و آشنایی لازم است، در این خصوص نهضت پیشرفت بانوان و بسیج جامعه زنان با تشکیل "مجمع خیرین ازدواج" با حمایت شهرداری، فرمانداری و سپاه ملایر در این خصوص تا حدودی قدم‌هایی برای بهبود زندگی شهروندان برداشته است.

سخن پایانی

به گزارش ایسنا، یک مشاوره خانواده خوب و مفید می‌تواند از راه‌های بی‌شماری بر زندگی و سلامت خانواده شما تاثیر مثبت بگذارد؛ این تاثیرات شامل بهبود مهارت‌های ارتباطی و بین فردی، خودپذیری و عزت نفس بیشتر، توانایی تغییر رفتارها یا عادات خودزنی، بیان و مدیریت بهتر احساسات، از جمله خشم، رهایی از افسردگی، اضطراب یا سایر شرایط سلامت روان، افزایش اعتماد به نفس و مهارت‌های تصمیم گیری، توانایی مدیریت موثر استرس، بهبود توانایی حل مسئله و حل تعارض، احساس عزت‌نفس بیشتر، شناخت افکار تحریف شده و تشخیص اهداف و راه‌های رسیدن به آن است. باید اذعان داشت هدف مشاوره، رسیدن به راه حل‌هایی مناسب برای رفع مشکلات اساسی زندگی است؛ بنابراین برای زیستن در یک خانواده و جامعه شاد و سالم، نباید از تاثیر مشاوره در زندگی چشم پوشید.

انتهای پیام

منبع خبر "خبرگزاری ایسنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.