به گزارش سرویس سیاسی تابناک، تفاوت موقعیت شهید رجایی و شهید رئیسی در این مقال نمیگنجد و محل بحث نیز نیست، اما بدیهی است باید با بهره بردن از ظرفیت رسانه و فضای مجازی از رئیسی هم تصویر خوب به یادگار باقی بماند، همان رئیسی که از او با تعابیری نظیر "سید محرومان" و "حامی مستضعفان" یاد میشد.
در روزهای اخیر خبر تاسیس بنیاد شهید رئیسی نیز در اخبارها منعکس شد، به همین بهانه مروری داشتیم بر صفحات مجازی رئیس جمهور سابق تا ببینیم چه اندازه به تصویرسازی درست از او اهتمام ورزیده شده، در ادامه به ۷ نکته جالب توجه در این صفحات (اینستاگرام و ایکس) اشاره خواهد شد، صفحاتی که میتوان آنها را میراث مجازی آیت الله رئیسی دانست.
صفحه اینستاگرام رئیسی با ۳.۱ میلیون دنبال کننده از همان عصر ۳۰ اردیبهشت وارد فاز جدید و متفاوتی شد، این صفحه که تا آن روز پوشش دهنده سخنان و اقدامات رئیس جمهور بود، حالا منتشر کننده عکس و فیلم و نماهنگ از مراسمات او یا بازنشر دهنده فرمایشات مقام معظم رهبری پیرامون این شخصیت شده بود، اما با فاصلهای اندک از تولیدات صرف این چنینی فاصله گرفت و به تبیین اقدامات و دستاوردهای دولت ناتمام رئیسی هم پرداخت؛ در مجموع تا اکنون بیش از ۱۲۰ پست در این صفحه منتشر شده که آخرین آن پست مناسبتی شهادت حضرت زهرا (س) بوده است.
خبرنگار تابناک با رصد و بررسی صفحات و میراث مجازی آیت الله رئیسی این نکات را برای مخاطبان گلچین کرده است:
۱. از ۸ خرداد پویشی با عنوان "عزیز دلها" آغاز شد که صفحه اختصاصی نیز برای آن شکل گرفت که تا کنون ۸۶۹۰ دنبالکننده و ۴۵۹ پست دارد. روند این صفحه تا ایام اربعین به این صورت بود که صرفاً عکس و فیلمهایی که مردم از یادبودها و مراسمات رئیسی میگرفتند بارگذاری میشد؛ در ادامه هم پویش نائب الزیاره شکل گرفت.
به جز این محتواها، محتواهای تبیینی نیز در این صفحه بارگذاری میشدند که در فاصله پنج ماهه ۱۳ تیر تا ۱۳ آذر، ۷ پست با موضوعات «رتبه بیشترین تولید نفت، حله مسئله مهاجرت روستاییان، رتبه بندی معلمان، ۴ میلیون مسکن در ۴ سال، دلگرمی صنعت فضایی، احیای قرارداد واردات گاز ایران و فردا با هوش مصنوعی» تحت عنوان راه ابراهیم تولید و منتشر شدهاند.
۲. نکته قابل توجه این است که ۴ پست آخر در صفحه اصلی که ۳۵۷ برابر دنبال کننده دارد قرار داده نشدهاند و سوال اینجاست به جز آن ۸ هزار نفر سایرین از چه طرقی باید متوجه این دستاوردها شوند؟
۳. بخش زیادی از ۲۶ محتوای تولید شده تبیینی در صفحه اصلی تکراری هستند به این معنا که همان مواردی هستند که یا ملموس بودهاند (برای مثل نجات کشور از کرونا) یا به کرات شنیده شده بودند (مانند ساماندهی آرد و نان) و تقریباً هیچ تازگیای در این محتواها وجود ندارد لذاست که به نظر میرسد چنان ایام سابق هنوز در بیان و انتقال دستاوردها به جامعه خلأ وجود دارد و این امر منجر شده بعضاً هر تغییر منفی در ایام جاری را به اثرات دولت پیش نسبت دهند.
۴. محتوای دیگری که تا کنون انتشار یافته «روایت خدمت» است که اقدامات صورت گرفته در سالهای پیشین تاریخ وقت را به طور خلاصه بیان میکند هرچند که چندان به آن پرداخته نشد و تنها در ماه شهریور ۴ پست پیرامون آن منتشر شده است.
۵. تلفیق این موارد میتواند ایده خوبی باشد تا میزان فعالیت دولت قبل را منعکس کرد لاکن به نظر میرسد به طور کلی این ایده رها شده است و سیر مشخصی برای پیشبرد این صفحه (که حالا برنامهریزی برای آن به راحتی میسر است) وجود ندارد.
۶. صفحه رسمی شهید رئیسی در پلتفرم ایکس (همان توییتر سابق) هیچ فعالیت خاصی نسبت به اینستاگرام ندارد، به طوری که از ۳۰ اردیبهشت تا امروز تنها ۸ توییت گذاشته شده است و آخرین آنها مربوط به تسلیت شهادت سید حسن نصرالله است، سه توییت اول مربوط به شهادت خود اوست و چهار توییت دیگر نیز به ترتیب بازنشر تصویر رأی دادن رئیسی در دور دوم انتخابات مجلس به مناسبت برگزاری دور اول انتخابات ریاستجمهوری، اعلام حمایت بیت رئیسی از جلیلی، تسلیت شهادت اسماعیل هنیه و محتوای مناسبتی شهادت امام رضا (ع) را شامل میشود. هرچند این روند مسبوق به سابقه است و در زمان حیات وی نیز این صفحه فعالیت متفاوتی نداشت و مجموعاً در حدود سه سال تنها ۲۰۱ توییت دارد.
۷. تقریباً تنها کنش سیاسی هر سه صفحه حمایت خانواده آیت الله رئیسی از سعید جلیلی دو روز پیش از برگزاری دور دوم انتخابات است؛ به نظر میرسد صفحه رئیس جمهور یک کشور حتی پس از نبود او نیز باید محوریت سیاسیتری داشته باشد چرا که او سالها در سیاسیترین نقاط فعالیت داشته و دست کم ریاست دو قوه را در کارنامه خود دارد، اما تقلیل به صفحه یادبود باعث میشود کلان ایده «راه رئیسی» به فراموشی سپرده شده و همه چیز در شخص «شهید رئیسی» خلاصه شود.
حالا با توجه به میراث مجازی رئیس جمهور سابق ، این سئوال پیش می آید که بعد از گذشت قریب به شش ماه از سانحه ورزقان، چه کسی یا چه تشکیلات سیاسیای بناست متولی راه رئیسی باشد؟ آیا "ادامه دادن راه رئیسی" که تمام نامزدهای جبهه انقلاب از آن سخن میگفتند، صرفاً یک شعار برای رأیآوری در انتخابات بود یا بناست با بازتعریف و استخواندار کردن یک مسیر طی شدهی سه ساله، به یک ایدهی مردمی قابل اجرا رسید؟
آیا میراث سیاسی آیت الله رئیسی با شهادت وی خاتمه یافته است؟ متولی میراث مجازی رئیس جمهور سابق کیست؟ حانواده یا مسئولان دولت سابق؟ هرچند همه چیز به سوال نخست باز میگردد و بسته به پاسخ آن نتیجه حاصله متفاوت خواهد بود؛"راه رئیسی" چیست و کجاست؟ «متولی راه رئیسی کیست»؟
زهرا مظهری