به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، تولیدکنندگان اروپایی در ماه گذشته با کاهش تقاضا مواجه شدند و حتی صاحبان کارخانههای انگلیسی هم کاهش سفارش را گزارش کردند و به نظر میآید هیچ نشانهای از بهبود به چشم نمیخورد.
بر اساس شاخص مدیران خرید اس اند پی گلوبال، تولیدکنندگان در سراسر منطقه یورو در ماه نوامبر کاهش تقاضا برای کالاهای خود را گزارش کردند که در این میان فرانسه، آلمان و اتریش بالاترین کاهش را تجربه کردهاند.
شاخص مدیران خرید منطقه یورو در ماه گذشته از ۴۶ در ماه اکتبر به ۴۵٫۲ کاهش یافت، درحالیکه در فرانسه این شاخص از ۴۴٫۵ در اکتبر کاهش یافت و به ۴۳٫۱ رسید. رقم زیر ۵۰ نشاندهنده دوره انقباض است.
انگلیس
در انگلیس، صاحبان کارخانهها مشاغل و سرمایهگذاری خود را در نوامبر کاهش دادند، زیرا تولید برای اولین بار در هفت ماه گذشته کاهش یافت.
شاخص مدیران انگلیس از ۴۹٫۹ در اکتبر و کمتر از برآورد فوری ۴۸٫۶ در ماه گذشته به پایینترین رقم ۹ ماهه ۴۸ در ماه نوامبر سقوط کرد.
برخلاف امیدهای ریچل ریوز نخستوزیر انگلیس برای رشد اقتصادی قویتر این کشور، تولیدکنندگان انگلیسی اعلام کردند که صادرات و ثبت سفارشهای داخلی در بحبوحه وخامت چشمانداز این بخش کاهشیافته است.
این شاخص نشان داد که بازرسیهای مرزی برگزیت همچنان به صادرات ضربه میزند، درحالیکه بودجه ضعیفی که ریوز بهعنوان نخستوزیر دریافت کرده است، اهداف سرمایهگذاری را تضعیف کرده است. اس اند پی گلوبال افزود که سفارشهای جدید با بالاترین سرعت از فوریه تاکنون کاهشیافته است.
تحلیلگران باور دارند که وضعیت در انگلیس برای کارخانهها دشوار بوده است زیرا مشکلات خارج از کشور، ازجمله توقف در بنادر آمریکا و انسداد مسیر عرضه در خاورمیانه با چشمانداز افزایش هزینههای کارکنان در اولین بودجه حزب کارگر بدتر شده است.
به گفته تحلیلگران، ریوز که جوانسازی رشد اقتصادی را در رأس برنامه خود قرار داده است، بیمه ملی کارفرما را افزایش داد و حداقل دستمزد ملی را از آوریل آینده بالاتر از نرخ تورم افزایش داده است.
منطقه یورو
در منطقه یورو، آلمان سریعترین کاهش تولید را ثبت کرد، بخش کارخانههای ایتالیا با سریعترین نرخ طی یک سال کاهش یافت، درحالیکه فرانسه شدیدترین انقباض را در ۱۰ ماه گذشته ثبت کرده است.
سیروس دلاروبیا، اقتصاددان ارشد بانک تجاری هامبورگ، گفت که این اعداد وحشتناک به نظر میرسند. مثل این است که رکود تولید منطقه یورو هرگز پایان نخواهد یافت. ازآنجاییکه سفارشهای جدید بهسرعت و با شدتی بالا کاهشیافته است، هیچ نشانهای از بهبود زودهنگام به چشم نمیخورد.
بخش تولید آلمان در ماه نوامبر بهشدت در قلمرو انقباض باقیمانده است زیرا شرکتها با تقاضای ضعیف و فشار رقابتی دستوپنجه نرم میکنند و چالشهای جاری را برای بزرگترین اقتصاد اروپا برجسته میکند. شاخص مدیران خرید آلمان بدون تغییر نسبت به ماه اکتبر در ۴۳ ثابت ماند. این قرائت نهایی اندکی کمتر از قرائت اولیه ۴۳٫۲ است و بسیار پایینتر از آستانه ۵۰ امتیازی است که رشد را از انقباض جدا میکند.
همزمان نرخ کاهش تولید و سفارشهای جدید اندکی کاهش یافت و با پایینترین نرخ خود در شش ماه گذشته رسید. اشتغال، قیمتهای تولید و فروش صادرات هم با روندی سریعتر کاهشیافتهاند. اشتغال برای هفدهمین ماه متوالی کاهشیافته است و نرخ کاهش مشاغل نزدیک به رکورد ۴۹ ماهه سپتامبر شتاب گرفت و تقریباً ۲۹ درصد از مشاغل کاهش کارکنان را گزارش کردند.
در فرانسه، درحالیکه کشور با آشفتگی سیاسی مواجه است، مقصر بیست و دومین ماه متوالی کاهش شاخص مدیران در ماه نوامبر، سطوح پایینتر مشاغل جدید در بازارهای داخلی و بینالمللی عنوانشده است.
آمریکا
فعالیتهای تولیدی آمریکا اما در ماه نوامبر کمتر از پیشبینیها کاهش یافت، زیرا معیار سفارشهای جدید برای اولین بار در هشت ماه گذشته رو به افزایش گذاشت و نشان داد که اعتماد تجاری بهتدریج در حال بهبود است. دادههای شاخص موسسه مدیریت تأمین آمریکا (ISM) ۱٫۹ واحد افزایش نشان داد که بالاترین رقم از ماه مارس بوده است و به ۴۸٫۴ رسید. متوسط پیشبینی در نظرسنجی بلومبرگ از اقتصاددانان، شاخص ۴۷٫۵ را نشان میدهد. درحالیکه آخرین رقم، هشتمین ماه متوالی انقباض را با نرخ زیر ۵۰ نشان میدهد، اکثر دستههایی که به شاخص کل تغذیه میشوند بهبود نشان دادند.
پیشرفت در ماه نوامبر باعث شد تا شاخص مدیران خرید هم در بالاترین سطح از ماه ژوئن قرار بگیرند که نشان از تثبیت تولید پس از یک رکود دوساله دارد. معیار سفارشهای جدید ۳٫۳ امتیاز افزایش یافت که بالاترین میزان در پنج ماه گذشته و نشانه خوشبینی نوظهور در پی انتخابات ریاست جمهوری است.
درحالیکه معیارهای فعالیت تولیدی و اشتغال کارخانه در قلمرو انقباضی باقیماندهاند، اما هر دو بهبودیافتهاند. شاخص اشتغال تولیدی ISM در ماه نوامبر ۳٫۷ واحد افزایش یافت که بیشترین میزان در بیش از دو سال گذشته بود و به ۴۸٫۱ رسید. گزارش ISM همچنین یک ماه پس از کاهش با سریعترین سرعت از ژوئن ۲۰۱۲ افزایش ۵٫۵ واحدی را در شاخص موجودی کارخانهها به ۴۸٫۱ نشان داد. این بهبود نشان میدهد که کاهش شدید موجودیها توسط تولیدکنندگان در سپتامبر و اکتبر ممکن است به پایان خود رسیده باشد و به افزایش بیشتر سفارشهای و تولید سوخت کمک کند. افزایش سفارشهای جدید یک تغییر خوشایند برای تولیدکنندگان است زیرا تعداد سفارشهای عقبافتاده بار دیگر در نوامبر کاهش یافت و به پایینترین سطح از جولای رسید.