رفع چالش‌های جراحی تعویض مفصل زانو با توان متخصصان ایرانی

صدا و سیما شنبه 17 آذر 1403 - 13:12
پژوهشگران دانشگاه تهران، موفق به ساخت کاشتینه‌های مکمل، برای تعویض مفصل زانو‌ها شدند که چالش‌های حین جراحی زانو و مشکلات پس از آن را کاهش می‌دهد.

رفع چالش‌های جراحی تعویض مفصل زانو با توان متخصصان ایرانی

به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، پژوهشگران دانشگاه تهران موفق به طراحی ایمپلنت‌هایی برای مفصل زانو شدند که چالش‌های حین جراحی تعویض مفصل زانو و مشکلات پس از آن را کاهش می‌دهد.

 بر اساس این گزارش، در پژوهشی که به تازگی در مرکز تحقیقات اسکلتی و عضلانی دانشکده مکانیک دانشکدگان فنی دانشگاه تهران به سرپرستی دکتر مراد کریم‌پور، استاد گروه بیومکانیک و پژوهشگرانی از دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است، عملکرد نوعی ایمپلنت مکمل مفصل های زانو که متناسب با بدن بیمار طراحی شده در جراحی تعویض مفصل مجدد زانو مورد بررسی بیو مکانیکی قرار گرفته است.

دکتر کریم‌پور با بیان اینکه این مطالعه یک پژوهش میان‌رشته‌ای است، گفت: هدف از این تحقیق، رفع چالش‌های جراحی تعویض مفصل مجدد زانو و بررسی تأثیر استفاده از ایمپلنت‌های شخصی‌سازی شده و به طور خاص، مخروط‌های دیافیزیال فمور، به همراه استم با طول‌های متفاوت، از منظر بیومکانیکی، نظیر توزیع تنش و یا جابه‌جایی نسبی بوده است.

وی افزود: یکی از چالش‌های عمده در این قبیل جراحی‌ها در بیمارانی که برای بار دوم و یا سوم نیازمند تعویض مفصل هستند، دستیابی به تثبیت مناسب میان بافت استخوان و مفصل زانو است. 

راهکار غالب جراحان برای تثبیت، استفاده استم‌های بلند بوده که گاهی به دلیل نبود بافت استخوانی مناسب، ناشی از جراحی پیشین و تضعیف بافت استخوانی، امکان‌پذیر نیست.

همچنین مطالعات بالینی نشان داده است که استفاده از استم‌های بلند، گاهی منجر به بروز درد‌های آزاردهنده در اندام بیمار و در ناحیه قرارگیری انتهای استم می شود. 

استفاده از ایمپلنت‌های مکمل تعویض مفصل زانو که بر اساس اندام های هر بیمار طراحی و ساخته می‌شوند، راهکار جایگزینی برای تثبیت استخوانی است که در این پژوهش بررسی شده است.

دکتر کریم‌پور همچنین درباره مزیت‌های استفاده از ایمپلنت‌های مکمل نظیر مخروط‌های متخلخل، اظهار داشت: این روش علاوه بر دستیابی به تثبیت بهتر استخوانی، از بروز پدیده سپر تنشی که از عوامل اصلی شل‌شدگی پروتز است، جلوگیری می‌کند.

همچنین سطح متخلخل این ایمپلنت‌ها، به رشد داخلی و نفوذ سلول‌های استخوانی و در نتیجه یکپارچگی ایمپلنت و استخوان، کمک شایانی کرده و به تثبیت ثانویه می‌انجامد. تطابق کامل آناتومیک ایمپلنت با استخوان از دیگر مزایای ایمپلنت‌های شخصی‌سازی‌شده است.

عضو هیئت علمی دانشکده مکانیک دانشکدگان فنی دانشگاه تهران، درباره روش انجام این پژوهش، گفت: در این مطالعه مدل‌سازی سه‌بعدی استخوان فمور بیماران داوطلب جراحی تعویض مفصل مجدد زانو، با استفاده از تصویربرداری سی‌تی‌اسکن انجام شد و جراحی تعویض مفصل مجدد زانو، با قرارگیری استم، مفصل زانو و ایمپلنت شخصی‌سازی شده مکمل (مخروط دیافیزیال فمور) شبیه‌سازی شد.

برای بررسی توزیع تنش فون میزز و جابجایی نسبی مفصل زانو در هنگام استفاده از کاشتینه های مکمل و عدم استفاده از آنها، تحلیل المان محدود، در شرایط بارگذاری متفاوت زانو شامل راه رفتن معمولی و بالارفتن و پایین آمدن از پله انجام شد.

دکتر کریم‌پور در خصوص نتایج به دست آمده از این ارزیابی‌های بیومکانیکی گفت: نتایج شبیه‌سازی‌ها در بارگذاری‌های مختلف نشان داد که جابه‌جایی نسبی مفصل و استم، در هنگام استفاده از مخروط‌های شخصی‌سازی‌شده، به عنوان عامل تثبیت‌کننده ناحیه متادیافزیال فمور، به طور معناداری در مقایسه با حالتی که از این ایمپلنت‌ها استفاده نمی‌شود، کاهش خواهد داشت. در نتیجه، هنگام استفاده از مخروط‌های شخصی‌سازی‌شده، می‌توان از استم کوتاه‌تر استفاده کرد و علاوه بر دستیابی به تثبیت مناسب و قابل قبول، از عوارض احتمالی استم‌های بلند نیز جلوگیری کرد. مقاله منتج از این پژوهش، در مجله Journal of Orthopaedics منتشر شده است. 

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.