به گزارش سرویس سیاسی تابناک، صادق خرازی در دوم فروردین ۱۳۴۲ هجری خورشیدی در خانوادهای روحانی و با پیوندهایی قوی در بازار تهران و عرصه سیاست متولد شد. او دوران کودکی و نوجوانی خود را در قم گذراند و پس از آن به تهران رفت. در این دوران، علاوه بر ادامه تحصیل، در تجارتخانه پدربزرگش در بازار تهران مشغول به کار شد. قبل از انقلاب اسلامی ۱۳۵۷، صادق خرازی در پاریس زندگی میکرد.
او در آن زمان در رشته علوم سیاسی در دانشگاه پاریس تحصیل میکرد. خرازی در دوران تحصیل در فرانسه با گروههای سیاسی و تحلیلی مختلف آشنا شد و همین ارتباطات موجب شد که پس از انقلاب، نقشهای سیاسی مختلفی را در جمهوری اسلامی ایران ایفا کند.
خرازی در پاریس، علاوه بر تحصیلات علمی، با محافل سیاسی و فرهنگی آن زمان در ارتباط بود و به نوعی به دنیای سیاست و تحلیلگری پیوسته بود. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، او به ایران بازگشت و در ساختارهای سیاسی جدید جمهوری اسلامی وارد شد. در دوران انقلاب ۱۳۵۷ به تهران برگشت و سپس تحصیلات خود را در رشته علوم سیاسی در دانشگاه تهران ادامه داد و در مقطع کارشناسی ارشد در رشته روابط بینالملل نیز ادامه تحصیل داد.
خرازی که از ابتدا به سیاست خارجی و دیپلماسی علاقهمند بود، توانست این علاقه را در مسیر شغلی خود دنبال کند و با ورود به دستگاه دیپلماسی ایران در ابتدای دهه ۱۹۸۰، بهسرعت در زمینههای اقتصادی، سیاسی و امنیتی تجربه کسب کند، صادق خرازی همچنین تجربه حضور در خبرگزاری پارس(ایرنای بعدی) و ستاد جنگ های نامنظم دکتر چمران را هم در کارنامه خود دارد.
عموی او، کمال خرازی، وزیر امور خارجه دولت اصلاحات و مدیرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی در زمان جنگ ایران و عراق بوده است.
یکی از برجستهترین مناصب صادق خرازی، سفیر ایران در فرانسه بود.( وقتی که برادر بزرگش ، سید کمال خرازی وزیر خارجه بود) او در فاصله سالهای ۱۳۷۷ تا ۱۳۸۵ (۱۹۹۸ تا ۲۰۰۶ میلادی) بهعنوان سفیر ایران در پاریس فعالیت کرد. این دوران زمانی بود که روابط ایران با فرانسه و اتحادیه اروپا از اهمیت ویژهای برخوردار بود و خرازی توانست با دیپلماسی فعال خود نقش مهمی در حفظ و تقویت این روابط ایفا کند.
بعد از مدتی دوری از میادین دیپلماتیک، صادق خزاری بخت خود را در سیاست داخلی با تاسیس حزبی اصلاح طلب آزمود: حزب ندای ایرانیان، حزبی که در سال ۱۳۹۲ و در آغاز دولت حسن روحانی، با ایده تبدیل چهره خزاری به یک سیاستمدار ارشد اصلاح طلب آغاز به کار کرد ولی بعد از مدتی با انشعابات متعدد، قدرت و قوت اولیه خود را از دست داد و تقریبا به حزبی نیمه تعطیل تبدیل شد.
علاوه بر این، صادق خرازی از خانوادهای با ارتباطات خاص در ساختار قدرت ایران است؛ پسر او داماد سید محمدرضا خاتمی است و خواهرش عروس رهبر معظم انقلاب است. این روابط خانوادگی به خرازی موقعیتی ویژه در ساختار قدرت در ایران داده است و او را به یکی از چهرههای کلیدی در لابیگری اصلاحطلبان تبدیل کرده است، صادق خرازی در عرصه سیاست ایران جایگاهی خاصی دارد او بهطور همزمان در هر دو جناح سیاسی ایران، اصولگرا و اصلاحطلب، ارتباطات و پیوندهای قوی سیاسی و خانوادگی دارد.
ویژگیها و علایق شخصی
صادق خرازی علاوه بر فعالیتهای سیاسی و دیپلماتیک، بهویژه در زمینههای فرهنگی و هنری نیز علاقهمند است. او یکی از مشهورترین صاحبنظران در جمعآوری نسخههای نفیس و قدیمی خطی است و خود نیز خطی بسیار خوش دارد. به گفته نزدیکانش، خرازی به نظم و دقت فراوان در کارهای خود معروف است و بهویژه در امور دیپلماسی، از ویژگیهایی، چون وسواس و دقت در جزئیات برخوردار است.
همچنین، خرازی علاقه خاصی به سیگار برگ اصل کوبایی دارد و در دیدارهای خود با خبرنگاران، گاه عادت دارد که در هنگام مصاحبه سیگار برگ بکشد. دوستان و اطرافیان نزدیک او وی را به عنوان فردی "میلیاردر خاکی و باصفا" میشناسند.
صادق خزاری، اصولگرایی میان اصلاح طلبان و اصلاح طلبی درجمع اصولگرایان!
یکی از حواشی مطرح شده در خصوص صادق خرازی، ماجرای اتهام قاچاق عتیقهجات است. این اتهام وقتی علنی شد که حزب ندای ایرانیان خرازی در حال گسترش و فعالیت اولیه بود، خرازی هم بلافاصله به اتهامات اصلاح طلبان پاسخ داد و آنها را متهم کردند که از "دشمن" گرا می گیرند و می دهند.
روزنامه «آرمان» نیز در واکنش به این اظهارات، از خرازی خواست که در صورت داشتن لیستهایی از این دست، آن را به نهادهای امنیتی تحویل دهد .
در مجموع، صادق خرازی شخصیتی پیچیده و چندوجهی در سیاست ایران است. پیوندهای خانوادگی و روابط سیاسی او جایگاهی منحصر بهفرد در ساختار قدرت ایران ایجاد کرده است. علاوه بر فعالیتهای دیپلماتیک و لابیگری، خرازی در عرصه فرهنگ و سیاست داخلی نیز نقش مهمی ایفا کرده است، حال باید دید اگر زمزمه ها به حقیقت نزدیک شود و صادق خزاری مسافر پکن شود، می تواند با کوله بازی از تجارب سیاست داخلی و خارجی، پرونده راکد روابط ایران و چین را جانی دوباره بخشد یا خیر.